Actualitzat 29/02/2016 13:29

Barberá no assisteix a les Corts per donar explicacions

Rita Barberá en rueda de prensa. Archivo
Europa Press

VALÈNCIA, 29 Febr. (EUROPA PRESS)

L'exalcaldessa de València i senadora, Rita Barberá, no ha assistit aquest dilluns a la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat de les Corts on estava citada per donar explicacions sobre la seva possible vinculació al cas Imelsa. Per aquesta raó, la comissió ha sol·licitat un informe jurídic que analitzi els motius que exposa Barberá per no comparèixer i estudiï les mesures a prendre.

   En concret, el grup parlamentari Podem va sol·licitar la compareixença de Rita Barberá perquè expliqués de quina manera afecta a l'exercici del seu càrrec de senadora en representació dels interessos públics dels valencians la seva presumpta vinculació al cas Imelsa.

   En un document presentat en el registre de la Cambra aquest mateix dilluns i dirigit al president de les Corts, Enric Morera, l'exalcaldessa s'acull al seu "dret" a no comparèixer davant de la comissió parlamentària, ja que entén que està citada "per a fins diferents dels previstos legalment i reglamentàriament".

   Morera ha rebut al seu despatx el president de la Comissió de Coordinació, el socialista Alfred Boix, per informar-lo d'aquest escrit en el qual Barberá assenyala que la llei de Senadors en representació de la Comunitat estableix que els grups parlamentaris podran sol·licitar compareixences de senadors, però només "per informar sobre temes relacionats amb la seva activitat parlamentària d'interès per a la Comunitat".

   "Resulta evident que la finalitat de la sol·licitud de la meva compareixença, una investigació judicial que es troba sota secret sumarial, és aliena a la meva activitat a la cambra alta, l'únic supòsit previst en l'esmentat text legal perquè l'esmentada comissió parlamentària requereixi la meva presència", indica.

   A més, Barberá assenyala que l'escrit que les Corts li van remetre el 23 de febrer per citar-la a la Comissió "peca de la menció expressa als previs acords de la Mesa i la Junta de Síndics" i, a més, "tampoc expressa la normativa en la qual es basa el requeriment o sol·licitud de compareixença davant d'aquesta comissió de la Cambra valenciana, ni se cenyeix als usos i costums parlamentaris de les Corts".

   Després de conèixer l'escrit, Enric Morera ha recalcat que és "una falta de respecte" per a la institució i ha considerat que els motius que addueix Barberá per justificar la seva falta d'assistència manquen "de força i d'un fonament significatiu".

"GRAVÍSSIM ERROR"

   En aquesta línia, ha subratllat que "devaluar les institucions democràtiques és un gravíssim error i la falta d'assistència a una comissió parlamentària suposa una greu penalització del que és una institució". "No és correcte que Barberá no acudeixi a la petició que li hem formulat tots els grups parlamentaris a través de la Mesa i de la Junta", ha lamentat.

   Morera, en resposta a les declaracions de Barberá, ha subratllat que les Corts valencianes "representen el poble valencià, és una institució democràtica i no un tribunal totalitari" com ha apuntat l'exalcaldessa. Per aquesta raó, l'ha advertit: "No puc consentir a cap ciutadà, i menys a una persona que ha estat designada senadora, que faci servir aquest tipus d'expressions".

   Per la seva banda, el president de la comissió, Alfred Boix, en declaracions als mitjans de comunicació, ha posat èmfasi en el fet que "és una falta de respecte d'una persona amb una àmplia trajectòria parlamentària i és una llàstima que no pugui, en seu parlamentària, on rau la sobirania, donar l'explicació que els grups polítics requereixin i poder donar la cara a les Corts", ha recalcat.

   En el si de la comissió, la diputada de Podem, Fabiola Meco ha expressat el seu "malestar" per la no compareixença de Barberá i ha formulat algunes preguntes que li hauria agradat que la senadora hagués respost.

   Entre les quals hi ha, si coneixia l'existència d'una "caixa b" a l'Ajuntament, si estava al corrent dels "pagaments i·legals" en les adjudicacions efectuades pel consistori o si entén que "la seva presumpta vinculació amb l'operació Taula no atempta directament contra els interessos públics dels valencians".

   Des del PSPV, Clara Tirado ha qualificat d'"absolutament indignant" la no compareixença de Barberá. Tirado ha dit que l'exalcaldessa "està assetjada per casos de corrupció" i s'ha referit a Nóos, Gürtel, la visita del papa, Fira València, Emarsa, 'RitaLeaks', Imelsa i "cas Grau".

112 PERSONES INVESTIGADES

   "En tots aquests casos hi ha 112 persones de l'entorn de Rita Barberá investigades per greus casos de corrupció", ha manifestat la diputada socialista, qui entén que hi ha "motius suficients perquè Barberá hagi de venir a comparèixer".

   També ha parlat d'aquest tema el síndic del PSPV, Manuel Mata, qui en declaracions als periodistes ha dit que "l'assumpte d'avui és un acte insòlit" perquè "és un acte de rebel·lia parlamentària", a més d'una "gran decepció personal" i ha anunciat que utilitzaran "qualsevol mecanisme per posar en coneixement del Senat que no ens representa, no ha volgut representar-nos i s'ha escudat en legalismes absurds".

   Alhora, el portaveu de Compromís, Fran Ferri, ha denunciat el "menyspreu" de l'exalcaldessa, a qui creu que "li agrada més el poder que la democràcia". "No és correcte no donar la cara davant dels representants del poble valencià; atacar periodistes, jutges i fiscals; i carregar nits d'hotel, viatges a primera, sopars i rom Cacique a les arques públiques", ha ressaltat.

   Fran Ferri considera que Barberá hauria de respondre si "coneixia els contractes rebuts pel seu nebot de l'Ajuntament, què sabia de l'adjudicació de La Rambleta o "què li sembla que la justícia consideri el Partit Popular una organització criminal".

   Des del grup Ciutadans (C's), el diputat Juan Córdoba ha destacat que Barberá "no hauria de parlar només d'aquest últim cas, sinó de molts altres casos de corrupció del seu partit que han estat sinònim de saqueig de les arques públiques i ha provocat la ruïna de la Comunitat".

   De la mateixa manera, el portaveu de C's a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, en declaracions als periodistes, ha indicat que l'actitud de Barberá és "lamentable" i que la seva assistència per donar explicacions era "una obligació".

"DRET PROPI"

   Per la seva banda, el parlamentari del PP Jorge Bellver ha defensat a la comissió que "el que ha fet Barberá és defensar el que entén que és un dret propi", i ha recordat que l'exacaldesa expressa en el seu escrit la seva "disposició total a comparèixer a la comissió, sempre que la petició atengui la norma".

   De la mateixa manera, ha destacat que Rita Barberá "ja va donar la cara davant de la societat valenciana a través dels mitjans de comunicació". Bellver ha assegurat que el grup popular "no s'oposarà a cap compareixença", però ha indicat que "els primers que hem de defensar la normal i la llei som nosaltres mateixos".

NOVA PETICIÓ DE COMPAREIXENÇA DE BARBERÁ

   La Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat també ha aprovat aquest dilluns --amb l'abstenció del PP i el vot a favor dels altres quatre grups-- sol·licitar la compareixença de Rita Barberá, aquesta vegada a petició de Compromís per explicar la seva relació amb els imputats de l'operació Taula.

   Bellver ha indicat que si algun grup volgués, on sí que hauria de comparèixer és a la comissió d'investigació sobre Imelsa. Ferri ha indicat que aquesta comissió encara tardarà a posar-se a treballar i ha manifestat que "és urgent que Barberá doni explicacions com més aviat millor".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés