Publicat 23/10/2014 12:29

El Banc d'Espanya estima que el PIB va créixer un 0,5% en el tercer trimestre i veu més riscos a la baixa

Banco de España
EUROPA PRESS

Avisa que baixar el dèficit al 5,5% requerirà "perseverar l'ajust" i demana vigilar els ingressos el 2015 per evitar desviacions

MADRID, 23 oct. (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola va moderar el seu creixement al 0,5% en el tercer trimestre de l'any, després d'haver crescut un 0,6% entre abril i juny, segons estima el Banc d'Espanya a l'informe trimestral sobre l'economia espanyola, on assegura que la parada de les economies europees implica riscos més a la baixa per al compliment de les previsions espanyoles.

El supervisor assegura que durant el tercer trimestre "es va prolongar la pauta de recuperació que es va començar a perfilar l'any passat", recolzada en la progressiva normalització de les condicions de finançament, el manteniment de nivells de confiança "relativament robustos" i la "favorable evolució del mercat laboral".

Tot i això, creu que aquests dos últims elements van cedir una mica de dinamisme en els mesos d'estiu, el que, segons la seva opinió, pot explicar el "lleuger alentiment" que haurien experimentat el consum privat i la inversió en equip en aquest període.

En qualsevol cas, afirma que les estimacions realitzades amb la informació disponible apunten que, en el període juliol-setembre, el PIB va passar a créixer un 0,5%, completant un cicle de cinc trimestres consecutius de creixements positius. En termes interanuals, el PIB hauria augmentat un 1,6%.

L'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicarà el dia 30 l'avanç del PIB en el tercer trimestre i el 27 de novembre el detall de la Comptabilitat Nacional en aquest període.

Amb tot, el Banc d'Espanya confirma l'escenari de "gradual recuperació" que va anticipar l'informe trimestral de juliol, amb un creixement del PIB de l'1,3% per a aquest any i del 2% el 2015. Tot i això, avisa que els riscos de desviació a la baixa s'han accentuat en els últims mesos per l'empitjorament de les perspectives de l'economia internacional, en particular de la zona de l'euro.

En el tercer trimestre de l'any, el supervisor financer estima que la demanda interna va avançar a un ritme del 0,6% en taxa intertrimestral, mentre que la demanda exterior hauria tingut una contribució "lleument negativa" (-0,1%) a l'avanç del producte.

En concret, avança que el ritme de la despesa del sector privat no financer es va reduir "lleument" en el tercer trimestre i en el cas d'alguns components de la demanda interna (la inversió empresarial, sobretot), la desacceleració dels plans de despesa podria començar a reflectir el deteriorament de l'entorn exterior i els dubtes sobre la recuperació de l'àrea de l'euro.

MENOR INTENSITAT DEL CONSUM

Així, estima un augment del consum de les llars del 0,5%, una mica inferior al que es va observar el trimestre precedent. Segons la seva opinió, la xifra es recolza en la creació de llocs de treball i en la fortalesa que encara manté la despesa d'alguns components de consum durador. El consum públic hauria registrat una taxa de variació intertrimestral pròxima a zero.

La inversió residencial, per part seva, va atenuar la seva taxa de reculada en un context en el qual els visats d'obra nova i els indicadors de demanda d'habitatge van donar senyals d'estabilització després de set anys d'ajust. A més, el Banc d'Espanya veu en els preus "cert canvi de to", amb taxes pròximes a zero o lleugerament positives després de més de sis anys de retrocessos continuats.

En l'àmbit empresarial, el banc emissor afirma que la inversió productiva va mostrar una desacceleració en el tercer trimestre per l'alentiment de la inversió en béns d'equip. Segons la seva opinió, la desacceleració de la despesa de les empreses podria estar relacionada amb l'augment de la incertesa al voltant de la cartera de comandes exteriors.

APORTACIÓ NEGATIVA DEL SECTOR EXTERIOR

Pel que fa al sector exterior, assegura que l'evolució més recent dels intercanvis de béns i serveis amb l'exterior confirma "la progressiva disminució" de la contribució de la demanda exterior neta al PIB. Així, al transcurs de l'últim trimestre l'avanç de les exportacions de béns es va veure limitat per la pèrdua de dinamisme dels mercats d'exportació per la falta de pols de la zona de l'euro, mentre que les importacions van mantenir taxes elevades d'avanç.

Alhora, posa de manifest que durant aquest exercici s'està produint un alentiment del ritme d'ajust del desequilibri exterior, com reflecteix l'evolució dels comptes no financers dels sectors institucionals, que llança una capacitat de finançament de la nació de l'1,1% del PIB fins al juny, respecte del 2,1% el 2013.

En el terreny de l'ocupació, el Banc d'Espanya observa que aquesta variable va mantenir el to de millora que s'observa des de finals del 2013, tot i que "a un ritme lleugerament inferior" al del període abril-juny, amb una taxa intertrimestral del 0,4%, que situaria l'avanç interanual de l'ocupació en l '1,2%.

VINCULAR SALARIS A L'EVOLUCIÓ DE LES EMPRESES

Segons el supervisor, el millor comportament de la feina al llarg de l'últim any obeeix, en part, al manteniment de les pautes de moderació salarial, ja que l'increment mitjà de les tarifes fins a setembre es va situar al 0,6%, en línia amb el que es va observar el 2013 i amb les recomanacions de l'Acord Interconfederal per a la Negociació Col·lectiva, que expirarà en concloure l'exercici.

Amb vista al futur, adverteix que l'entorn de baixa inflació a la UEM complicarà l'assoliment de guanys addicionals de competitivitat, pel que considera "fonamental" assegurar la vinculació dels costos laborals amb la situació específica de les empreses i aprofundir en les reformes estructurals.

Pel que fa als preus, el Banc d'Espanya atribueix els descensos dels últims mesos als components més volàtils, tot i que assegura que les projeccions sobre la inflació segueixen apuntant a taxes "molt reduïdes" del 0,1% per al 2014 i del 0,7% per al 2015, atès el "grau de comoditat" que encara presentarà l'economia espanyola i l'evolució moderada de costos i marges.

PERSEVERAR L'AJUST PER COMPLIR EL DÈFICIT

Sobre l'evolució del dèficit, el Banc d'Espanya assenyala que l'última informació disponible mostra que es va mantenir la sendera de contenció de la despesa pública i que s'estan recuperant la majoria de figures impositives, gràcies a l'evolució de la demanda interna i l'ocupació. Tot i això, avisa que l'assoliment de l'objectiu del 5,5% aquest any requerirà "perseverar l'ajust" en els mesos restants de l'any.

En aquest sentit, el Banc d'Espanya es refereix al pla pressupostari que el Govern espanyol ha enviat a Brussel·les i que anticipa el compliment d'aquest objectiu el 2014, si bé amb una evolució dels ingressos una mica més negativa del que es preveia. A més, estableix un dèficit del 4,2% per al 2015, tenint en compte els canvis tributaris que es produiran per l'entrada en vigor de la reforma fiscal.

Recorda que el Govern central espera compensar la pèrdua recaptatòria amb una resposta "molt favorable dels ingressos", però adverteix que la incertesa que envolta les estimacions dels ingressos i la seva resposta al cicle econòmic "exigeix una atenta vigilància" que permeti reaccionar davant de possibles desviacions en l'execució pressupostària.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés