Publicat 25/05/2016 11:32

El Banc d'Espanya constata que la creació d'ocupació està "molt recolzada" en el temps parcial

Camareros, Trabajador, Sector Servicios
EUROPA PRESS

MADRID, 25 maig (EUROPA PRESS) -

El Banc d'Espanya subratlla en el seu últim butlletí econòmic que el procés de creació de llocs de treball que va registrar l'eurozona durant l'any 2015 va estar "molt recolzat" en la feina a temps parcial, fet que, unit a l'alta incidència de l'atur de llarga durada, "suggereix que la folga del mercat laboral en el conjunt de l'àrea euro segueix sent àmplia".

En un article en el qual analitza l'evolució de l'ocupació a la UEM durant l'any passat, el Banc d'Espanya destaca que el creixement de l'ocupació a la zona euro va consolidar la seva recuperació al llarg de 2015, amb la creació de més d'1,5 milions de llocs de treball i la reducció de la taxa d'atur fins al 10,7%, un punt menys que el 2014.

La institució que governa Luis María Linde destaca que aquest dinamisme es va estendre a tots els grups de població, excepte als ocupats amb menor nivell educatiu, en què va prosseguir la destrucció d'ocupació, tot i que a menor ritme que en anys precedents. Alhora, tots els països de l'àrea euro, amb excepció de França, es van beneficiar del creixement de l'ocupació el 2015.

Tot i això, el Banc d'Espanya adverteix que els nivells de creixement de l'ocupació disten encara dels ritmes del 2% aconseguits en els anys previs de la crisi.

Alhora, assenyala que la taxa d'ocupació, tot i que avança de manera sostinguda, encara se situa un punt per sota dels nivells assolits abans de la recessió i sis punts per sota de l'objectiu fixat en l'agenda Europa 2020, que estableix que el 75% de les persones d'entre 20 i 64 anys han de tenir una feina a la UE el 2020.

També el nombre d'hores per treballador a la UEM mostra, segons el Banc d'Espanya, una mitjana allunyada dels nivells precrisi, fet que reflecteix, en gran mesura, "el protagonisme que ha cobrat l'ocupació a temps parcial com a font de creació de llocs de treball en l'actual fase d'expansió".

Segons la seva opinió, el fet que les hores treballades es mantinguin en nivells reduïts "matisa els resultats d'algunes anàlisis" que creuen que els últims anys l'ocupació s'ha mostrat més sensible al comportament del PIB.

El Banc d'Espanya considera que encara és d'hora per identificar canvis en la sensibilitat de la creació de llocs de treball al cicle econòmic, tot i que sí que sosté que "comença a haver-hi una certa evidència" que les reformes en els mercats laborals de la UEM poden haver reduït el llindar de creixement del PIB a partir del qual es comença a crear ocupació.

L'organisme emissor observa a més una creixent contribució de la feina temporal al conjunt de l'ocupació a l'àrea euro, en detriment de la contractació indefinida. De fet, en la mitjana del 2015, només la meitat dels nous llocs de treball eren indefinits i la taxa de temporalitat va pujar fins al 15,5%.

EFECTE DESÀNIM

El Banc d'Espanya assenyala en aquest article que la taxa d'atur va recular el 2015 en tots els grups de població, però necessita que, en alguns d'ells, aquest retrocés es va deure més a l'efecte desànim que a una creació genuïna d'ocupació. Per part seva, l'atur de molt llarga durada va continuar afectant l'any passat a més d'un terç dels desocupats.

En aquest context, la institució insta els diferents governs de l'àrea euro a facilitar l'adaptació de la formació dels desocupats a les noves demandes del mercat laboral.

Alhora i amb una perspectiva a mitjà termini, el Banc d'Espanya avisa que l'envelliment progressiu de la població europea farà necessàries noves mesures dirigides a incentivar la participació laboral de determinats grups demogràfics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés