Publicat 10/05/2016 11:11

Aragonès defensa canvis impositius per dependre menys del FLA i apujar la despesa social

El secretario de Economía de la Generalitat, Pere Aragonès
EUROPA PRESS

El Govern manté la previsió d'aprovar els Pressupostos 2016 a final de mes

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat canvis impositius a Catalunya per incrementar el caràcter progressiu de la fiscalitat i aconseguir recursos amb els quals dependre menys del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) i poder augmentar la despesa social.

En declaracions a la premsa després d'obrir la jornada 'Nous temps, nous reptes per a l'empresa' organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) i Deloitte, ha afirmat: "Si volem reduir el dèficit per dependre menys del FLA i fer més despesa social i alhora tenir una rebaixa generalitzada d'impostos, això és la quadratura del cercle, i el cercle és rodó".

Ha insistit que "no hi haurà una pujada generalitzada d'impostos" perquè els ciutadans de Catalunya ja suporten una pressió fiscal elevada, però que el Govern està estudiant canvis puntuals per optimitzar la recaptació tributària perquè té aquest mandat parlamentari, així com el d'augmentar les partides destinades a combatre la pobresa.

En qualsevol cas, el Govern manté la seva previsió d'aprovar els Pressupostos a final d'aquest mes perquè després el Parlament els doni el vistiplau definitiu a final de juliol.

Durant la seva intervenció en la jornada empresarial, ha destacat la "bona salut" actual de l'economia catalana i ha identificat tres reptes perquè el creixement segueixi en el futur: aconseguir millors connexions d'infraestructures --com el Corredor Mediterrani--, millorar el capital humà avançant cap a un major pes de les qualificacions mitges per tenir una estructura econòmica que recuperi el pes de la indústria, i millorar de la concertació social entre patronals i sindicats a través de la negociació col·lectiva.

També ha fet referència a compromisos de la Generalitat per contribuir al creixement, com transformar l'Institut Català de Finances (ICF) en un banc públic d'inversions de la mà dels fons europeus, i garantir la lliure competència al mercat energètic per reduir costos i millorar la competitivitat de les empreses.

Alhora, ha afirmat que el Govern vol augmentar la seva capacitat de decisió, ja que "massa sovint" hi ha decisions que es prenen amb acord majoritari a Catalunya però després no es poden implementar.

GOVERN ESPANYOL EN FUNCIONS

A la presentació de la sessió, els representants d'APD i Deloitte han volgut llançar un missatge als polítics espanyols demanant que les noves eleccions generals de juny acabin amb l'etapa d'incertesa oberta després dels comicis de desembre, després dels quals no es va aconseguir formar un Executiu central.

"A ningú ens agrada la inestabilitat", ha lamentat el president de la Zona Mediterrània d'APD, Pedro Fontana, que ha considerat que el Govern espanyol porta massa temps en funcions.

El soci responsable de Catalunya a Deloitte, Jaume Buxó, ha parlat d'un moment econòmic actual d'optimisme moderat però molt prometedor, tot i que ha matisat: "No comptem amb un marc institucional tan estable com ens agradaria als empresaris".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés