Publicat 28/09/2016 18:21

Puigdemont convocarà un referèndum el setembre del 2017 vulgui o no l'Estat

El presidente de la Generalitat, Carles Puigdemont
EUROPA PRESS

Ofereix pactar-lo amb l'Estat però ho farà sí o sí: "Referèndum o referèndum"

BARCELONA, 28 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocarà un referèndum sobre la independència de Catalunya per a la segona quinzena de 2017, compti o no amb l'aval de l'Estat.

En l'obertura del debat de la qüestió de confiança celebrat al Parlament, ha explicat que el seu objectiu principal és pactar-lo amb l'Estat, però ha advertit que el convocarà igualment si no és possible: "O referèndum o referèndum".

Si l'Estat s'avé a un referèndum pactat, està disposat a negociar la data, la pregunta, el quòrum i la moratòria; si no s'avé, ho convocarà igualment al setembre de 2017.

"Amb això --la celebració del referèndum acordat o no--, complirem el mandat rebut el 27 de setembre del 2015, amb això culminarem la legislatura en els termes i els temps als quals em vaig comprometre", ha tancat.

Puigdemont ha dit que la seva proposta de referèndum pactat no va exclusivament dirigida al president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, sinó a "tot el sistema polític espanyol", destacant que els sobiranistes poden desencallar la investidura al Congrés si els grans partits estatals avalen la consulta.

DUES CONDICIONS A LA CUP

Puigdemont fixa dues condicions per arribar fins al punt de convocar el referèndum, i les dues concerneixen a la CUP: primer, superar aquesta qüestió de confiança; després, que els anticapitalistes aprovin els Pressupostos del 2017.

Si la CUP dóna suport ara però no avala els comptes després, Puigdemont convocarà eleccions anticipades, per la qual cosa tots els seus plans de convocar un referèndum el 2017 quedarien en no res.

"Si fem un pacte per la confiança, demà arrencarà la segona i última fase del procés cap a la independència. Si el resultat no permet aquest pacte, la legislatura haurà acabat", ha conclòs.

PRIMERS DETALLS

El president ha donat els primers detalls de com organitzarà la consulta: "l'arquitectura" del referèndum recaurà en el vicepresident Oriol Junqueras com a president de la comissió d'impuls de l'autogovern, mentre que el conseller Raül Romeva ho organitzarà perquè és el responsable de participació.

Puigdemont encarrega l'operació política a dos membres del seu gabinet que no són del seu partit --Junqueras és d'ERC i Romeva independent--.

El president ha deixat clar, malgrat que Junqueras i Romeva organitzaran el referèndum, que l'encàrrec és responsabilitat de tot l'executiu: "L'encàrrec apel·larà a tot el Govern i tot el Govern assumeix la responsabilitat que li correspon".

SENSE LA PARAULA 'UNILATERAL'

Tot i que Puigdemont aposta així pel referèndum tot i que l'Estat ho veti, ha evitat a cada moment utilitzar la denominació Referèndum Unilateral d'Independència (Rui), encunyada per la CUP.

El president compleix així dues exigències de la CUP: incloure en el full de ruta independentista un instrument per a la desconnexió amb l'Estat i, d'altra banda, fixar-lo al calendari; però no coincideix amb els terminis dels anticapitalistes, que ho volen per al primer trimestre del 2017.

Puigdemont ha afirmat que, quan s'aprovin les tres lleis de desconnexió que prepara el Parlament --seguretat social, hisenda pròpia, seguretat jurídica--, Catalunya "estarà preparada per ser un Estat independent" i només faltarà la validació democràtica del referèndum.

"Jo no fallaré, però jo no podré complir sense una majoria al Parlament sense fissures i sense la gent mobilitzada quan faci falta que es mobilitzi", ha conclòs, demanant així el suport de la CUP al Parlament i el de la gent al carrer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés