Actualitzat 18/03/2016 17:29

Besteiro dimiteix com a líder del PSOE gallec per les seves 10 imputacions

El secretario xeral del PSdeG, José Ramón Gómez Besteiro
EUROPA PRESS

La transcendència nacional del seu cas ha estat clau en la seva decisió, en un moment en què Pedro Sánchez es juga el futur polític

   SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 18 Març (EUROPA PRESS) -

   El secretari general del PSDEG, José Ramón Gómez Besteiro, ha convocat d'urgència la seva executiva la tarda d'aquest divendres per anunciar la seva renúncia a seguir al capdavant del partit, atesa la seva situació judicial.

   Aquesta decisió, que ja ha comunicat als responsables provincials --segons fonts socialistes consultades per Europa Press--, arriba una setmana després que la jutgessa Pilar de Lara decidís investigar-lo per sis delictes en relació amb la seva etapa com a president de la Diputació de Lugo. Aquesta nova causa se suma a una altra d'oberta per la mateixa magistrada sobre el seu pas per la Regidoria d'Urbanisme de Lugo, en què li imputa quatre delictes més.

   A causa d'això, dissabte passat ja va anunciar que no es presentaria a les primàries per intentar convertir-se en el candidat socialista a la presidència de la Xunta, si bé aquest pas enrere no ha calmat les crítiques internes que, fonamentalment des d'Andalusia, han demanat també que renunciés a la Secretaria general.

   De fet, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va arribar a recalcar que a la seva federació "s'assumeixen responsabilitats més enllà del codi ètic"; mentre que el secretari d'Organització del PSOE-A, Juan Cornejo, va recordar que els expresidents de la Junta Manuel Chaves i José Antonio Griñán van fer en el seu moment un "pas enrere", i es van retirar de la vida pública per qüestions "menors" de les que afecten Besteiro.

   En paral·lel, el PP va posar Besteiro en el seu punt de mira i va utilitzar la seva situació judicial per atacar Pedro Sánchez, i va vincular la seva inacció amb l'"amistat" existent entre tots dos.

   Va ser el mateix líder del PSOE qui va expressar públicament la confiança en la innocència de Besteiro, a qui coneix des de fa una dècada, i es va implicar així a la seva defensa en un moment especialment delicat per a ell, ja que es juga el futur polític per aconseguir formar govern abans del 2 de maig.

PRESSIÓ SOBRE FERRAZ

   En aquest escenari, després d'una setmana d'elevada pressió sobre els dirigents federals del PSOE, que brandaven el codi ètic per recalcar que la sortida de Besteiro no hauria de produir-se abans de l'obertura de judici oral, el primer secretari general del PSDEG elegit en primàries ha decidit abandonar el seu càrrec orgànic.

   Després de dimitir --72 hores abans que s'aixequi el secret sobre bona part del sumari de l'Operació Pop--, una gestora regirà el partit fins a la celebració d'un congrés extraordinari que elegeixi una nova direcció. Com han indicat diferents fonts a Europa Press, Ferraz optarà per la diputada Pilar Cancela, secretària d'Organització amb Besteiro, per pilotar el procés.

SE'N VA DOS ANYS I MIG DESPRÉS

   José Ramón Gómez Besteiro (Lugo, 1967) va entrar en política de la mà de l'exalcalde de Lugo, Xosé López Orozco, que el va introduir a la corporació el 1999. Edil d'Urbanisme i portaveu del govern local, va pujar el 2007 a la Presidència de la Diputació, gairebé en paral·lel a la seva promoció dins del partit: després de dirigir el partit a àmbit local va acabar sent elegit secretari provincial per aclamació.

   Deixa el lideratge del PSDEG amb prou feines dos anys i mig després d'encapçalar-lo, després de guanyar les primàries al llavors alcalde de l'Illa d'Arousa (Pontevedra), Manel Vázquez, amb un 77% dels vots. D'aquesta manera, el setembre del 2013 va passar Pachi Vázquez, un dels seus principals rivals, el qual no dubta a airejar les seves diferències a través de les xarxes socials.

   En aquell moment, aquest llicenciat en Dret i militant socialista des que va acabar la carrera es va marcar com a reptes unificar el partit, extrem que no va aconseguir, i convertir-lo en una alternativa al PP d'Alberto Núñez Feijóo.

REPTES AL CAPDAVANT DEL PSDEG

   Pel que fa al primer objectiu, a les diferents faccions ja existents a les províncies de la Corunya i Ourense, se suma que la seva, Lugo, està actaulment controlada per una gestora després de la dimissió de Juan Carlos González Santín.

   El que va ser el seu home de confiança va intentar accedir a la Diputació en contra del seu criteri --ja que havia disposat que el rellevaria la llavors vicepresidenta provincial i actual alcaldessa de Lugo, Lara Méndez--; i els seus moviments per retirar-li el suport van derivar en l'ascens de l'alcalde de Becerreá, Manuel Martínez, actualment expulsat del partit per propiciar que la popular Elena Candia s'alcés amb la presidència.

   Pel que fa al segon propòsit, tot i que va recuperar molt de poder municipal a les eleccions del maig del 2015, en l'última cita a les urnes, el passat 20 de desembre, els socialistes van caure en el tercer lloc a l'ordre de preferències dels gallecs.

ELECCIONS GALLEGUES

   Amb tot, seguia sent el candidat preferit entre el seu nucli més pròxim per al cartell del PSDEG als comicis autonòmics d'aquest any. L'argument principal: que la seva bona imatge i caràcter --qualitats que ja l'havien portat a aparèixer a nombroses travesses abans de l'any 2013-- podrien fer la volta a les dades que auguren que les 'marees' poden situar-se com a segona força a Galícia.

   Així és que, malgrat la seva primera imputació, el partit no havia descartat totalment que pogués presentar-se als comicis. Tot i això, la segona investigació oberta ha destruït qualsevol esperança en aquest sentit. La transcendència nacional del seu cas ha posat punt final a la carrera del qui va arribar a ser el primer socialista president de la Diputació de Lugo.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés