Publicat 11/04/2016 11:20

BBVA Research diu que l'avançament de la rebaixa de l'IRPF explica part de la desviació del dèficit

Sede del BBVA
EUROPA PRESS

Avisa que la incertesa política podria passar factura en el creixement "dels pròxims trimestres"

MADRID, 11 abr. (EUROPA PRESS) -

La desviació del dèficit públic fins al 5% del PIB el 2015 s'explica, entre altres coses, per l'avançament de la rebaixa de l'IRPF al mes de juliol del 2015, quan hauria d'haver entrat en vigor el mes de gener passat, segons indica BBVA Research.

Mentre des del Ministeri d'Hisenda s'assegura que la reforma fiscal i la seva rebaixa d'impostos han tingut un efecte positiu, l'entitat financera indica en el seu últim Observatori Econòmic que aquesta forma part d'una sèrie de "polítiques discrecionals" que expliquen la desviació dels comptes públics.

Entre aquestes enumera també la devolució de la paga extraordinària retirada als funcionaris el 2012 i la despesa per a la compra de vacunes per combatre l'hepatitis C.

Quant a l'arrencada del 2016, les dades d'execució pressupostària del gener assenyalen que el dèficit públic, exclosos els ajuntaments, s'hauria situat en el 0,6% del PIB, en línia amb l'any anterior.

Alhora, l'Estat va registrar fins al febrer del 2016 un dèficit acumulat de l'1,2% del PIB, semblant a l'observat en el mateix mes de l'any anterior. En el capítol de despesa, les estimacions de BBVA Research indiquen que el consum públic va tornar a créixer en el primer trimestre a un ritme semblant a l'observat durant el segon semestre del 2015 (+0,5%).

D'aquesta manera, l'entitat financera creu que, en absència de mesures, "s'ha elevat novament la probabilitat d'incompliment del dèficit per als pròxims dos anys".

NO VARIA LA PREVISIÓ DE CREIXEMENT

Tot i això, BBVA Research no ha variat les seves previsions de creixement per a l'economia espanyola, i manté que el PIB ha avançat un 0,8% en taxa intertrimestral fins al març, fet que suposa, segons la seva opinió, una "estabilització" del seu ritme d'expansió.

"La recuperació segueix en marxa i, de moment, es manté invariable l'escenari macroeconòmic", que apunta a un creixement mitjà del 2,7% tant el 2016 com el 2017, segons l'entitat.

Pel que fa a la composició d'aquest creixement, l'informe necessita que la demanda continua creixent amb el suport en factors externs com els baixos preus del petroli i les polítiques monetàries del BCE. En l'àmbit intern, està sent decisiu un to més expansiu del que es preveia de la política fiscal i el creixement de l'ocupació.

A més, després del creixement de l'economia hi ha també el "creixement moderat" de les exportacions de béns, després del retrocés observat en el quart trimestre de l'any passat.

PERÒ SEGUEIX SOTJANT LA INCERTESA POLÍTICA

Tot i això, l'informe assenyala que els riscos que sotgen l'economia espanyola es mantenen i, fins i tot, alguns s'han incrementat. Així, avisa que "la incertesa sobre la política econòmica a Espanya es manté elevada i, per tant, podria tenir un impacte sobre l'activitat en els pròxims trimestres".

D'altra banda, BBVA Research indica que, tot i que els preus generals de consum es mantenen en terreny negatiu, la inflació subjacent manté la tendència positiva.

A més, creu que l'economia espanyola seguirà exhibint d'ara endavant capacitat de finançament respecte a la resta del món, a causa de l'ajust estructural, el creixement de les exportacions, les favorables condicions de finançament i l'abaratiment acumulat del petroli.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés