Actualitzat 01/04/2016 12:11

El Banc d'Espanya retalla el PIB del 2016 fins al 2,7%

Billetes de euro, dinero, PIB
EUROPA PRESS

MADRID, 1 Abr. (EUROPA PRESS) -

   El Banc d'Espanya ha retallat una dècima la previsió de creixement del PIB per a aquest any, fins al 2,7%, per sota del 3% que pronostica el Govern espanyol, per la revisió a la baixa del creixement mundial, per l'apreciació de l'euro i pel descens de les cotitzacions borsàries. Per al 2017, estima un increment del 2,3%, d'acord amb les seves noves projeccions macroeconòmiques de l'economia espanyola.

   L'autoritat monetària destaca que Espanya prolongarà el seu actual període expansiu al llarg de 2016 i 2017, tot i que a menor ritme que l'observat durant 2015, quan el PIB va créixer un 3,2%, per la "pèrdua de força" d'alguns factors que han impulsat fa poc l'avanç de l'economia, com les successives baixades del preu del petroli, la depreciació del tipus de canvi de l'euro, la moderació dels costos de finançament o el to més expansiu de la política fiscal durant 2015.

   En aquest context, el Banc d'Espanya afirma que el balanç de riscos d'aquest escenari ha empitjorat "apreciablement" en els últims mesos i, en clau interna, adverteix que els dubtes sobre el curs futur de les polítiques econòmiques podrien incidir "negativament" en les decisions de despesa dels agents privats, especialment si l 'actual situació d'"incertesa política" es prolongués en el temps.

    Per a la institució presidida per Luis María Linde, reduir la incidència d'aquests riscos requereix prioritzar tant la culminació del procés de consolidació fiscal, que resulta "essencial" per mantenir la confiança, com perseverar en l'aplicació de les reformes estructurals que redueixin les vulnerabilitats de l'economia espanyola i permetin millorar la seva capacitat de creixement futur.

   A l'àmbit extern, posa l'accent com riscos a la baixa en les recents tensions en els mercats financers internacionals i en les debilitats que s'exposa el creixement mundial i, en particular, en la fragilitat d'alguns mercats emergents. Alhora, destaca que la intensificació de les tensions geopolítiques en diferents àrees representa una font addicional de risc per a l'economia mundial.

EMPENTA DE LA DEMANDA INTERNA

   Tot i totes aquestes incerteses, el Banc d'Espanya preveu un creixement del PIB del 2,7% aquest any, amb un perfil lleugerament decreixent al llarg de l'exercici, i estima que en el primer trimestre l'economia espanyola hauria crescut un 0,7%, una dècima menys que el 0,8% del trimestre precedent i en línia amb l'estimació de l'executiu espanyol.

   Al llarg de 2016 i 2017, preveu que l'expansió del PIB seguirà recolzant-se en la demanda nacional, si bé els seus components experimentaran una certa moderació. El consum de les llars mantindrà un ritme d'avanç elevat, recolzat en la bona evolució esperada de la feina i en alguns elements de caràcter transitori com les recents caigudes del preu del petroli, si bé la "pèrdua d'intensitat" d'alguns factors temporals determinaran que el consum s'alenteixi.

   El Banc d'Espanya també espera una moderació de la inversió empresarial a causa de al debilitament dels mercats exteriors i a l'enfortiment de l'euro, així com de la demanda de les administracions públiques, que moderarà el seu creixement, en contrast amb l'elevat increment mostrat el 2015, que ha portat a elevar el dèficit públic fins al 5,16% del PIB.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés