Publicat 26/02/2016 16:37

Brussel·les adverteix Espanya sobre el risc de frenar les reformes

Recursos de monedas. Euros. Dinero
EUROPA PRESS

Els indicadors d'exclusió social i pobresa són "molt alts" en comparació amb la mitjana europea

BRUSSEL·LES, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha constatat aquest divendres que encara prevalen alguns riscos en el curt termini per a l'economia espanyola, entre els quals ha destacat els perills que suposaria per al creixement una "desacceleració de l'agenda de reformes" i un alentiment "més pronunciada del que es preveia" dels països emergents.

L'Executiu comunitari ha publicat aquest divendres una anàlisi sobre la situació econòmica d'Espanya, en què subratlla que el creixement seguirà sent "robust" durant els pròxims dos anys, tot i que també incideix en les vulnerabilitats a curt termini. Aquest document serà la base de les futures recomanacions de la Comissió perquè Espanya compleixi amb el camí d'estabilitat i els seus compromisos de dèficit.

"El creixement podria veure's afectat negativament per un alentiment més pronunciat del que es preveia en algunes economies emergents i una possible desacceleració de l'agenda de reformes. (...) Si alguns d'aquests vents de cua disminuïssin en intensitat a curt termini, la recuperació podria perdre impuls", alerta el text.

Brussel·les assenyala que l'economia espanyola es va accelerar l'any passat, a causa sobretot d'un increment de la demanda interna. Així, espera que durant els pròxims dos anys el creixement econòmic "vagi acompanyat d'una evolució positiva del mercat laboral" i que el preu del petroli "segueixi aportant un fort vent de cua".

En la mateixa línia, subratlla que la balança exterior va continuar millorant durant el 2015, tot i que calcula que les exportacions netes van tancar l'any en negatiu.

Tot i això, estima que la seva contribució al PIB serà neutral a final del 2017, gràcies a una evolució positiva de les exportacions, dirigides per les millores en la competitivitat i els mercats de destí més importants. Pel que fa a les importacions, Brussel·les preveu que es desaccelerin durant els pròxims dos anys.

D'altra banda, l'informe destaca que Espanya "ha fet avenços importants amb vista a completar la reforma del sector financer", i alhora ha destacat que la finalització "amb èxit" del rescat bancari "va facilitar la reconstrucció" del sector. En aquest sentit, assenyala que les reformes de les caixes d'estalvis i les aprovades en matèria d'insolvència afavoreixen una millora de la qualitat dels actius bancaris.

DESOCUPACIÓ I RISC DE POBRESA

En la seva anàlisi, Brussel·les adverteix que la taxa de desocupació segueix sent "molt elevada" a Espanya, en especial per als joves, i alerta del risc que l'atur de llarga durada pugui fer-se "crònic" i porti a un augment de la pobresa o de l'exclusió social.

Tampoc no agrada a la Comissió l'alta dualitat del mercat laboral entre contractes permanents i temporals perquè, diu, "repercuteix negativament" en les condicions de treball i en la cohesió social.

Amb tot, els analistes de la Comissió reconeixen una millora en la capacitat de reacció de la feina gràcies a les reformes del mercat laboral i assenyalen una reducció "rècord" de la desocupació el 2015, tot i que l'índex d'atur a Espanya continua sent dels més elevats de la UE.

Així les coses, i malgrat la millora al mercat laboral, l'informe indica la necessitat d'emprendre mesures addicionals en matèria de desocupació i adverteix que el risc de pobresa continua sent una "important preocupació".

Els indicadors que mesuren l'exclusió social i la pobresa són "molt alts" en comparació amb la mitjana europea, fet que el document interpreta com una prova que l'impacte social de la crisi econòmica i financera necessitarà "temps per revertir-se".

Brussel·les també assenyala la necessitat de més esforços per impulsar la inversió en R+D, les energies renovables i l'eficiència energètica, així com per lluitar contra l'abandonament escolar aviat i la reducció de la pobresa.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés