Publicat 03/12/2016 10:18

La banca europea acumula més d'un bilió d'euros en préstecs morosos

LONDRES, 3 des. (EUROPA PRESS) -

Els bancs europeus acumulen més d'un bilió d'euros en préstecs problemàtics (NPL), un volum equivalent al 5,43% dels actius totals de les 131 entitats de 24 països europeus, incloent 14 espanyoles, sotmeses per l'Autoritat Bancària Europea (EBA) a un exercici de transparència que assenyala com els grans problemes per al sector l'elevada morositat i la baixa rendibilitat.

En la seva anàlisi, elaborat amb dades a 30 de juny de 131 entitats europees, l'EBA xifra en 1,06 bilions d'euros l'import dels crèdits problemàtics de la banca, el 5,43% del volum d'actius, un percentatge lleugerament inferior al 5,72% registrat a l'anterior exercici, fet amb dades a tancament de 2015, i s'allunya del 6,5% observat a final de 2014.

Tot i això, l'EBA adverteix que "més d'un terç de les jurisdiccions de la UE tenen ràtios de morositat per sobre del 10%" i, tot i apreciar signes potencials de millora, la qualitat dels actius és encara feble en comparació de les xifres històriques i d'altres regions.

En aquest sentit, les 14 entitats espanyoles que han participat a l'exercici desenvolupat per l'EBA passen una ràtio mitjana del 5,96%, equivalent a uns 141.500 milions d'euros en crèdits en risc de mora, situant-se en la part mitjana dels 24 països analitzats.

Les entitats de Xipre i Grècia registren els majors volums de préstecs problemàtics, amb ràtios del 47,43% i del 46,87%, respectivament, mentre els millors resultats corresponen als bancs de Suècia, amb un 1%, i Finlàndia, amb una ràtio de l'1,23%.

"Encara hi ha diferències materials entre països en la qualitat dels actius", apunta l'EBA, que assenyala l'expectativa del mercat i analistes d'experimentar millores graduals en la qualitat dels actius, tot i que aquestes dependran en gran mesura de l'èxit a l'hora d'abordar els impediments a la resolució dels crèdits problemàtics.

D'aquesta manera, el supervisor bancari europeu assenyala el sanejament dels balanços de la banca com "un dels majors reptes" per al sector i considera que requerirà una resposta coordinada a nivell de la UE, ja que la baixa qualitat dels actius suposa una de les raons per la qual els inversors es mostren reticents amb vista a invertir en bancs europeus.

"Nivells elevats de morositat són motiu de preocupació per als bancs de manera individual, per als països i per al conjunt del sector. Els nivells elevats de morositat estan correlacionats directament amb una baixa rendibilitat i s'associen també amb una ineficient assignació de capital en l'economia, alentint la recuperació", afegeix l'EBA.

BAIXA RENDIBILITAT.

D'altra banda, l'exercici de transparència de l'EBA apunta com un altre dels grans desafiaments de la banca europea la baixa rendibilitat, ja que les entitats participants en l'última edició de la prova van arribar a una rendibilitat mig sobre recursos propis (Rosega) del 5,7%, una ràtio que representa un retrocés de més de 100 punts bàsics en relació amb juny de 2015, tot i que millora les lectures de finals de 2015 i 2014.

El descens en la rendibilitat dels bancs europeus vi provocat per la caiguda del 8,8% dels ingressos operatius, mentre les despeses per operacions van disminuir un 3,6%.

"El nivell de retorns i eficiències a juny de 2016 suggereix que els bancs de la UE no es troben encara en una sendera de total recuperació cap a nivells sostenibles de beneficis", apunta l'EBA, advertint que la rendibilitat continua i ha estat una font de preocupació en el sistema bancari europeu, quelcom confirmat pel fet que el Rosega se situï per sota del cost de capital.

"Hi ha diferents factors per a aquesta baixa rendibilitat", afegeix el supervisor, que en el cas de països com Grècia, Espanya, Itàlia o Portugal ho atribueix a l'"elevat nivell d'impagats" que suporten les entitats, tot i la capacitat d'aquests bancs per generar nivells acceptables d'ingressos operatius.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés