Publicat 28/11/2016 14:24

Barcelona avisa que deixarà de pagar factures de famílies vulnerables si les energètiques no ho fan

La teniente de alcalde de Barcelona Laia Ortiz
EUROPA PRESS

Assegura que no es tallaria el subministrament als vulnerables perquè està prohibit

BARCELONA, 28 nov. (EUROPA PRESS) -

La tinenta d'alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha avisat aquest dilluns les companyies subministradores que l'Ajuntament deixarà de pagar ajudes per cobrir factures i deutes derivats de la pobresa energètica si no acorden un conveni que concreti quina part assumeixen les empreses: "O formen part de la solució o el deute de les famílies estarà a sobre de la teulada de les companyies".

En roda de premsa, Ortiz ha considerat que la part de les empreses hauria de ser com a mínim el 50% del cost global que la pobresa energètica té a la ciutat, d'uns tres milions a l'any en total.

A preguntes dels periodistes, ha detallat que aquests tres milions no només inclouen el pagament dels deutes i les factures de persones vulnerables, sinó "tots els serveis que ha de prestar l'Ajuntament perquè les companyies no es fan responsables", com informar sobre drets energètics, dades que facilitarà a través d'una nova xarxa de deu punts d'assessorament energètic.

"Si no hi ha un acord pel qual es coresponsabilitzin en el pagament de les factures i el deute, no tenim per què seguir sufragant aquests deutes des de l'Ajuntament", ha advertit.

Ortiz ha recordat que la Llei 24/2015 de pobresa energètica prohibeix talls energètics a persones vulnerables, i no es quedarien sense subministrament tot i que no es pagués el deute.

Ja han comunicat a les empreses que deixaran de pagar aquestes ajudes si no acorden un conveni després de pròximes reunions --mantindran una aquest dimarts--, i ha advertit que deixaran de pagar si no es tanca la negociació en setmanes: "Mentre no acordem un conveni, deixarem de posar recursos públics al servei dels seus beneficis".

"Una de les excuses que tenien aquestes empreses era que ja assumia el bo social, i avui ja no ho assumeixen" per la sentència del TS que ho anul·la, segons Ortiz, i ha constatat que la 24/2015 obliga a les companyies a ser coresponsables i a signar convenis, per la qual cosa, en cas contrari, l'Ajuntament podria recórrer a multes i demanar a la Generalitat que les exclogui de la contractació pública per incompliment.

L'Ajuntament ha fet una proposta de protocol i una altra de conveni, que aborden amb les empreses --diu que no totes tenen la mateixa posició-- que obliguen a comunicar els casos d'impagament i a col·laborar per comprovar si són persones vulnerables.

Això es pot comprovar fàcilment si aquests vulnerables estan al circuit de serveis socials, però es dificulta si no ho estan, i en aqust cas es demana a les empreses que donin més informació.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés