Actualitzat 08/03/2016 19:03

Lluís Llach, ratificat com a president de la Comissió de Procés Constituent

Gabriela Serra (CUP) y Lluís Llach (JxSí): comisión de Proceso Constituyente
EUROPA PRESS

Ofereix a les entitats participar al debat

BARCELONA, 8 març (EUROPA PRESS) -

El diputat de JxSí al Parlament, Lluís Llach, ha estat ratificat aquest dimarts president de la Comissió d'estudi de Procés Constituent, després de morir el febrer la seva antecessora en aquest càrrec, Muriel Casals.

L'han donat suport JxSí, la CUP i SíQueEsPot però el PP s'ha negat a ratificar aquesta proposta de JxSí, mentre que C's i PSC ja han rebutjat participar a la comissió.

La sessió ha començat amb Gabriela Serra (CUP), que ha demanat un aplaudiment per a Casals, i amb el nomenament de Llach, que ha dit que no hi ha millor manera de recordar-la que servir els objectius de la comissió, pel que ha demanat als grups que ja presentin la setmana que ve les seves propostes de treball per iniciar les tasques.

LÍNIES ORIENTATIVES

Per això, Llach ha donat unes línies orientatives per dissenyar el pla de treball: "Diferents models de participació ciutadana vinculats al procés constituent, modalitat d'elaboració de proposta de constitució, tipus de referèndum plebiscitari de la constitució, diferents models i constitucions contemporanis, i exemples de processos constituents recents".

Abans que els grups presentin les seves sol·licituds de compareixença, Llach ha avançat que la comissió ha de tenir presents les entitats: "És de gran rellevància obrir les portes de la comissió a les entitats perquè ens pugui expressar els seus anhels, horitzons, i enriquir des del seu coneixement el debat que ens ocupi".

ELS GRUPS

La diputada de la CUP, Mireia Boya, ha insistit que el que té d'important el debat és "que desbordi la mateixa comissió" i es porti al carrer perquè els ciutadans s'apropiïn del procés constituent i tinguin l'última paraula.

Segons el popular Santi Rodríguez, que no ratifiquin el nomenament de Llach no significa que no li donin la benvinguda, tot i que veu contradictori que Llach s'hagi referit a la comissió com un espai que representa la diversitat de Catalunya però "es dirigeixi a satisfer una part dels catalans que, a més no és majoritària".

Rodríguez ha recordat que hi ha una part de la societat no representada a la comissió (la que representen C's i PSC) i que el PP sí acudeix a la comissió, però per fer patent que estan en contra perquè el seu objectiu va contra el que vol una part dels catalans: "La imaginació és lliure. Com ho és, recordin-se de no voler imposar la seva a ningú".

Marta Rovira (JxSí) ha rebutjat l'argument de Rodríguez, i ha acceptat que la comissió "només està impulsada per uns grups, però que representen a la majoria de la ciutadania", tot i que ha insistit que animen a participar tots els grups.

Joan Coscubiela (SíQueEsPot) ha recordat que el procés constituent és un concepte polièdric que part de "la constatació que el model socioeconòmic, polític, territorial, del 78 està esgotat i cal generar consensos socials per donar un nou impuls a la societat catalana".

DIA DE LA COMISSIÓ

Llach ha anunciat que les sessions de la comissió seran a començament de setmana, mentre que la Junta de Portaveus havia decidit que serien els divendres, com ha advertit Santi Rodríguez (PP).

"Volem recuperar l'acord perquè sigui en divendres", ha dit el popular, i Rovira (JxSí) li ha dit que serà en dimarts pel canvi dels representants a la comissió i per les agendes, la qual cosa Llach traslladarà a la Mesa del Parlament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés