Actualitzat 26/07/2016 15:49

Brussel·les decideix dimecres la quantia de multa a Espanya per incomplir dèficit

Recursos de monedas. Euros. Dinero
EUROPA PRESS

BRUSSEL·LES, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea decidirà aquest dimecres la quantia de la multa a Espanya per no prendre mesures per reduir el dèficit i llevat d'alguna sorpresa d'última hora proposarà donar-li dos anys més, fins al 2018, per reduir el dèficit per sota del 3%, tal com marca el Pacte d'Estabilitat i Creixement (PEC), segons diverses fonts europees i diplomàtiques.

Els comissaris es mantenen dividits entre demanar una multa zero o simbòlica, és a dir teòricament més baixa al 0,2% del producte interior brut (PIB), equivalent a uns 2.000 milions d'euros, en el cas d'Espanya, que estableixen les normes com a regla general, segons ha reconegut a Europa Press una font d'alt nivell comunitària.

"És obert", ha admès a Europa Press un membre del Col·legi de Comissaris, que aquest dimecres 27 de juliol es pronunciaran sobre la quantia de la multa a Espanya i Portugal per incomplir l'objectiu de dèficit i presentaran la nova sendera fiscal per als pròxims anys.

La font ha admès encara que "l'estat d'ànim s'ha rebaixat" entorn del debat sobre la multa, si bé ha deixat clar que "és obert" i que seran els comissaris els que fixin la quantia. "Hi ha possibilitat de cancel·lar-la", han subratllat altres fonts europees.

Altres fonts diplomàtiques confien que hi hagi una multa "benèvola" per a Espanya, que contén-te als partidaris de no reduir la multa a zero i els seus defensors, entre els quals hi ha el comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici, partidari de la multa zero i que és l'encarregat de preparar la proposta amb el vistiplau del vicepresident de l'Euro, Valdis Dombrovskis, que era més partidari d'imposar una sanció, tot i que sigui mínima, de la mateixa manera que el vicepresident de la Comissió responsable de Creixement i Feina, Jyrki Katainen.

"Cal complir les regles", ha esgrimit una font d'alt nivell comunitari, per justificar el grup de comissaris que demanen no imposar una sanció zero. "Dombrovskis ha baixat el to des de fa quatre mesos", han assegurat amb tot altres fonts europees.

"El Col·legi de Comissari considerarà (aquest dimecres) més passos que s'han fet necessaris després de la decisió del Consell que cap país no ha pres una acció efectiva per corregir els dèficit excessius", ha confirmat el portaveu cap de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, que ha insistit que "només el Col·legi pren decisions", al marge de la discussió "important" que van mantenir els caps de gabinet dels comissaris aquest dilluns sobre Espanya i Portugal per "preparar" les decisions de dimecres, que presentaran en roda de premsa Dombrovskis i Moscovici.

"Estem a hores de la decisió", ha assegurat Schinas, que no ha volgut avançar si el cap de l'Executiu comunitari, Jean-Claude Juncker, estaria disposat a forçar un vot en el cas que no hi hagi consens o majoria per prendre una decisió. "Les decisions es prenen generalment per consens", han explicat fonts comunitàries.

"No tinc records de vots en aquesta Comissió", ha precisat Schinas, i ha recordat que la decisió "depèn sempre de les idees, recomanacions del comissari, del vicepresident encarregat de cada dossier". "Després hi ha una discussió i una decisió. El paper del president també és important. És el 'primus inter pares'", ha recalcat.

El Govern espanyol en funcions dóna per fet en qualsevol cas que la multa serà "nul·la o zero", com ha dit en reiterades ocasions el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, inclòs aquest diumenge des del G-20 a la Xina, en els marges del qual ha tingut ocasió de reunir-se amb Moscovici, segons han confirmat fonts comunitàries.

"El sentit comú diu que no hi haurà multa per a Espanya", ha assegurat el titular d'Economia en funcions, i ha assegurat que té el suport dels seus homòlegs alemany, francès i italià en aquest sentit.

La proposta de multa a Espanya quedarà automàticament aprovada llevat que una majoria qualificada de països rebutgi la recomanació de la Comissió en un termini de deu dies.

L'Executiu comunitari ha ajornat fins després d'estiu la proposta per congelar fons estructurals i d'inversió per a Espanya i Portugal per incomplir el dèficit, en espera de dialogar aquest punt amb el Parlament Europeu. En el cas d'Espanya, Brussel·les podria demanar congelar fins al 50% dels fons, uns 1.000 milions d'euros, tot i que podria "recuperar-los" si compleix les mesures per rebaixar el dèficit, segons fonts comunitàries.

DOS ANYS MÉS PER EMPRENDRE ELS AJUSTOS

Al marge de la quantia de la sanció a Espanya i Portugal per incomplir l'objectiu de dèficit, l'Executiu comunitari donarà a conèixer així la nova sendera fiscal perquè els dos països rebaixin el dèficit per sota del 3%.

"Respecte a la multa, hi ha marge del 0,% al 0,2%. Hi haurà un vincle clarament amb la sendera fiscal. La multa i la sendera fiscal és un paquet", ha avançat una font d'alt nivell comunitària, que ha insistit que l'esforç d'ajust que es demanarà cada any el decidiran els comissaris aquest dimecres i que la nova sendera ha de ser "creïble" i "realista".

En el cas d'Espanya, la proposta sobre la taula és donar dos anys més a Espanya, fins al 2018, en lloc d'un perquè escometi els ajustos necessaris per deixar el dèficit per sota del 3%.

"Això és el que hi ha sobre la taula. Ho ha de decidir el Col·legi", han confirmat a Europa Press fonts europees. "Això haurà d'estar acompanyat d'esforços (d'ajust)" per part d'Espanya, han avisat altres fonts comunitàries.

L'Executiu comunitari és partidari de fixar una sendera "realista", per a la qual cosa tindrà en compte "les últimes dades disponibles", així com el context polític, han explicat fonts comunitàries.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés