Actualitzat 24/05/2016 16:34

BBVA avisa que la incertesa pot restar més d'un punt i mig al PIB entre el 2016 i el 2017

Recurso Del Edificio Del BBVA En Madrid
EUROPA PRESS

MADRID, 10 febr. (EUROPA PRESS) -

El Servei d'Estudis del BBVA (BBVA Research) ha avisat que la incertesa política podria restar més d'un punt i mig al PIB el 2016 i el 2017 si es manté durant els pròxims sis mesos.

Així ho ha assenyalat l'economista en cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech, durant la presentació de l'últim informe 'Situación España', en què l'entitat reconeix que la incertesa sobre la política econòmica a Espanya ha augmentat en el començament del 2016, fet que podria tenir conseqüències en el consum i la inversió de les famílies.

En concret, Doménech ha explicat que aquest augment de la incertesa al gener podria restar al creixement dos i tres dècimes. Si es manté aquest nivell d'incertesa durant sis mesos, l'impacte en el PIB podria arribar a cinc dècimes aquest any i a més d'un punt (1,1%) el 2017.

Fins i tot, el cap d'Economies Desenvolupades de BBVA Research ha advertit que qualsevol altre escenari en el qual la incertesa superi el nivell assolit al gener, que es deu exclusivament a la situació nacional, tindria un efecte encara més en creixement i ocupació.

De fet, en matèria d'ocupació, ha assegurat que si s'arribés a mantenir la incertesa durant els pròxims sis mesos i el PIB creixés cinc dècimes menys el 2016, l'impacte en l'ocupació podria ser de 0,6 punts.

En qualsevol cas, Doménech ha explicat que es tracta d'una incertesa econòmica i no sobre la situació política del país, ja que un Govern central molt estable amb una majoria absoluta pot generar aquest mateix tipus d'inestabilitat econòmica. "I tot al contrari", ha afegit.

MANTÉ LES PREVISIONS

Així i tot, BBVA Research segueix estimant que el PIB creixerà un 2,7% aquest any, la mateixa taxa que preveia fa uns mesos, i també el 2017. A més, espera que el creixement de l'economia permeti crear prop d'un milió de llocs de treball en els dos anys i reduir la taxa d'atur al 17,5% a finals de l'any que ve.

L'impacte de la incertesa sobre la situació econòmica s'ha incorporat a les previsions del BBVA Research i explica la moderació del PIB el 2016 respecte al 2015, tot i que ha estat lleugerament compensat per l'efecte positiu de la caiguda del cru en l'economia.

De fet, les previsions s'haurien revisat a l'alça si no fos per l'augment de la incertesa, ja que la caiguda el preu del petroli podria aportar una mica més d'un punt de creixement el 2016 i un punt i mig l'any que ve, segons l'entitat. I si es manté aquesta incertesa, es revisaran a la baixa.

Tot i aquest escenari, Doménech creu que Espanya ha iniciat el 2016 amb "senyals positives" que indiquen que la tendència econòmica dels últims mesos del 2015 s'ha mantingut en el primer trimestre, període en el qual el PIB podria haver crescut un altre cop un 0,8% en la taxa intertrimestral i prop d'un 3,2% en la taxa interanual.

Segons Doménech, si es manté aquest ritme, es compleixen les previsions i no es materialitzen els escenaris de riscos que s'entreveuen, es pot acabar el bienni 2016-2017 creixent prop del 3% i amb una taxa d'atur del 17,4%.

DESVIAMENT DEL DÈFICIT

Així i tot, el creixement intermensual de l'economia es moderarà a taxes més pròximes al 0,5% a la segona part de l'any, mentre que la taxa anual s'estabilitzarà en una xifra més baixa.

En matèria de dèficit, BBVA Research estima que el 2015 es va tancar amb un saldo negatiu del 4,8%, fet que suposaria un desviament de sis dècimes respecte a l'objectiu pactat amb Brussel·les (4,2%). Aquest desviament, segons la seva opinió, es repetirà el 2016 i podria llastar la recuperació i tenir negatius sobre el creixement i l'ocupació si es perpetua en els pròxims mesos.

CREIXEMENT MUNDIAL

A escala mundial, BBVA Research creu que el creixement es mantindrà al 3,2% el 2016 i augmentarà al 3,5% el 2017, per sota de la seva mitjana històrica, tot i que amb una moderada acceleració en els pròxims trimestres.

"El món seguirà creixent, però a un ritme més baix que en el passat i amb més riscos", ha assenyalat l'economista en cap del Grupo BBVA, Jorge Sicilia, que s'ha referit a l'"aterratge brusc" de la Xina, l'ajust addicional dels països emergents, els riscos geopolítics, la desacceleració d'algunes dades als EUA i la volatilitat dels mercats.

A més, BBVA Research estima d'especial importància el millor acompliment relatiu que s'espera de les economies desenvolupades, en particular de l'europea, que creixerà un 1,8% el 2016 i s'accelerarà al 2% el 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés