Publicat 01/04/2016 18:55

Barberá escriu al jutge per negar que li tornessin els 1.000 euros de la donació del PP

Rita Barberá en rueda de prensa
EUROPA PRESS

VALÈNCIA, 1 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, s'ha dirigit per escrit al jutge que investiga el cas Imelsa per assegurar que "en cap moment" li van tornar els 1.000 euros que va donar al PP per al finançament de la campanya electoral de les eleccions municipals del 2015, diners que va aportar mitjançant un taló bancari del seu compte corrent.

Així consta a l'escrit d'al·legacions, d'onze pàgines inclosa la documentació aportada, a què ha tingut accés Europa Press, lliurat al jutge del jutjat d'Instrucció número 18 de València que investiga la peça principal del cas Imelsa i la separada derivada de l'Operació Taula, centrada a descobrir un presumpte blanqueig de capitals al grup municipal del PP a l'Ajuntament de València. En aquest cas, hi ha 47 persones investigades més el PP, entre assessors, exassessors, edils i exregidors del grup municipal.

El mes de febrer passat el magistrat instructor va oferir a Barberá declarar abans de decidir si elevava al Tribunal Suprem la causa, com demanava el fiscal, tot i que precisava que no seria cap interrogatori. L'exalcaldessa va acceptar l'oferiment tot i que no va precisar en quina forma ho faria. Finalment, ha optat per presentar un escrit davant del jutjat en el qual dóna la seva versió dels fets.

A l'escrit, Barberá indica que la mecànica utilitzada per a la donació seria, ja que "no se'n recorda amb exactitud", fer arribar al grup popular per servei intern el taló perquè es cobrés i, com a conseqüència, va ser abonada al compte del grup municipal popular designat per a tal l'efecte.

"En cap moment se'm va tornar l'esmentada quantitat, en conseqüència és absolutament fals el que es diu entorn dels dos bitllets de 500 euros", indica la senadora, que aporta els moviments del seu compte bancari entre l'1 de març del 2015 a 30 d'abril del 2015.

Alhora, assegura que, com a candidata, no va intervenir al Comitè de Campanya, que és l'organisme que assumeix les competències d'organització de l'activitat davant d'un període electoral, com la programació d'actes, selecció d'argumentaris o redacció de discursos, entre d'altres, amb el suport "del finançament necessari que dissenya, programa i executa el comitè de campanya".

L'exalcaldessa precisa que en aquest organisme --document que adjunta-- no s'hi integra perquè és "la candidata" amb la finalitat de "captar vots", cosa que "absorbeix el temps suficient perquè ni tan sols pugui adquirir cap coneixement sobre temes relacionats amb competències que no són les seves" sinó del Comitè.

Sobre aquesta qüestió, afegeix que amb la seva responsabilitat no s'interessava per cap altre assumpte i menys de qüestions que eren ateses per aquest òrgan, que va ser el que va decidir adoptar com "una mesura més" del pla de finançament de 1.000 euros per part de càrrecs, candidats i assessors, una aportació "absolutament onerosa" sobre la qual no se li va plantejar cap condició "ni de bon tros la possibilitat que li fos retornat".

Barberá també fa referència a les declaracions de quatre exassessors del PP que van revelar que van ser objecte de pressions perquè fessin les donacions que els serien retornades l'endemà en efectiu, en bitllets de 500 i explica que formaven part de l'equip de la Vicealcaldia --encapçalada llavors per Alfonso Grau--, a qui podien haver-se dirigit "per proximitat i confiança" en el cas d'haver-se sentit alarmats.

RELACIÓ AMB GRAU

L'exalcaldessa afegeix que la relació amb Grau no es va interrompre per la seva dimissió el 16 de març del 2015 sinó "temps després", a partir de la sortida de la llista electoral d'un familiar directe de l'exvicealcalde arran de la publicació d'unes "compromeses converses públicament conegudes", indica en al·lusió a l'exedil i dona de Grau, María José Alcón i a la gravació que es va conèixer amb l'exgerent de Imelsa, Marcos Benavent.

En aquest temps, afirma que "mai" no se li va dir que aquest grup d'assessors dubtava de l'operació de donatius i entén que ningú no els va haver d'amenaçar a perdre la feina perquè això depenia del nombre de regidors que obtinguessin als comicis i de l'elecció posterior del regidor. Per això atribueix el rebuig d'aquestes persones a fer els donatius que el seu "protector" (Grau) no continuaria a la llista i ells no seguirien d'assessors.

La senadora qüestiona la "reacció" de Grau vuit mesos després amb les manifestacions públiques i també la conversa gravada a Alcón on descrivia el mètode de blanqueig i en què afirmava que els fets era "corrupció política total".

Per a Barberá, "sorprèn" i és "inaudit" que una intervenció telefònica acordada el 14 d'abril donés fruits l'endemà i tingués a veure's sobre un tema delictiu. De la mateixa manera, expressa "estupefacció" per l'anònim esgrimit com a prova de càrrec en contra i que va arribar dos dies de la conversa telefònica gravada. Finalment, defensa que als anys en què va ostentar l'alcaldia "mai" no es va produir "cap arranjament" en adjudicacions, tracte de favor o cobrament de comissions a tercers.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés