Actualitzat 13/09/2016 19:18

Guindos diu que la designació de Sòria ha tingut "caràcter discrecional, però no polític"

De Guindos comparece en la Comisión de Economía por caso Soria
EUROPAPRESS

Defensa que Sòria era el candidat "més idoni" i que no existia "cap circumstància" que el fes "incompatible" amb el càrrec

MADRID, 13 set. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos, ha defensat aquest dimarts al Congrés que l'exministre d'Indústria, José Manuel Soria, era el candidat "més adequat" per al càrrec de director executiu del Banc Mundial, i ha explicat que el seu nomenament ha estat una decisió de "caràcter discrecional" i "tècnic", però en "cap cas" un nomenament polític.

Així ho ha assenyalat durant la seva compareixença a la Comissió d'Economia de la Cambra Baixa per parlar del dèficit i donar compte del frustrat nomenament de l'exministre Soria per al càrrec de director executiu del Banc Mundial, al qual va renunciar la setmana passada a petició del Govern després de provocar la polèmica i les crítiques de l'oposició i fins i tot internes del propi PP.

Guindos ha indicat que aquest tipus de designacions en organismes financers internacionals són de "caràcter discrecional", però ha aclarit que "no es tracta en cap cas de nomenaments polítics", sinó que hi ha un procés de concurrència en el qual es valora el major coneixement i experiència a desenvolupar en aquestes institucions.

A més, ha apuntat que la proposta de candidats "competeix al secretari d'Estat d'Economia", després de ser aquest qui té assignada la competència en diferents fòrums financers, segons estableix la normativa, i després han d'obtenir el vist-i-plau de la Comissió d'Avaluació de candidatures a les Institucions Financeres Internacionals (IFIs), presidida pel mateix Íñigo Fernández de Mesa i integrada exclusivament per cinc alts càrrecs del Ministeri d'Economia.

"Són designacions de naturalesa tècnica, no requereixen ser elevades al Consell de Ministres ni la cap intervenció del Govern", ha dit.

El titular d'Economia en funcions, qui ha defensat que l'executiu ha actuat amb "prudència" durant el procés, ha recordat que el lloc de director executiu en el Banc Mundial ha estat sempre ocupat per un funcionari i aquest "tradicionalment" ha estat sempre un tècnic comercial i economista de l'Estat. "En els últims 30 anys no ha ocupat aquest lloc ningú que no pertanyés a aquest cos de funcionaris. Insisteixo, des de 1986", ha afegit.

De fet, ha afirmat que el procés de selecció a Espanya d'aquest tipus de càrrecs es produeix "amb més transparència i concurrència que en molts dels països de l'entorn", ja que en alguns com Alemanya, Itàlia o Bèlgica no s'ofereixen els llocs a tants funcionaris, mentre que a Espanya es difonen vacants com la direcció executiva del Banc Mundial "entre 650 funcionaris".

"SORIA PRESENTABA EL PERFIL MÉS ADEQUAT"

Segons Guindos, per valorar la idoneïtat del nomenament es van tenir en compte elements que "han estat gairebé els mateixos els últims anys", com reunir la condició de funcionari i la trajectòria professional; l'especialització en àrees econòmiques, comercials i financeres; el domini de l'anglès; el coneixement del Banc Mundial i l'experiència en organismes internacionals.

També s'avalua l'experiència en el grup Banc Mundial i altres institucions financeres i fòrums internacionals, així com coneixements de teoria macroeconòmica i anàlisis de gestió de projectes.

"D'entre els candidats, Sòria presentava el perfil més adequat en funció dels criteris, segons la Comissió d'Avaluació", ha asseverat Guindos, qui ha insistit que l'exministre d'Indústria era el candidat més "idoni" i ha apuntat fins i tot que altres candidats "complien els requisits, però cap d'ells en la mesura que ho feia Sòria".

En aquesta línia, ha defensat que Sòria "no està inhabilitat, ni investigat judicial ni administrativament", per la qual cosa d'acord a l'anàlisi del codi de conducta del Banc Mundial "no existia cap circumstància que el fes incompatible amb el càrrec".

EL PROCÉS DE DESIGNACIÓ

Respecte al procés de designació de l'alt càrrec en el Banc Mundial, Guindos ha detallat que al cos de tècnics comercials de l'Estat es coneixia la necessitat de cobrir la plaça des de principis d'any, si bé va refusar per "prudència" concedir la vacant a l'estar en funcions, fins que es va acostar la data límit.

En aquell moment, ha precisat, es va sol·licitar un informe a la Secretaria de l'Estat d'Economia, que ho ha emès el 27 de juny en el qual manifestava que li resultava "coherent" la decisió de tornar a iniciar el procés de convocatòria perquè considera que havien expirat els terminis inicialment fixats per resoldre el nomenament.

Així, dos dies després de les eleccions generals, el 28 de juny, ha començat el nou procediment, en què es van rebre 10 candidatures per al lloc de director executiu del Banc Mundial, entre les quals s'incloïen la de Sòria i la de l'exsecretari d'Estat d'Economia i actual director executiu del Fons Monetari Internacional (FMI), Fernando Jiménez Latorre, finalment designat per al càrrec per la Comissió d'Avaluació.

EL GOVERN HA DEMANAT A SORIA QUE RENUNCIARA AL CÀRREC

El ministre en funcions ha indicat que tot i que el candidat inicialment seleccionat "complia objectivament amb criteris i no ostentava cap càrrec de naturalesa política", a l'haver-los abandonat feia cinc mesos pel cas dels 'papers de Panamà', "la circumstàncies de la seva dimissió i el context polític que viu Espanya ha portat que una decisió tècnic-administrativa adquireixi dimensions polítiques i mediàtiques".

Aquestes circumstàncies van conduir al Govern de Mariano Rajoy a demanar a Sòria "ràpidament" la seva renúncia, que va comunicar el passat 6 de setembre, després del que després es va reunir un altre cop la Comissió d'Avaluació, que va proposar a Jiménez Latorre en el seu lloc.

En concret, ha detallat que el 2 de setembre era la data límit per fixar la llista de 25 candidats que havien de ser votats pels governadors, si bé es va aconseguir que la nominació del nou candidat al lloc tingués lloc el 7 de setembre.

Finalment, el 8 de setembre la Secretaria General del Banc Mundial va remetre la llista a tots els governadors de l'organisme, que han d'emetre el seu vot abans del pròxim 7 d'octubre, amb l'objectiu que el nou alt càrrec ostenti el seu lloc a partir del pròxim 1 de novembre fins al 31 d'octubre de l'any 2018.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés