Actualitzat 26/05/2016 21:48

Bonet (Cambra d'Espanya) demana pacte als polítics i "no destruir el sistema"

Foto Sesiórso
EUROPA PRESS/REMITIDO

Brugera (Colonial) agraeix la "complicitat" de sindicats i treballadors en la crisi

   SITGES (BARCELONA), 26 Maig (EUROPA PRESS) -

   El president de la Cambra de Comerç d'Espanya, de Fira de Barcelona i de Freixenet, Josep Lluís Bonet, ha afirmat aquest dijous que Espanya necessita estabilitat política per sortir de la crisi i donar un pas en el creixement, per a la qual cosa ha demanat als polítics diàleg, pacte i "no destruir el sistema".

   "El món polític no ha de perjudicar l'expectativa favorable que té Espanya, sinó liderar-la, i això requereix consens", ha manifestat a la taula rodona 'El repte de la competitivitat i l'aposta per la internacionalització', durant la XXXII Reunió del Cercle d'Economia.

   "Què vol dir? Un govern estable, regeneracionista, reformista i progressiu en el que és el millor sistema possible: l'economia social de mercat", segons Bonet, que assegura que les línies vermelles són mantenir aquest sistema en un Estat de Dret per propiciar el benestar dels ciutadans i també la pertinença a la UE.

   Ha remarcat que Espanya té una gran oportunitat en els pròxims deu anys per donar un salt "extraordinari" en l'economia mundial a partir de la internacionalització de les empreses, sobretot les pimes, i ha alertat que no es pot desaprofitar.

   Creu que Espanya ha arribat tard a la globalització però té l'oportunitat de posar-se al nivell d'altres països que ara van per davant, per a la qual cosa fa falta superar la crisi, reduint la taxa d'atur, que "no és tolerable".

NO DISTREURE'S EN QÜESTIONS MENORS

   Per a Bonet, l'estabilitat política i social és la condició necessària per aprofitar aquesta oportunitat i potenciar el desenvolupament econòmic: "El que necessita el país és no distreure's massa en qüestions menors i apuntar-se al salt endavant del conjunt en benefici del benestar de la gent".

   Ha argumentat que, a llarg termini, el que es necessita és "defensar el sistema" que ha permès a Espanya donar un salt que qualifica de monumental en els últims 40 anys; pel que fa al curt termini, es requereixen els pactes necessaris per propiciar un govern estable.

FORTALESES I DEBILITATS

   En el debat també ha participat el president del Grup de Treball del Baròmetre dels Cercles, Miguel Canalejo, que ha explicat que aquest estudi --elaborat amb enquestes a empresaris espanyols-- identifica com a principal problema per a la competitivitat d'Espanya el mercat laboral, tot i que ha subratllat que aquesta àrea ha millorat significativament en els dos últims anys, gràcies a la reforma laboral.

   També destaca com àrea que ha avançat el mercat financer i, tot i que segueix i han estat també un punt feble d'Espanya, ha millorat, sobretot amb vista a les pimes, per a les quals ha assegurat que la disponibilitat del crèdit "ha augmentat moltíssim".

   Com a punts a favor, ha destacat que Espanya té dos grans fortaleses: el dinamisme del mercat interior, ja que l'economia està creixent a un ritme superior que la mitjana del conjunt d'Europa; les infraestructures; la qualitat dels recursos humans; i els costos laborals unitaris perquè han tornat a nivells de l'any 2000 després de perdre 20 punts de competitivitat durant el boom immobiliari.

   El moderador del debat ha estat el president de la immobiliària Colonial, Juan José Brugera, que ha agraït al món sindical i als treballadors els seus esforços dels últims anys durant la crisi: "Hem comptat amb la complicitat dels treballadors i els sindicats, amb els qui hem remat junts".

   Aquesta ha estat una de les primeres sessions de la Reunió d'aquest any, que aprofundirà sobre els reptes del segle XXI per a empresa, política i societat, i que el Cercle organitza fins al dissabte a Sitges amb el suport de CaixaBank, KPMG i Indra.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés