Actualitzat 05/07/2016 14:56

Barcelona debatrà la fabricació ciutadana d'objectes en 3D i la seva viabilitat social i legal

Proyecto Digital DIY
PROYECTO DIGITAL DIY

Organitzen la jornada Barcelona Activa, el projecte europeu Digital DIY i BarCola

BARCELONA, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

Barcelona acollirà aquest dimecres una jornada internacional sobre el projecte Digital DIY ('Do it yourself', 'Fes-ho tu mateix'), basat en les tècniques de fabricació digital d'objectes en 3D, perquè els facin els mateixos ciutadans o els encarreguin a baix cost, han informat els organitzadors a Europa Press.

El DIY serveix per a objectes domèstics, però també per a aplicacions professionals, com models en 3D per a arquitectes i cirurgians, i ensenyament a les escoles, i també afavoreix l'Internet de les Coses (connectar a la xarxa objectes quotidians); però s'ha de reflexionar la viabilitat social real d'aquesta pràctica i com superar els problemes legals que puguin presentar-se en alguns casos.

DIGITAL DIY COMMUNITY DAY

El Digital DIY Community Day Barcelona es farà durant tot el dimecres al Cibernàrium-Edifici MediaTIC, i està organitzat pel consorci Digital DIY, Barcelona Activa i el grup de treball de l'Ajuntament 'Barcelona Col·labora' (BarCola).

Es reuniran investigadors, professors i autofabricants locals i internacionals: hi haurà tallers sobre aquest model de fabricació i també ponències per reflexionar sobre l'impacte d'aquestes pràctiques en totes les àrees de la societat, amb l'objectiu de preparar recomanacions sobre possibles canvis legislatius i polítics de qualsevol àmbit administratiu, des del local fins a l'europeu.

Entre els problemes legals a superar hi ha el risc d'infringir drets exclusius --com les patents--, però també existeix l'avantatge de compartir dissenys que tinguin llicències lliures.

WOUTER TEBBENS

El president del Free Knowledge Institute (soci del projecte Digital DIY), Wouter Tebbens, ha explicat a Europa Press que es tracta que la gent "sigui autònoma i s'apoderi de la tecnologia": cada ciutadà podrà fer els seus objectes o bé encarregarà a especialistes un objecte a mida a partir de dissenys amb programari lliure, no subjectes a llicències de grans empreses, la qual cosa permet un model socioeconòmic més distribuït i sostenible, afirma.

Per això, ja existeixen fabricants d'aquests objectes en espais 'maker', com FabLabs --per exemple, el de Barcelona--, els Ateneus de Fabricació de l'Ajuntament i altres espais més autogestionats, com Made-Barcelona.

Segons els organitzadors de la jornada, l'esdeveniment coincideix amb l'interès de l'Ajuntament de Barcelona buscar noves vies per a aquest apoderament ciutadà de la tecnologia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés