Publicat 08/12/2016 17:00

BCE afegeix més de mig bilió d'euros al seu esforç per reactivar l'economia i la inflació

Mario Draghi
REUTERS

Prorroga 9 mesos les seves compres, tot i que a partir del pròxim mes d'abril reduirà el seu import mensual a 60.000 milions

FRANKFURT (ALEMANYA), 8 des. (EUROPA PRESS) -

El Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) ha acordat aquest dijous estendre durant un mínim de nou mesos més que la previsió inicialment el seu programa de compra d'actius, que durarà així com a mínim fins a finals de desembre de 2017, tot i que a partir del pròxim mes d'abril l'import de compres mensual es reduirà a 60.000 milions, respecte dels 80.000 milions que comprarà fins a finals de març de 2017.

D'aquesta manera, el BCE es compromet mantenir vigent el seu programa de compra d'actius durant un mínim de 9 mesos més d'allò anteriorment previst, el que suposarà la compra d'actius per part del banco central per import d'un mínim de 540.000 milions d'euros addicionals, el que elevarà la xifra destinada a aquest efecte des del començament del programa el mes de març del 2015 fins a uns 2,3 bilions d'euros.

"Respecte a les mesures no estàndard de política monetària, el Consell de Govern va decidir continuar les seves compres sota el programa d'adquisició d'actius al ritme actual de 80.000 milions d'euros al mes fins al final de març de 2017", ha anunciat la institució.

Tot i això, el BCE ha anunciat que "des d'abril de 2017 les compres es realitzaran a un ritme mensual de 60.000 milions d'euros fins al final de desembre de 2017 o més enllà si calgués i, en qualsevol cas, fins que el Consell de Govern apreciï un ajust sostingut de la sendera d'inflació consistent amb el seu objectiu".

Tot i això, la institució ha assegurat que en el cas que les perspectives siguin menys favorables o es registressin condicions financeres inconsistents amb l'avanç en un ajust sostingut de la sendera d'inflació, el Consell de Govern té previst "incrementar el programa en termes de volum i/o durada".

Alhora, el president del BCE, Mario Draghi, ha assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern que la institució no ha discutit en la seva reunió d'aquest dijous sobre la retirada dels seus estímuls monetaris extraordinaris, conegut com a 'tapering'.

A banda dels canvis en el seu programa de compres, el Consell de Govern del BCE va decidir aquest dijous mantenir sense canvis els tipus d'interès de referència, per la qual cosa el tipus d'interès per a les operacions de refinançament es manté al 0%, mentre que el tipus aplicat a la facilitat de préstec continuarà al 0,25% i l'interès de la facilitat de dipòsit seguirà al -0,40%.

El Consell de Govern del BCE segueix esperant que els tipus de referència es mantinguin al nivell actual o a nivells inferiors durant un període prolongat de temps i més enllà de l'horitzó per a les compres d'actius.

MODIFICACIÓ DE PARÀMETRES DE COMPRA

D'altra banda, amb l'objectiu de millorar la implementació del seu programa de compres, Mario Draghi ha anunciat que des de gener de 2017 el BCE ampliarà el rang inferior de venciments del deute que pot adquirir sota el seu programa, que passarà dels actuals dos anys a un any.

Alhora, el president del BCE ha indicat que el programa permetrà en la mesura que calgués adquirir deute amb rendibilitat inferior a l'oferta per la facilitat de dipòsit, actualment fixada al -0,40%, tot i que Draghi ha subratllat que es tracta d'"una opció, no una necessitat".

En aquest sentit, el banquer italià ha defensat que l'extensió del programa de compres del BCE "preserva una molt substancial relaxació monetària" i ha afirmat que ofereix una presència més sostinguda al mercat, així com una transmissió més duradora de les mesures d'estímul. "El BCE seguirà present al mercat", ha afegit.

D'altra banda, el BCE acceptarà des del pròxim 15 de desembre l'ús d'efectiu com a garantia en el préstec d'actius adquirits sota el programa de compra d'actius públics (PSPP) amb l'objectiu de millorar el funcionament i liquiditat del mercat 'repo'.

La institució ha establert un límit de préstec de 50.000 milions d'euros per a l'Eurosistema front a una garantia mitjançant efectiu i imposa que aquest col·lateral s'ofereixi a una taxa d'interès igual o inferior a la de la facilitat de dipòsit menys 30 punts bàsics, el que suposaria actualment un interès del -0,70%.

PREVISIONS

D'altra banda, el BCE ha confirmat els seus pronòstics de creixement i inflació per a l'economia de la zona euro en 2016, quan el PIB augmentarà un 1,7% i els preus apujaran un 0,2%, mentre que ha revisat en els dos casos a l'alça una dècima les seves previsions per a 2017, quan espera un creixement del PIB de l'1,7% i una taxa d'inflació de l'1,3%.

Amb vista a més llarg termini, la institució monetària de l'eurozona preveu que l'economia de la regió registri una expansió de l'1,6% tant en 2018 com en 2019.

"El BCE preveu que l'expansió econòmica seguirà a un ritme moderat, però ferm", ha declarat Mario Draghi, tot i que va advertir que els riscos "segueixen inclinats a la baixa".

Pel que fa a l'evolució dels preus a la regió, el banquer italià ha advertit que l'efecte base relacionat amb l'energia provocarà un repunt de la inflació.

D'aquesta manera, les noves projeccions del BCE preveuen que la inflació de l'eurozona se situarà en 2016 al 0,2%, tal com preveia el setembre, mentre que en 2017 apujarà a l'1,3%, una dècima més de l'estimat anteriorment.

Amb vista a 2018, els preus de la zona euro apujaran un 1,5%, una dècima per sota d'allò anticipat el mes de setembre passat, mentre que el pronòstic per a 2019 situa la taxa d'inflació en l'1,7%.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés