Publicat 28/03/2016 12:22

Bioibérica preveu créixer un 12% aquest 2016 amb l'heparina com a negoci principal

El consejero delegado de Bioibérica, Josep Escaich
BIOIBÉRICA

La molècula concentra fins al 50% de les vendes

BARCELONA, 28 març (EUROPA PRESS) -

La biotecnològica catalana Bioibérica, dedicada a aïllar molècules d'origen animal per a la seva aplicació a la salut humana, animal i vegetal, preveu créixer entre un 10% i un 12% aquest 2016 respecte a l'exercici 2015, que ha tancat amb un volum de negoci de 246,8 milions d'euros.

En una entrevista d'Europa Press, el conseller delegat de Bioibérica, Josep Escaich, ha destacat el creixement experimentat per la companyia des de l'inici de la crisi: el 2008 va facturar 115 milions, una xifra que ha augmentat un 114,6% a finals de l'any passat.

Aquesta evolució positiva també s'ha reflectit a l'equip de professionals que integren Bioibérica, la plantilla de la qual s'ha vist reforçada amb la contractació de 120 persones des del 2008 fins ara i se situa actualment en els 358 treballadors.

Bioibérica té centres de producció a Palafolls i Olèrdola (Barcelona), la Puebla de Montalbán (Toledo), els Estats Units, el Brasil, Polònia i Itàlia, però només a les factories catalanes realitza el procés de purificació de la matèria prima, concentrant a Catalunya el 'know-how' de tot el procés de desenvolupament de la molècula.

DOBLAR LA PRODUCCIÓ D'HEPARINA EL 2020

La biotecnològica és líder mundial en la producció d'heparina, el medicament anticoagulant i antitrombòtic més usat al món, i la companyia, que ven actualment uns quatre milions de megues d'heparina --unes 20 tones--, té un pla estratègic per doblar aquesta quantitat el 2020 o fins i tot arribar als 10 milions de megues.

Ha estat precisament l'heparina, una molècula que s'extreu de la mucosa intestinal porcina i de la qual aquest any es compleix el centenari del seu descobriment, el motiu que va propiciar el naixement de Bioibérica el 1975, convertint-se en el primer producte fabricat per aquesta companyia i que actualment és el seu principal negoci, concentrant entre el 40% i el 50% de la facturació.

"Preveiem alguns projectes d'expansió amb noves factories a l'àmbit mundial", ha explicat Escaich, que ha precisat que la companyia està interessada en ubicacions fora d'Europa --mercat que ja té cobert amb els centres actuals-- i en països amb un ampli sector boví i oví, sempre per fer l'aïllament de la molècula, ja que la purificació queda restringida als centres catalans.

Bioibérica és present en 81 països amb totes les seves línies de negoci --salut humana, animal i vegetal-- i les exportacions representen un 73% del volum de negoci, una diversificació geogràfica que ha permès a la farmacèutica capejar airosament la crisi.

NOVES INVESTIGACIONS

Actualment, la companyia està treballant en diversos projectes, i un d'ells consisteix a un tractament contra l'Alzheimer a través d'una molècula que es troba al cervell del porc: "Ja hem realitzat la fase preclínica i aviat iniciarem la clínica. Estem tramitant la patent i calculem que ho podrem llançar al mercat en quatre anys".

Escaich ha defensat la nutrició mèdica --tractaments que requereixen prescripció mèdica-- com un nou nínxol de mercat per a malalties cròniques: "Volem gestionar la malaltia des de la nutrició, i l'origen natural i animal de les nostres molècules dóna un perfil de seguretat al producte com a nutrient".

"17 ESPANYES"

El conseller delegat de Bioibérica també s'ha referit a la "complexitat exagerada que suposa tenir 17 Espanyes sanitàries", en al·lusió a les 17 comunitats autònomes i a les 17 regulacions diferents que la companyia ha d'abordar.

Pel que fa a la retallada de la despesa farmacèutica, Escaich ha posat l'accent no en els costos, sinó en la gestió de l'estalvi: "L'objectiu ha de ser que la gent es curi, tot i que és més fàcil reduir fàrmacs que tota una gestió global".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés