Actualitzat 31/03/2017 03:47

Barberá nega al Suprem que en el PP de València hi hagués finançament il·legal i caixa B

L'exalcaldessa declara davant de Conde-Pumpido que la seva missió era "obtenir vots" i remet al comitè de campanya del 2015

MADRID, 21 nov. (EUROPA PRESS) -

L'exalcaldessa de València i actual senadora, Rita Barberá, ha negat aquest dilluns davant del magistrat instructor del Tribunal Suprem Cándido Conde-Pumpido qualsevol responsabilitat per al suposat blanqueig de capitals comès pel grup municipal del PP al Consistori que ella va presidir durant 24 anys. Al llarg de la seva declaració, ha negat "expressament" que en el PP de València es produís cap tipus de finançament il·legal o existís caixa B i que la secretària del grup, María del Carmen García-Fuster li donés compte de les aportacions investigades.

Segons l'acta de la declaració, a la qual ha tingut accés Europa Press, Barberá s'ha limitat a reconèixer que va entregar 1.000 euros al partit en concepte de donació que mai li van ser retornats en dos bitllets de 500 euros. Se li atribueix indiciàriament un presumpte delicte de blanqueig de capitals en el grup municipal del PP a l'Ajuntament de València en el marc de l'Operació Taula, derivada del cas Imelsa.

Sobre els fets concrets dels quals se l'acusa, Barberá ha dit que no sabia si el PP de València manejava dos comptes corrents --un d'ells en B-- i si era el dipòsit residencit a La Caixa el que rebia les subvencions, ja que ho desconeix "absolutament tot dels comptes".

Tot i això ha reconegut que, si eres militant era "aconsellable" que aportessis una quota tenint en compte que el partit necessita finançar-se, i que l'aportació era de 60 euros mensuals i els militants sense càrrec, 30 euros, sense que entengui que això pugui considerar-se "finançament atípic".

També ha assenyalat que "a vegades" hi havia aportacions extraordinàries i que era "típic a València" reservar respecte de la Loteria una part per al partit. Sobre García-Fuster, ha dit desconèixer les manifestacions que aquesta ha realitzat sobre aportacions molt quantioses al PP per part de terceres persones.

Barberá ha arribat al Tribunal Suprem, acompanyada del seu advocat José Antonio Choclán i dues persones més mitja hora abans de la citació, a les 10.30 hores, si bé l'interrogatori s'ha endarrerit uns vint minuts sobre l'horari previst.

Segons fonts jurídiques, l'exalcaldessa s'ha limitat a contestar les preguntes que li ha realitzat el fiscal Juan Ignacio Campos --que és un dels fiscals en cap a l'alt tribunal--, i la seu defensa, i ha rebutjat respondre les qüestions plantejades per l'advocada de l'acusació popular exercida pel PSOE, Gloria Pascual.

INSULTS A LA SORTIDA DEL SUPREM

Després d'una mica més d'una hora de declaració, Barberá ha sortit de l'alt tribunal cap a un taxi que l'esperava, on ha entrat juntament amb els seus acompanyants eludint les preguntes de la premsa. Un grapat de persones l'esperava i l'ha insultada a crits de "borratxa", "corrupta", "pagaràs tot i que t'amaguis al Senat", "no t'amaguis que ho pagaràs tot". A preguntes del fiscal, Barberá ha aclarit que a més d'alcaldessa ella forma part del comitè executiu del PP, si bé a l'àmbit local no ha tingut cap càrrec. Respecte al grup municipal, ha explicat que el grup municipal "era el braç polític" de l'alcaldia i del Govern municipal, i era qui s'ocupava d'organitzar mítings i altres actes.

Ha afegit que en períodes de campanya electoral es formava un comitè del qual formaven part regidors, portaveus i diversos militants, i que la seva funció era la d'"obtenir vots". Tot i això, ha reconegut una "relació constant" amb els membres d'aquest comitè, especialment amb els que eren regidors.

En relació amb les adjudicacions a empreses en funció de les seves aportacions al partit pels quals s'ha interessat el fiscal, Barberá ha manifestat que tots els contractes s'adjudicaven per una comissió integrada per tècnics municipals, i que era aquesta mesa de contractació la que feia la proposta a l'òrgan que havia d'aprovar el contracte.

PROHIBITS EMPRESARIS AL SEU DESPATX

En aquest sentit, Barberá ha assenyalat que no sap de converses entre el responsable d'Imelsa Marcos Benavent --el penedit que ha revelat la suposada trama-- i altres persones respecte a la "neteja del sistema de contractació", i que no ha intervingut en les esmentades adjudicacions ni parlat mai amb cap empresari que en l'esmentat moment tingués interès en alguna adjudicació. És més, ha dit que va prohibir que entressin al seu despatx quan les propostes eren en estudi.

Sobre els 1.000 euros aportats, Barberá ha dit que no recorda qui li va dir que havia d'aportar-los, però sí que eren de caràcter voluntari i no hi havia cap "càstig ni amenaça" a les persones que no contribuïssin. Desconeix també si la mesura ha tingut èxit, ja que ella no estava al Comitè de Campanya, i tot i que coneix les persones que han assegurat que la quantitat va ser retornada en dos bitllets de 500 euros no sap a què pot obeeir aquesta manifestació.

A preguntes de la seva defensa, la senadora ha especificat que no té firma en cap dels comptes per les quals va ser preguntada pel fiscal i que era García-Fuster qui portava quotidianament el funcionament del grup. Respecte a les despeses de campanya el 2015, ha assenyalat el seu vicealcalde Alfonso Grau, i que ni ell ni els seus col·laboradors directes li han parlat mai de cap caixa en B.

El passat 13 de setembre la Sala Penal de l'alt tribunal va obrir la investigació a la senadora popular seguint el criteri del Ministeri Públic i va designar com a instructor del cas a qui va ser fiscal general de l'Estat durant els governs de José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011).

En aquesta peça separada del "cas Imelsa", amb 47 persones imputades més el PP com a persona jurídica, s'investiguen les donacions de 1.000 euros efectuades per regidors i assessors, quantitat que presumptament els era retornada pel partit en dos bitllets de 500 euros per blanquejar diners en efectiu de suposada procedència il·lícita. La part de Barberá la veu el Suprem donada la condició d'aforada de l'exmandatària popular.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés