Actualitzat 24/10/2014 16:28

Partits i entitats proconsulta es comprometen amb el 9N "malgrat les seves limitacions"

Pacte Nacional pel Dret a Decidir
Foto: EUROPA PRESS

Rigol admet que alguns presents han lamentat no poder fer la consulta en base al decret

BARCELONA, 24 Oct. (EUROPA PRESS)

 La reunió dels partits, institucions i entitats que formen part del Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha conclòs amb el compromís unànime que treballaran "unitàriament" per aconseguir que el procés participatiu del 9N tingui una participació massiva i sigui un èxit.

   Hi ha hagut un "retrobament" després de la ruptura que la setmana passada es va produir entre els partits proconsulta, segons ha manifestat aquest divendres en roda de premsa des del Parlament el coordinador del Pacte Nacional, Joan Rigol, després de reunir-se dues hores i mitja a la cambra.

   Segons Rigol, tots els assistents han assegurat que el procés participatiu ha de ser un èxit "malgrat les seves limitacions", que treballaran perquè així sigui i que, en qualsevol cas, no cal confondre unitat amb uniformisme.

   Segons la seva opinió, en la trobada d'aquest divendres s'ha visualitzat la unanimitat dels presents davant del procés del 9N i per divulgar-lo perquè sigui un èxit, tenint en compte que "és més important l'índex de participació que el mateix resultat".

   "El document obtingut és un símbol de la unitat dels que hi érem", ha sentenciat Rigol, que creu que tots els presents, partits i societat civil, han sortit de la reunió amb certa satisfacció.

   Segons la seva opinió, cal focalitzar l'atenció primer al 9N, una vegada superades les "controvèrsies" polítiques d'aquestes setmanes, i després ja s'abordarà l'escenari posterior que se'n derivi, tot i que ha negat que s'hagi parlat en la trobada d'eleccions plebiscitàries.

   Després d'admetre que s'ha demanat als partits que estiguin a l'altura de la dinàmica de la societat, sense concretar quins, ha reivindicat que no ha apreciat cap decepció i però sí sentit de la responsabilitat al voltant de la necessitat d'actuar de manera unitària.

   També ha subratllat que alguns presents de la reunió han lamentat no haver pogut fer la consulta del 9N prevista inicialment, però que "tots" són conscients de la rellevància del procés impulsat després.

   Després de preguntar-li quina xifra de participació consideraria òptima el 9N, Rigol ha assegurat que aquesta qüestió no ha sortit a la reunió i que la seva opinió és "irrellevant".

FORMES DE PARTICIPACIÓ

   Sobre les altres formes de mobilització que recull el document acordat amb vista al 9N, el coordinador del Pacte Nacional ha argumentat que les han inclòs a petició d'ICV-EUiA, que ha reclamat que no tot se centrarà a mobilitzar a la gent per anar a votar.

   Entre aquestes altres formes de mobilització s'ha acordat que el 9 de novembre es recolliran firmes per protestar davant de les institucions europees per la negativa del Govern espanyol de Mariano Rajoy a autoritzar una consulta d'autodeterminació a Catalunya, una acció que conviurà amb el procés participatiu impulsat pel president de la Generalitat, Artur Mas.

   En total, a la reunió hi han participat 67 persones procedents de 57 entitats, institucions, sindicats, organitzacions professionals, patronals i dels següents partits i associacions polítiques: CDC, UDC, ERC, ICV, EUiA, CUP, Avancem, Moviment Catalunya, Socialisme Catalunya i Llibertat i Reagrupament.

   Entre els assistents hi havia l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i els presidents de les quatre diputacions provincials: Salvador Esteve (Barcelona), Joan Reñé (Lleida), Josep Poblet (Tarragona) i Joan Giraut (Girona).

   També hi han acudit els secretaris generals de CCOO Catalunya, Joan Carles Gallego, i d'UGT, Josep Maria Àlvarez; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de la Cecot, Antoni Abad; la d'ANC, Carme Forcadell, i la d'Òmnium, Muriel Casals.

Más noticias



www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés