Actualitzat 26/02/2017 14:48

AMP.- Homs diu que l'Estat "ha perdut" si hi ha resposta penal contra el procés independentista

Francesc Homs, del PDeCAT
EUROPA PRESS

   El portaveu del PDeCAT es defineix com "un soldat al servei d'una causa"

   BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

   L'exconseller de Presidència de la Generalitat i portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, ha assegurat en vespres del seu judici pel procés participatiu del 9N que l'Estat "ha perdut i s'ha perdut" en emprendre la via penal contra el procés sobiranista en jutjar a càrrecs electes catalans i que aquesta resposta suposaria la fi de l'Estat espanyol.

   En roda de premsa aquest diumenge a Barcelona, Homs ha sostingut que la sentència del Tribunal Suprem marcarà el to de la resposta judicial per part de l'Estat, i que, en cas que sigui penal, aquesta serà "impossible de defensar en un Estat de Dret davant el món" i, com a conseqüència, la ciutadania catalana reaccionarà seguint endavant, segons la seva opinió.

   Preguntat per la seva estratègia de defensa davant el jutge, Homs no ha revelat si contestarà a les preguntes o no de totes les parts implicades, però ha valorat que compten amb una sòlida argumentació jurídica fonamentada en les pròpies denúncies de la Fiscalia i que intentaran demostrar les contradiccions jurídiques del procés penal, i s'ha definit a si mateix com "un soldat al servei d'una causa".

   En aquest sentit, Homs ha ratllat d'"anomalia judicial" el fet que es jutgi una mateixa causa penal en dues sales diferents --en relació al judici de Mas, Ortega i Rigau, que compareixen davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, mentre que Homs declara davant el Tribunal Suprem--, ja que la divisió d'un judici en dues sales està prohibida per la Llei d'Enjudiciament Criminal.

   A més, ha sostingut que si el Govern central incompleix una sentència del Tribunal Constitucional (TC) "no és delicte, però si ho fa la Generalitat es converteix en un delicte flagrant", i ha acusat al fiscal cap del cas del 9N de no fer cas a la jurisprudència ja que, segons Homs, un conflicte competencial no pot derivar en conflicte penal.

REUNIONS AMB ATUTXA

   Ha anunciat que recorrerà a instàncies europees en cas de ser inhabilitat i, després de ser preguntat per les similituds del seu procés penal amb el de l'expresident del Parlament basc Juan María Atutxa --que va resultar inhabilitat en desobeir al TC--, Homs ha revelat que s'ha reunit amb el polític basc i que aquest l'ha ajudat a perfilar la seva defensa i a estudiar un possible recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans.

   Homs s'enfronta a una petició de nou anys d'inhabilitació per a l'exercici de les funcions públiques per part de la Fiscalia, que l'atribueix els delictes de prevaricació i desobediència en relació a la consulta independentista del 9N.

   Una delegació formada per membres del Govern, diputats d'ERC, PDeCAT i EnComúPodem al Congrés, membres de l'ANC, l'AMI i Òmnium recolzaran al diputat a les portes del TS abans que s'iniciï el judici, entre els quals es troben l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

CAS 3%

   Homs no ha donat credibilitat a les informacions publicades aquest dissabte pel diari 'El Mundo' que vincularien a Artur Mas amb el presumpte cobrament de comissions irregulars en el cas conegut com a 3%, i ha assegurat que "quan no hi ha res convé generar especulació", i ha recordat el cas del presumpte compte a Suïssa de l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias que va resultar ser fals.

   Així, ha argumentat que totes les informacions del presumpte cas del 3% apunten a l'antiga CDC perquè ha estat el partit que ha decantat la balança en favor de l'independentisme, segons ell, i ha acusat l'Estat d'actuar utilitzant la tècnica de "mort el gos, morta la ràbia" i que, en aquest cas, ha dit que el gos és el PDeCAT.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés