Actualitzat 27/04/2016 11:21

Andrés Bódalo cessa com a regidor a l'Ajuntament de Jaén ja que està a la presó per agredir l'alcalde de Jódar

Asiento vacío de Andrés Bódalo junto a los dos ediles de Jaén en Común
EUROPA PRESS

JAÉN, 27 Abr. (EUROPA PRESS) -

   Andrés Bódalo ha cessat com a regidor de Jaén en Común (JeC) a l'Ajuntament de Jaén com a conseqüència de la seva estada a la presó des del passat 30 de març per complir una condemna de tres anys i mig de presó per agredir el tinent d'alcalde de Jódar (Jaén), el socialista Juan Ibarra, en una protesta de jornalers ocorreguda el 2012.

   El cessament s'ha produït després que l'alcalde, Javier Márquez (PP), hagi donat coneixement al Ple de "la fermesa" de la sentència de l'Audiència de Jaén en la qual es condemna Bódalo per un delicte d'atemptat i per tant es confirma la seva incompatibilitat per seguir exercint el càrrec públic de regidor.

   El punt ha recollit també la declaració de l'oportuna vacant que serà comunicada de forma immediata a la Junta Electoral Central perquè designi la número 4 de la candidatura de Jaén en Común i que en aquest cas es correspon amb la representant d'Equo, Sara Martínez.

   El relleu de Bódalo ha arribat a l'ordre del dia del Ple després que l'Audiència de Jaén hagi remès a l'Ajuntament la informació amb la situació processal de Bódalo i que inclou la sentència dictada per l'Audiència de Jaén amb data 27 d'octubre del 2015 i en la qual es condemna el ja exregidor de Jaén en Común (JeC).

   El portaveu de JeC, Manuel Montejo, ha mostrat al Ple el seu "absolut desacord" amb el cessament del regidor per considerar-lo "un atemptat al principi de legalitat". Ha afegit que no existeix vinculació entre el delicte que se li atribueix a Bódalo i el càrrec públic que exercia a l'Ajuntament.

   Ha recordat que la inhabilitació per al sufragi passiu que recull la sentència per Bódalo "no implica la pèrdua de l'acta" i que "de cap manera, la Llei Electoral està per sobre del Codi Penal".

   Així mateix, ha subratllat que hi ha un recurs d'empara al Tribunal Constitucional (TC) pel qual cessar Bódalo "trenca els drets fonamentals" en el cas que finalment el TC doni la raó a l'exregidor de JeC.

   Per la seva banda, l'alcalde ha apuntat que la sentència és ferma i que el recurs al TC no és una tercera instància per la qual, segons la Llei Electoral, "procedeix la declaració de cessament" ja que "al marge d'afectes personals, no cap la seva reincorporació".

   Cap altre grup s'ha pronunciat en aquest punt, encara que abans de l'inici, la portaveu del PP, Reyes Chamorro, ha assenyalat que el cessament i relleu de Bódalo es fa complint la llei i a més per una qüestió pràctica ja que "l'interventor posarà objeccions a la nòmina d'aquest senyor" si no pot entendre que "paguem un sou a qui no pot exercir les seves funcions".

   La Secció Segona de l'Audiència de Jaén va condemnar Bódalo a l'octubre de l'any passat a tres anys i mig de presó i 1.800 euros de multa després de considerar-lo culpable d'un delicte d'atemptat i una falta de lesions. Al banc dels acusats es van asseure ell i 17 jornalers més acusats d'agredir el llavors tinent d'alcalde.

   Només Bódalo i tres jornalers més van ser condemnats per aquests fets. La pena més alta va ser per a Bódalo per reincidència, mentre que els altres tres condemnats es van saldar amb un any de presó i multes d'1.000 euros. Després de la sentència condemnatòria, va anunciar el recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem. No obstant això, un error de la procuradora, que no va presentar el recurs dins del termini i en la forma escaient va portar el Suprem a retornar l'expedient a l'Audiència de Jaén perquè executés la sentència.

   Encara que la defensa de Bódalo va interposar un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per suposada vulneració dels drets fonamentals, això no va aconseguir parar l'execució de la sentència. Així, l'Audiència va fixar el 29 de març com a data límit per al seu ingrés voluntari a la presó, circumstància que Bódalo va declinar. D'aquesta forma, va optar per esperar a la seva detenció, la qual cosa es va produir el 30 de març, dia des del qual es troba intern a la presó de Jaén.

   El Ple ordinari d'aquest dimecres ha comportat també la presa de possessió com a regidora socialista d'África Colomo, en substitució de Julio Millán.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés