Publicat 28/02/2016 10:11

Ballesta demana mantenir les sigles de CDC i advoca per primàries a la secretaria general

El alcalde de Girona, Albert Ballesta.
EUROPA PRESS

Proposa eleccions municipals a dues voltes i limitar els mandats a dos de cinc anys

GIRONA, 28 febr. (EUROPA PRESS) -

L'alcalde de Girona, Albert Ballesta, ha demanat que el procés de refundació en què està immersa CDC no suposi un canvi de sigles del partit i ha advocat per fer primàries a la secretaria general i també als càrrecs públics.

"A l'alcalde Ballesta li agraden les sigles de CDC. No tinc cap inconvenient i m'agradaria que continuessin", ha manifestat en una entrevista d'Europa Press, en què ha considerat que el seu partit necessita una reformulació per encarar el futur amb garanties.

El recent elegit alcalde creu que el fet que la formació s'hagi vist afectada per investigacions judicials no ha de comportar modificar el nom, ja que considera que és una marca "arrelada" amb bona acceptació en diverses capes de la societat.

"Volkswagen ha patit una greu crisi --pel trucatge dels motors i la reducció d'emissions--. Canviarà el nom perquè ha patit una greu crisi? Seguirà sent Volkswagen", ha reflexionat Ballesta, que va substituir al capdavant de l'alcaldia a l'ara president català, Carles Puigdemont.

Ballesta ha recordat que CDC ja va optar per un canvi de marca en les generals, on ha estat amb les sigles de DL: "L'experiment l'hem vist. DL ha fet uns molt bons resultats, però penso que si ens haguéssim presentat com a convergents encara els haguéssim aconseguit millors. Ho dic sincerament".

L'alcalde defensa que fer primàries internes és factible, tant per a càrrecs orgànics com per a públics: "Ens hem d'obrir perquè el militant se senti còmode en el partit. La 'refundació', la 'reformulació', ha d'anar en aquest sentit. Més democràcia, més implicació i màxima transparència".

ELECCIONS LOCALS

Ballesta ha argumentat que el procés sobiranista ha de servir per a reformular algunes de les qüestions clau del disseny institucional català i, per exemple, ha apostat perquè les eleccions municipals siguin a dues voltes i, el guanyador de la segona, governi amb majoria absoluta.

"Si estem creant un país nou, tot això ha de ser nou. S'ha de debatre, comentar i discutir i en aquest país nou que estem fundant això ha de ser un tema", argumenta, un canvi que obligaria a modificar el sistema electoral català.

Ballesta proposa que els dos candidats més votats en primera volta s'enfrontin a una segona i, el guanyador final, governi amb una majoria sense necessitat de pactes estables: "És el sistema que et dóna un govern fort i els ciutadans es manifesten dues vegades. Dues manifestacions democràtiques ja tenen un pes molt específic".

L'alcalde governa ara mateix la ciutat de Girona mancant d'una majoria estable --té 10 dels 25 regidors--, i per a totes les seves decisions necessita teixir aliances puntuals que, com en el cas de l'aprovació del seu sou i el cartipàs municipal, poden complicar-se.

Per defensar la segona volta, posa d'exemple la dificultat d'arribar a pactes que s'està visualitzant al Congrés: "Si a l'Estat hi hagués segona volta, possiblement es podria resoldre molts més fàcilment la situació".

LIMITACIÓ DE MANDATS

Ballesta també proposa un segon gran canvi per al món local: d'una banda limitar a dos els mandats que un alcalde pot estar al capdavant del consistori i, per l'altra, ampliar de quatre a cinc anys les legislatures en els ajuntaments: "Deu anys donen molt de sí. Pots fer el que tens plantejat".

Sobre el paper dels ajuntaments en el procés sobiranista, assegura que estan preparats per seguir col·laborant de "manera específica" amb les decisions que prengui la Generalitat, i preveu seguir impulsant, si fa falta, mocions municipals que donin suport a les decisions que prengui el Govern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés