Publicat 28/05/2015 22:52

Guindos creu que els espanyols valoraran les reformes i no deuen revertir-se

Ministro Luis de Guindos, Antón Costas (Círculo de Economía)
EUROPA PRESS

Sobre si hi ha crisi al PP: "Crec que el president està fent la valoració adequada"

SITGES (BARCELONA), 28 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, està convençut que la societat espanyola "valorarà" en els pròxims mesos els resultats positius de les reformes estructurals del Govern espanyol els últims anys, i ha insistit que el principal risc és que es reverteixin.

En declaracions després de la seva conferència en la XXXI Reunió del Cercle d'Economia 'El futur del creixement i de la feina', ha afirmat que "es descompta ara mateix que Espanya tindrà un Govern espanyol que mantindrà el que ha permès sortir a Espanya de la seva pitjor recessió en molt temps".

Ha exposat que l'evolució real de l'economia espanyola posarà de manifest que les reformes que s'han implementat són les correctes i que aquest és el camí, i ha augurat que "no només els inversors internacionals, sinó també la societat espanyola, ho valorarà en els pròxims mesos".

Davant d'un auditori acadèmic, polític i empresarial a Sitges, Guindos ha sostingut que Espanya ha de continuar fent esforços per mantenir els equilibris macroeconòmics i seguir creixent els pròxims anys, i que "el risc fonamental és que es reverteixin les reformes que ja s'han realitzat", el que es percep dins i fora d'Espanya.

"Estic convençut que és el camí a seguir i que la majoria d'espanyols està convençut que és el camí a seguir", ha asseverat.

Ha augurat que aquest segon trimestre "com a mínim serà igual de fort que el primer", de manera que hi haurà un avanç del PIB espanyol del 3,5% en el primer semestre en termes anualitzats, el que segons la seva opinió demostra la vitalitat de l'economia espanyola.

Ha afirmat que el creixement és equilibrat perquè procedeix tant de la demanda domèstica com del sector exterior, i ve acompanyat d'una inflació molt reduïda i creació de llocs de treball, i que "el fet fonamental és que es mantingui en el temps".

"Estic convençut que, tot i les dificultats, tot i que quedi molt per fer, tot i que tinguem una taxa d'atur del 23%, avui la direcció de l'economia espanyola és totalment diferent, els riscos als quals ens enfrontem són totalment diferents, i estic convençut que la societat espanyola ho percep i ho seguirà percebent", ha repetit.

CONSEQÜÈNCIES DE LES MUNICIPALS

Després de preguntar-li pels periodistes sobre possibles canvis en el Govern espanyol després de la caiguda de resultats del PP a les eleccions municipals del passat cap de setmana, ha respost que això depèn del president del Govern, i sobre si hi ha una crisi en el PP ha dit: "Crec que el president del Govern està fent la valoració adequada i sap perfectament el que cal fer".

Després de preguntar-li pel president del Cercle d'Economia, Antón Costas, sobre si el Govern ha emprès les reformes suficients i amb suficient profunditat, per exemple en el cas de la Llei de serveis professionals, Guindos ha defensat l'"àmplia agenda reformista" feta pel govern Espanyol, i tot i que en els serveis professionals ha reconegut que es podien haver fet més coses, ha augurat que es faran a l'àmbit europeu.

Repreguntat per Costes sobre si es farà a la velocitat adequada --per la lentitud de les decisions a Europa--, ha confiat que sí, i ha afegit que Europa moltes vegades avança quan es troba en dificultats.

Ha posat l'exemple que la unió bancària respon a la crisi de deute, i ha pronosticat que cada vegada hi haurà més centralització en la política econòmica a Europa, i això a Espanya li "vindrà molt bé".

GRÈCIA, EL REGNE UNIT I CATALUNYA

Respecte a les negociacions de la UE amb Grècia per permetre el seu finançament i continuïtat a la zona euro, ha confiat en un acord amb flexibilitat però que alhora respecti les regles i compti amb el suport del Fons Monetari Internacional (FMI).

Ha recolzat que Grècia ha d'abordar reformes "no perquè s'ho demanin els creditors, sinó perquè ho necessita per tornar a créixer" de manera perdurable, el que ha definit com situació ineludible perquè segueixi a l'euro, com la UE desitja.

També ha opinat que és importantíssim que el Regne Unit continuï a la UE, i ha confiat que no sortirà perquè "seria dolentíssim per al Regne Unit i per a la resta de la UE", de manera que ha augurat que es podrà trobar una solució.

Després de preguntar-li si igual que està convençut que es podrà trobar un encaix per al Regne Unit i Grècia a la UE, també es pot trobar per a Catalunya a Espanya, ha respost concisament: "La qüestió de Catalunya no és un tema comunitari".

TROBADA PROTOCOL·LARI AMB PERÒ

Abans de la conferència, Guindos ha mantingut una breu trobada amb empresaris del Cercle d'Economia i el president de la Generalitat, Artur Mas, que havia inaugurat la reunió, i tots dos han conversat uns minuts de manera "protocol·lària", segons fonts del Govern.

Respecte a la possibilitat que Guindos --que ha acudit per quart any consecutiu a aquesta cita anual a Sitges-- es converteixi en president del Eurogrup, Costes ha ironitzat a la presentació del ministre sobre si es compleix la reivindicació de major presència espanyola en les institucions europees: "Si algú ha d'ocupar aquestes posicions, ens agradaria que fossin els amics".

Entre el públic assistent a l'obertura de la reunió --patrocinada per Indra, CaixaBank i KPMG-- figuraven representants de l'àmbit acadèmic, polític i econòmic català, com els consellers Francesc Homs, Germà Gordó, Santi Vila, Andreu Mas-Colell i Felip Puig; Enric Millo (PP), i Maurici Lucena (PSC).

També escoltaven el president d'Abertis, Salvador Alemany; el president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró; el director general adjunt de CaixaBank i de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró; el conseller delegat de CatalunyaCaixa, Xavier Queralt; el president de Puig, Marc Puig; el president del port de Barcelona, Sixte Cambra, i el de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà.

Alhora, entre el públic eren Artur Carulla (Agrolimen), Josep Martínez Vila (Saba), Enric Crous (Damm), Juan José Brugera (Colonial), Carles Tusquets (Banc Mediolanum), Alfredo Pastor (Iese) i Francesc Xavier Mena (ESADE), entre d'altres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés