Actualitzat 30/03/2017 20:13

BBVA defensa iniciar una transició cap a pensions amb la cotització de cada treballador

Ofereix plans per complementar la pensió pública i bonifica traspassos amb un 3%

BARCELONA, 12 nov. (EUROPA PRESS) -

BBVA Research defensa començar "com més aviat" una transició gradual a Espanya cap a un sistema de pensions basat en la cotització de cada treballador al llarg de la seva vida laboral per resoldre els problemes a llarg termini de l'actual sistema, segons un document del servei d'estudis consultat per Europa Press.

Afegeix que "seria convenient" crear comptes individuals de capitalització d'adhesió automàtica, amb aportacions tant del treballador com de les empreses en les quals fora treballant al llarg de la seva carrera laboral, independentment que la gestió d'aquests comptes fora pública o privada.

L'economista cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, exposa que "el dèficit de la Seguretat Social i la disminució del Fons de Reserva ha tornat a plantejar un intens debat sobre què fer amb el sistema públic de pensions".

I és que les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) indiquen que en 2015 les morts van superar als naixements per primera vegada a Espanya des de 1941, el sistema de la Seguretat Social té un dèficit voluminós i el Fons de Reserva, l'anomenada guardiola de les pensions, a penes té fons per a un any.

TRANSPARÈNCIA I INCENTIUS

BBVA Research advoca per un sistema de repartiment "que funcionés amb la transparència i incentius" dels comptes nocionals (o individuals), com a Suècia i altres països europeus, tot i que el període de transició --a Suècia han estat 15 anys-- farà que en aquest temps facin falta mesures addicionals per afrontar el repte de l'envelliment i el de la jubilació de la generació del baby-boom.

Matisa que els avantatges en termes de transparència i comptes clares per als futurs pensionistes sí serien immediats, mentre que amb el sistema de pensions actual els treballadors no saben la pensió a la qual tindran dret en el futur.

"Poques persones saben que amb la cotització del 28,3% d'un any del seu salari --sumant l'aportació de l'empresa i del treballador-- no es finançarien ni tres mesos i mig de la seva futura pensió en valor present", exemplifica.

El Pacte de Toledo haurà de prendre mesures en aquesta legislatura per garantir la viabilitat del sistema, i el Govern del PP creu que per a això la millor fórmula és la de crear feina, tot i que té altres iniciatives en ment, com la de permetre compatibilitzar el 100% de la pensió amb una feina (ara només és possible cobrar el 50% de la pensió si se segueix treballant).

CREIXEMENT NECESSARI DEL 2,5%

BBVA Research considera que el millor escenari per a la sostenibilitat del sistema en les pròximes dues dècades seria que el creixement en termes reals del PIB --sumant el creixement de la feina i de la productivitat-- i dels ingressos del sistema fora superior al 2,5%, igualant el creixement de la despesa per l'augment del nombre de pensions i de la pensió mitjana per l'efecte substitució --pensionistes que moren front a nous, que tenen una retribució més--.

Afegeix que els ingressos poden créixer més si s'apliquen canvis normatius que propiciïn augments d'eficiència, com incentivar la feina indefinit amb canvis en la regulació laboral en comptes d'aplicar bonificacions temporals que redueixen ingressos per a les arques públiques.

També proposa la convergència dels règims especials al règim general, així com una devaluació fiscal que substitueixi el finançament mitjançant cotitzacions socials per impostos indirectes, "el que augmentaria la taxa de feina i reduiria la desigualtat".

Més vies són la lluita contra el frau, compatibilitzar pensió i treball i abordar reformes estructurals que augmentin la feina i la productivitat, atraient a més a treballadors qualificats de manera que la immigració endarrereixi els efectes de l'envelliment.

Si el creixement del PIB i dels ingressos fora menor que l'augment del nombre de pensions i l'efecte substitució, BBVA apunta que les opcions per equilibrar el sistema serien bàsicament dos: augmentar la pressió fiscal per obtenir ingressos addicionals o reduir el creixement de la despesa pública en pensions al del PIB, opcions que ja es preveuen a l'Índex de Revaloració de les Pensions (IRP) aprovat en 2013.

ESTALVI I INVERSIÓ PER A LA VELLESA

BBVA Research defensa que qualsevol canvi ha de fer-se "amb la màxima transparència" perquè els treballadors puguin anticipar-se i prendre decisions amb les quals compensar els efectes d'aquestes mesures sobre les seves futures pensions, prolongant la seva vida laboral, millorant la seva formació, augmentant la seva taxa d'activitat i incrementat el seu estalvi per a la jubilació.

BBVA ofereix contractar un pla de pensions per complementar la pensió de la Seguretat Social, i fixa l'edat ideal entre els 35 i els 45 anys per tenir uns ingressos estables en la vellesa estalviats durant la vida activa.

Assenyala que, quant més sigui l'aversió al risc de la persona i menor la seva distància en anys per a la jubilació, menor haurà de ser l'exposició a la renda variable --més volàtil i més arriscada-- a favor de la renda fixa, molt més estable, tot i que amb beneficis potencials menors.

Per als menors de 40 anys proposa contractar un pla amb una cartera en la qual predomini la renda variable (al voltant del 70%) davant de la renda fixa (20%): "És un actiu més arriscat, però a molt llarg termini la seva rendibilitat potencial és més, i en cas de pèrdues produïdes pel risc assumit, hi ha més temps per recuperar-se".

En canvi, a partir dels 55 anys recomana invertir un 30% en renda variable i un 70% en renda fixa, i entre els 60 i 65 anys, apunta als plans de pensions de renda fixa.

BBVA disposa de plans de pensions i previsió per a totes les opcions: de renda variable i fixa, combinacions de les dues en diversa proporció i un pla amb garantia de capital, i té en marxa una campanya que bonifica amb un 3% els traspassos des de plans de pensions d'altres entitats financeres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés