Actualitzat 05/07/2017 13:12

Antifrau avisa que només el 9% de les denúncies de corrupció que reben són de funcionaris

Miguel Àngel Gimeno (Antifrau) i l'eurodiputada Eva Joly
EUROPA PRESS

L'exmagistrada i eurodiputada francesa Eva Joly demana protegir qui denuncia males pràctiques

BARCELONA, 5 jul. (EUROPA PRESS) -

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Miguel Ángel Gimeno, ha lamentat que només el 9% de les denúncies que reben a la institució per suposades pràctiques corruptes en les administracions públiques han estat presentades per funcionaris.

Ho ha explicat en la inauguració aquest dimecres d'unes jornades sobre 'Alertadors de la Corrupció', en companyia del director de prevenció de l'OAC i director del curs, Óscar Roca, i la directora acadèmica del CUIMPB-Centre Ernest Lluch, María José García.

Davant el nivell "intolerable" de corrupció, tant a Catalunya com a la resta d'Espanya, Gimeno ha defensat la necessitat de trobar eines per descobrir aquestes pràctiques i, en aquest sentit, creu que una de les maneres és fomentar la figura de l''alertador', als qui ha demanat protegir.

"Cal promoure una cultura de la denúncia", ha sostingut el màxim responsable d'Antifrau, que ha recordat que, en aquesta línia, l'OAC des del setembre ja accepta denúncies que gent anònima presenta per suposades pràctiques corruptes.

En semblants termes, el director del curs, Òscar Roca, ha apostat per la defensa dels alertadors com "una alternativa al silenci" en la lluita contra la corrupció, que ha recordat que no és senzilla, i necessita d'aquestes figures per treure a la llum les males pràctiques.

Antifrau considera que el cost personal dels alertadors molts cops és massa elevat i molts d'ells acaben sent víctimes de represàlies: acomiadaments injustificats, pressions internes i externes i l'aïllament per part dels seus mateixos companys.

L'OAC aposta per dissenyar canals útils i assegurances per garantir la protecció dels denunciants de bona fe i en aquest sentit emmarquen aquestes jornades: reflexionar sobre com protegir els alertadors i quins mecanismes es necessiten per detectar les pràctiques corruptes.

CONFERÈNCIA INAUGURAL

L'eurodiputada, magistrada i excandidata dels Verds a les eleccions presidencials franceses de 2012, Eva Joly, s'ha encarregat d'impartir la conferència inaugural del curs, en la qual ha reclamat "protegir els alertadores".

Joly ha defensat que han de reservar-se fons públics per poder ajudar les persones alertadores, la identitat de les quals acaba sortint a la llum, perquè habitualment la destinació dels qui denuncien aquestes pràctiques és "duríssim".

En una conferència en la qual ha tractat diferents qüestions relatives a la corrupció, Joly ha explicat que en la lluita contra aquestes pràctiques el problema no és la legislació sinó que el que falla n'és l'aplicació.

En aquest sentit, ha considerat que en els delictes de blanqueig de capitals no s'ha de perseguir només els titulars i autors del delicte sinó també als banquers i despatxos d'advocats que es presten a col·laborar amb les pràctiques corruptes i que creu han de ser jutjats com còmplices.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés