Actualitzat 22/08/2014 15:32

El Govern veu en el dictamen "sòlids arguments jurídics" per convocar-la

Francesc Homs, portavoz de la Generalitat
EUROPA PRESS

Demana a Rajoy no posar "traves" a la democràcia i no li consten avanços des de la reunió amb Mas

BARCELONA, 22 ago. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha constatat aquest divendres que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre la futura llei de consultes refrendàries ofereix "sòlids arguments jurídics" per convocar la consulta el 9 de novembre, i s'ha mostrat convençut que així es farà.

En declaracions des del Palau de la Generalitat, ha valorat que hi ha arguments sòlids per convocar la consulta, tant en aquest dictamen com en la sentència del Tribunal Constitucional sobre la declaració de sobirania del Parlament del 25 de març, "i evidentment es farà perquè hi ha voluntat política i fonament jurídic per fer-la".

Per aquesta raó, ha demanat al Govern espanyol "que no posi traves a l'exercici de la democràcia" i ha considerat que, malgrat que hi ha quatre vots particulars dels nou integrants del Consell, la majoria avala de manera clara i nítida que la futura llei és plenament constitucional i s'adequa a l'Estatut.

"Hi ha quatre vots particulars amb matisos i graus diversos. Però seria erroni concloure que hi ha cinc que pensen una cosa i quatre una altra. És més complicat", segons Homs, que destaca que el que preval és el que s'acorda per la majoria de la institució, i que el Govern sempre ho ha acatat, els hi sigui a favor o en contra.

S'ADEQUA A LA CONSTITUCIÓ

Ha insistit que el dictamen certifica la "total i absoluta" adequació de la llei a la Constitució i a l'Estatut, i ha indicat que la doctrina jurídica que estableix el dictamen serà de gran utilitat per al Govern per exercir aquesta competència reconeguda a l'Estatut per consultar la ciutadania.

En aquest sentit, ha dit que tant el dictamen com el Constitucional "reconeixen de manera explícita el principi democràtic que fonamenta la possibilitat de consultar per conèixer la voluntat de la ciutadania", per la qual cosa, d'acord amb això, augura que es podrà procedir a la convocatòria amb tota la solidesa jurídica.

Segons Homs, la sentència del TC sobre la declaració de sobirania admet que la Constitució fa prevaler el principi democràtic i "tenen cabuda les opcions que volen modificar el fonament mateix de l'ordre constitucional".

Pel que fa a la doble pregunta prevista per al 9 de novembre, Homs ha declarat: "No hi ha límit des del punt de vista de preguntar sobre aspectes de rellevància política, sempre que estigui formulat de la manera adequada".

Després de ser preguntat si el dictamen avala que la Generalitat té la competència per preguntar sobre la independència, ha respost que "la doctrina que estableix el dictamen és d'una contundència rotunda a favor de la possibilitat de poder consultar al poble de Catalunya".

CONFUSIÓ

Ha puntualitzat que una cosa és poder consultar per saber l'opinió del poble de Catalunya i una altra cosa són els efectes jurídics d'una determinada resposta, i ha lamentat que alguns intentin sembrar la confusió entre consultar la ciutadania i les esmentades conseqüències jurídiques.

En aquest sentit, ha subratllat que la Constitució "aposta clarament per la democràcia com un valor que ho fonamenta tot i, per tant, en un context democràtic; sostenir que no es pot votar i conèixer la voluntat del poble de Catalunya és un argument que no té recorregut".

Respecte a quina posició adoptarà el Govern si el Constitucional impugna la convocatòria de consulta, s'ha limitat a afirmar: "Valoro fets coneguts. Les hipòtesis les deixem per a altres moments. En cas contrari, podríem especular sobre moltíssimes coses".

El també conseller de Presidència, a preguntes dels periodistes, ha dit que no té constància de cap avanç amb el Govern espanyol de Mariano Rajoy sobre la consulta, després de la reunió d'aquest estiu entre el president del Govern espanyol i el de la Generalitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés