Actualitzat 01/06/2016 16:20

Bassa critica l'exclusió "política" de 60 entitats catalanes de les ajudes del 0,7%

Dolors Bassa
EUROPA PRESS

El Govern impugna la convocatòria i presentarà incident de constitucionalitat

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

La consellera de Treball de la Generalitat, Dolors Bassa, ha advertit que la nova convocatòria de subvencions del 0,7% de l'IRPF pot tenir greus repercussions socials, laborals i econòmiques perquè exclou 60 entitats d'àmbit català i local, i considera "política" l'última decisió del Tribunal Suprem (TS) que ho avala.

Ho ha declarat aquest divendres als periodistes després de reunir-se amb representants de les al voltant de 60 entitats socials catalanes que podrien quedar excloses de les ajudes, i que deixarien de percebre 13 milions d'euros, davant del que la Generalitat ha impugnat les bases de la convocatòria de subvencions i presentarà un incident de constitucionalitat que defensarà la nul·litat.

En el Reial decret que regula les ajudes es va canviar el concepte 'interès social' per 'interès general', cosa que dóna prioritat als projectes d'àmbit estatal malgrat que la competència d'actuació social és de la Generalitat, segons Bassa.

Ha criticat que és una actitud "recentralitzadora" i que perjudica entitats socials --que podrien llocs de treball i diners-- i també als usuaris, que podrien quedar-se sense els serveis d'algunes entitats.

El secretari d'Afers Socials, Francesc Iglesies, ha assegurat que és un sistema amb "molta opacitat", en què les entitats no reben suficient informació, i que a més és un tipus de convocatòria enfocada a grans entitats que intenta dissuadir que es presentin altres d'àmbit autonòmic i local, i fins i tot les que no s'hagin presentat abans.

La consellera ha defensat que mantenir aquestes bases és una decisió "política", així com l'última decisió del TS, que va desestimar un recurs del Govern contradient 13 sentències anteriors, en les que el TS i el Tribunal Constitucional (TC) van donar la raó a l'executiu català i li van atribuir aquestes competències.

L'última decisió del TS, de març, contradiu les decisions anteriors, pel que no respon tant a raons de contingut com raons polítiques, ha argumentat Bassa, i ha dit que la decisió arriba a més en un moment de canvis en els càrrecs del tribunal.

DEFENSAR ELS PROJECTES A MADRID

A la reunió, la Generalitat ha volgut transmetre tranquil·litat a les entitats, a les quals ha explicat com funciona la convocatòria i els han dit que es presentin, igual que en anteriors anys, al que Bassa ha afegit la petició a la ciutadania que marqui la casella del 0,7% per a projectes socials a l'IRPF.

El Govern s'ha compromès a donar suport a les entitats --que a través de la Taula del Tercer Sector emprendran accions jurídiques-- a demanar la nul·litat de l'última sentència del TS i a defensar a Madrid els projectes de les entitats catalanes.

Del sistema de puntuació de l'Estat per atorgar les subvencions, un terç valora el projecte: es tracta de 60 punts, entre els quals hi ha 45 a càrrec del Ministeri i 15 a càrrec de la Conselleria, ha relatat Iglesies.

Els últims anys, Catalunya ha aportat el 25% de la recaptació estatal del 0,7% de l'IRPF, però només ha retornat el 14%, per la qual cosa "es perden anualment 20 milions d'euros", ha dit, i ha afegit que el del 2012 al 2015 ha anat augmentant la diferència entre el finançament d'entitats projectes d'àmbit estatal i les de projectes d'àmbit català o local, de manera que aquestes tenen cada vegada menys.

La nova convocatòria podria deixar fora a projectes com l'escola de segona oportunitat del Llindar, de Cornellà de Llobregat; la detecció de violència masclista del Safareig de Cerdanyola del Vallès (Barcelona); la lluita contra la pobresa en dones de la Fundació Sud al Raval barceloní i l'acció d'Arrels a Lleida, per exemple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés