Actualitzat 15/09/2016 15:47

Barcelona atén 1.500 processos de desnonament des del gener i obre una web unificada d'habitatge

Concejal Josep Maria Montaner, alcaldesa de Barcelona Ada Colau
EUROPA PRESS

Adquireix l'edifici en el qual s'ubica l'Espai de l'Immigrant, que tenia una ordre de desallotjament

BARCELONA, 15 Set. (EUROPA PRESS) -

La Unitat Contra l'Exclusió Residencial (Ucer) de Barcelona ha atès des que va ser creada el gener fins al juliol 1.515 unitats familiars en processos de desnonament, que han afectat 4.241 persones, el 35% d'ells menors, ha explicat aquest dijous el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner, en roda de premsa al costat de l'alcaldessa, Ada Colau, qui ha anunciat que l'Ajuntament ha posat en marxa una web que inclou tota la informació sobre habitatge.

Montaner ha destacat que els 1.515 casos fins al juliol representen un 38% de les famílies que han estat ateses en tot el 2015 --1.092--, el que demostra que l'Ajuntament està "molt més a sobre perquè no hi hagi cap cas que s'escapi de la seva intervenció", després del que ha assenyalat que calculen que el consistori no arriba a tenir coneixement de prop del 2% dels desnonaments que es produeixen a la ciutat.

Ha destacat que el 94% de casos de desnonament es produeixen per impagament del lloguer, i no de la hipoteca, i que 581 dels casos atesos per la Ucer han estat resolts amb solucions diverses definitives o temporals, mentre que 884 processos de desnonament han quedat posposats després de la negociació.

El regidor ha recordat que, a més, la Ucer busca solucions davant de l'ocupació d'habitatges, també en 212 dels 550 pisos adquirits els últims mesos per l'Ajuntament per destinar-los a habitatge social, alguna cosa que ha portat a terme recorrent a diversos procediments, com la compra, la cessió o el tempteig i retracte.

TEMPTEIG I RETRACTE

Ha destacat que, per primera vegada, l'Ajuntament ha usat el dret de retracte en una d'aquestes operacions, en què una entitat va vendre habitatges de Ciutat Vella a una empresa que pretenia convertir-les en apartaments turístics sense notificar al consistori, el qual ha iniciat el procés per revertir la compra i convertir els pisos en habitatge social.

Montaner ha anunciat també que l'Ajuntament ha tancat un acord per adquirir l'edifici en el qual s'ubica l'Espai de l'Immigrant --que comptava amb una ordre de desallotjament--, pel que mantindrà la seva activitat a l'immoble, que té nou habitatges que es destinaran també a pisos socials, quan pretenien destinar-les a ús turístic.

250 EXPEDIENTS

A més, la Ucer portava a terme abans de la suspensió d'articles de la Llei 24/2015 d'emergència habitacional un seguiment del compliment dels deures dels grans tenidors, mitjançant el que va enviar 89 requeriments perquè oferissin lloguer social, i va tramitar 16 expedients sancionadors, que han quedat aturats després de la suspensió, ha explicat Colau.

"Ara es torna al procediment anterior, que és més feixuc", ha ressaltat l'alcaldessa, qui ha assegurat que s'han obert 132 expedients mitjançant aquest sistema a grans propietaris per tenir pisos buits, i que altres 118 estan en preparació i pendents de la inspecció dels habitatges.

Preguntada per l'empreses de desallotjaments Desokupa, Colau ha assegurat que segueixen amb atenció el cas per assegurar que compleixen amb la llei i es garanteixin els drets fonamentals dels ciutadans, però ha assegurat que no els consta cap denuncia sobre aquesta empresa.

NOU WEB

El nou web posada en marxa per l'Ajuntament uneix tota la informació dels serveis sobre habitatge disponibles a la ciutat, de manera que els ciutadans ja no han de consultar diversos portals: "Fins ara, qui volia informar-se tenia diverses entrades, i era més complicat", ha dit Montaner.

El web té per objectiu "facilitar al màxim a la ciutadania l'accés a aquesta informació", creant una finestra única que també ofereix informació d'ajudes i convocatòries tant del Consorci d'Habitatge de Barcelona com de l'Ajuntament, el que també ha impulsat la campanya informativa 'L'habitatge és un dret com una casa'.

A més, el nou portal ofereix als ciutadans informació sobre ajudes per rehabilitar el seu habitatge, sobre com llogar-la de manera segura si és propietari, i sobre com accedir a un pis públic, i també un catàleg de les oficines a les quals es pot dirigir, entre d'altres serveis.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés