Publicat 21/06/2016 17:57

Barcelonès i Vallès Occidental es reforcen com a comarques més competitives de Catalunya

El pte. De Adepg Jordi Solé y el autor del Índice Adepg David Moreno
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 juny (EUROPA PRESS) -

El Barcelonès i el Vallès Occidental es van mantenir com les comarques més competitives de Catalunya el 2015 i van ampliar les distàncies respecte a la resta del territori, segons l'Índex de competitivitat territorial elaborat anualment per l'Associació d'Empresaris del Garraf, l'Alt Penedès i el Baix Penedès (Adepg).

L'informe, presentat aquest dimarts a Barcelona pel president d'Adepg, Jordi Solé, i el director de l'estudi, David Moreno, analitza quines comarques presenten més avantatges per a les empreses que operen en un context d'una economia internacionalitzada i especialitzada en serveis i béns de valor afegit.

Reflecteix que, un any més, entre les deu comarques més competitives figuren les que són capital de província i algunes de les que integren l'àrea metropolitana de Barcelona i de Tarragona, ja que és on es produeixen economies d'aglomeració amb avantatges com la proximitat als principals mercats, més mà d'obra qualificada i la proximitat a les principals infraestructures de transport.

Les més competitives són Barcelona i el Vallès Occidental, que mantenen la primera i segona posició del rànquing i amplien les distàncies respecte a la resta de comarques catalanes, seguides del Baix Llobregat, que recupera dues posicions i torna a situar-se com a tercera comarca més competitiva de Catalunya, malgrat que les distàncies s'accentuen respecte al Vallès Occidental, que en l'últim any ha millorat significativament la seva competitivitat.

El Tarragonès manté la quarta posició del 2014, mentre que el Gironès en guanya una i se situa en el cinquè lloc; el Segrià perd tres posicions i baixa al sisè lloc, seguida del Vallès Oriental, el Maresme, el Garraf i el Baix Camp.

En l'altra cara de la moneda, les comarques amb condicions menys favorables per competir al mercat global de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia són, un any més, la Terra Alta i el Priorat que, a més, empitjoren el seu índex respecte a l'any anterior, "i s'allunyen d'aquest model orientat a la producció de béns i serveis intensius en coneixement i tecnologia", ha remarcat Moreno.

El Barcelonès és la comarca que presenta més avantatges per desenvolupar activitats terciàries intensives en tecnologia i coneixement, ja que la pressió de l'activitat residencial limita el desenvolupament de l'activitat industrial i logística, un àmbit en el qual guanya el Vallès Occidental, que presenta un "bon equilibri entre el sector industrial i els serveis" que l'ha fet millorar en la competitivitat.

MÉS DESIGUALTAT

El president de la patronal, Jordi Solé, ha alertat que les comarques que estan en la part baixa del rànquing perden competitivitat i les que estan en la part alta, guanyen, fet que accentua les desigualtats entre el territori, davant del qual ha demanat a la Generalitat impulsar mesures de reequilibri per enfortir les comarques menys competitives.

El director de l'estudi ha indicat que "no és obligatori" seguir aquest model d'economia internacionalitzada i intensiva en coneixement i tecnologia, i ha posat l'exemple de comarques del Pirineu, que no són competitives en aquest sentit però tenen nivells elevats de renda.

Tot i això, ha assenyalat que sí que hi ha comarques que són molt poc competitives i presenten molt poques oportunitats laborals i empresarials, com la Terra Alta, i ha afirmat que és a causa, sobretot, de la falta d'infraestructures tant de transport com de telecomunicacions, que s'haurien de millorar per contribuir a cohesionar més el territori i millorar la comunicació en zones més allunyades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés