Actualitzat 29/09/2016 13:47

Banc d'Espanya eleva al 3,2% l'alça del PIB del 2016, tot i els "efectes adversos" per la falta de Govern

Previa YoutubeCargando el vídeo....

EUROPA PRESS

MADRID, 29 Set. (EUROPA PRESS) -

El Banc d'Espanya ha elevat fins al 3,2% la previsió de creixement del PIB per a aquest any, quatre dècimes més que la seva estimació anterior el mes de juny, i ha destacat l'"elevat grau d'inèrcia" que té l'economia espanyola i que, de moment, li ha permès sortejar els possibles "efectes adversos" derivats de la prolongació de l'etapa d'interinitat del Govern espanyol. Per a 2017 i 2018 manté al 2,3% i el 2,1% el creixement previst.

Així ho indica l'autoritat monetària en el seu últim Butlletí Econòmic, en què a més de recollir les seves noves projeccions econòmiques sobre Espanya, adverteix que no descarta que l'"impacte negatiu" de la falta de Govern espanyol "acabi produint-se", ja que la interinitat de l'executiu està impedint, d'una banda, emprendre mesures per controlar el dèficit i, per un altre, està afectant la confiança dels agents privats i, per tant, les seves decisions de consum, inversió i contractació.

La dilació del Govern de la Nació, afegeix el Banc d'Espanya, afecta també el calendari d'aprovació de les reformes estructurals que calen per incrementar el creixement potencial de l'economia. "Qualsevol retard en aquest sentit comporta conseqüències adverses sobre l'activitat, perquè habitualment transcorren lapses de temps no menyspreables entre l'adopció de les mesures i el moment en què aquestes comencen a assortir efectes palpables", adverteix.

Tot i tot això, el Banc d'Espanya preveu que l'economia espanyola creixi aquest any més del que estava previst (+3,2%) i estima que el PIB del tercer trimestre ha crescut un 0,7%, una dècima menys que l'observada en els quatre trimestres precedents, en un context de "fortalesa" de la despesa de les famílies i les empreses, amb un "elevat" creixement de la feina, condicions financeres "molt favorables" i un "to molt positiu" de les exportacions malgrat la debilitat de l'entorn global.

DESACCELERACIÓ DEL PIB

Amb vista a 2017 i 2018, la institució preveu una desacceleració del PIB fins al 2,3% i el 2,1%, respectivament, les mateixes taxes que el juny, i atribueix aquest alentiment a la "pèrdua de puixança" d'alguns dels factors que han impulsat l'activitat en l'etapa més recent, com la baixada del preu del petroli i dels tipus d'interès, la depreciació de l'euro o l'orientació expansiva que ha adoptat la política fiscal en els dos últims exercicis.

En el cas específic del pròxim any, assegura que manté el creixement al 2,3% a causa de dues forces "contraposades" entre ells. D'una banda, la millora de la taxa del PIB per a aquest any provoca un "efecte arrossegament positiu" sobre el creixement del 2017, que contraresta la pèrdua d'impuls dels factors que fins ara han impulsat l'activitat.

Per components, l'expansió del PIB en el període 2016-2018 vindrà determinada per la puixança de la demanda nacional privada, tant en consum amb en inversió. Tot i això, el consum privat tendirà a mostrar un comportament "menys vigorós" a partir del pròxim any, mentre que l'aportació de la demanda exterior neta al creixement passarà a ser neutral o lleugerament positiva, després de ser negativa en 2014 i 2015.

TAXA D'ATUR INFERIOR AL 17% EN 2018

Pel que fa a l'evolució del mercat de treball, el Banc d'Espanya preveu que es continuï creant ocupació a taxes elevades, de manera que millora el creixement de la feina aquest any, fins al 2,9% (quatre dècimes més que l'estimació de juny) i manté al 2% i l'1,8% la previsió per a 2017 i 2018, respectivament.

Així, la taxa d'atur se situarà aquest any al 19%, set dècimes menys que allò estimat el juny, baixarà al 17,8% el 2017 (mig punt menys que l'estimació prèvia) i es col·locarà per sota del 17% en 2018 (16,7%), sis dècimes menys del que va predir el Banc d'Espanya abans de l'estiu.

A l'àmbit dels preus, estima que, després de registrar un retrocés del 0,3% el 2016, l'IPC podria créixer al voltant a l'1,5% el 2017 i una dècima més el 2018, en línia amb la recuperació projectada per al preu del cru i per a la inflació subjacent. En comparació de les dades de juny, la inflació es revisa a l'alça en tres i una dècima aquest any i el següent, respectivament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés