Actualitzat 30/12/2014 12:52

El Consell d'Estat acusa Mas d'eludir "sense dissimulació" la suspensió del TC

Urna de la consulta del 9N
EUROPA PRESS

Adverteix sobre la "responsabilitat de les autoritats públiques" si Mas firma un decret

MADRID, 30 oct. (EUROPA PRESS) -

El Consell d'Estat considera que la consulta alternativa que pretén portar a terme la Generalitat el pròxim 9 de novembre guarda una "identitat substancial" amb la ja suspesa pel Tribunal Constitucional, pel que acusa Artur Mas de no respectar el principi de lleialtat constitucional.

L'òrgan consultiu subratlla que amb les seves actuacions, Artur Mas ha posat de manifest "un propòsit no dissimulat" sinó explicitat de "manera oberta i pública d'eludir, no només la suspensió ja decretada pel TC, sinó d'evitar futures impugnacions del Govern davant de l'esmentat òrgan".

Aquests són alguns dels arguments que utilitza el Consell d'Estat en el seu dictamen, recollit per Europa Press, per concloure que existeixen fonaments jurídics "suficients" per impugnar l'anomenada consulta alternativa davant del TC. EN vista d'aquest informe, el Consell de Ministres decidirà aquest divendres sobre aquesta impugnació.

"ABSOLUTA COINCIDÈNCIA DE LES PREGUNTES"

En el seu dictamen, l'òrgan consultiu que presideix José Manuel Romay Becaría destaca "l'absoluta coincidència de les preguntes plantejades per la convocatòria" actual amb la qual ja ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional.

Alhora, considera "patent" la consciència de les autoritats catalanes "sobre l'antijuridicitat de la seva conducta", que vulnera la suspensió decretada pel Constitucional el passat 29 de setembre.

Per tot això, estima que existeixen fonaments jurídics "suficients" per procedir a la impugnació davant del Tribunal Constitucional de la convocatòria d'aquest "procés de participació ciutadana i de qualsevol altres actuacions relacionades amb el mateix".

Segons afegeix, hi ha raons per impugnar no sol perquè en aquest procés "siguin apreciables elements de caràcter referendari perfectament identificables en la crida al poble de Catalunya per al dipòsit del sufragi en sobre tancat en urna", sinó perquè a més l'objecte de la consulta "excedeix de manera palmària els límits competencials i materials" de la Generalitat. Segons la seva opinió, per poder fer aquest tipus de consultes hauria de portar-se a terme una reforma de la Carta Magna.

VOLUNTAT DE CATALUNYA MODELADA PELS CONVOCANTS

El Consell d'Estat considera que el fet que la consulta pretengui celebrar-se amb l'ajuda de voluntaris o que les persones trucades a participar no siguin totes les inscrites en el cens electoral sinó les que s'inscriguin voluntàriament en un 'fitxer de participants', lluny d'atenuar els "vicis d'inconstitucionalitat dels quals peca del procés eleva la gravetat dels mateixos", per entendre que amb aquest procedir "s'ometen algunes de les més elementals garanties constitucionals".

En aquest sentit cita la neutralitat dels responsables del procés o la prèvia determinació de l'"univers de persones trucades a votar", subratllant que al no observar-se aquestes garanties s'atenta contra la llibertat i la igualtat de sufragi que és la regla habitual en qualsevol sistema democràtic. "D'aquesta manera, s'imputaria al poble de Catalunya una manifestació de voluntat modelada i orientada en un determinat sentit per les autoritats públiques convocants", argumenta en el seu dictamen.

Alhora, explica que "l'eventual firma i publicació" d'un decret de convocatòria pel president de la Generalitat poques hores o dies abans de la consulta del 9 de novembre no pot atorgar cobertura jurídica a un procés que "no compleix les exigències mínimes previstes a l'ordenament constitucional, ni pel mateix, justificar l'actuació i excloure la responsabilitat de les autoritats públiques convocants d'aquest procés".

Segons la seva opinió, qualsevol invocació que pogués fer-se en un futur i hipotètic decret de convocatòria a "marcs jurídics preexistents" que atribueixin a la Generalitat competència en matèria de participació ciutadana", segons l'expressió utilitzada per Mas, "no té tota virtualitat a fi de legitimar aquest procés", tenint en compte que els vicis que té són de "naturalesa constitucional" i no poden ser resolts per normes o actes de rang inferior.

VULNERACIÓ DE L'ORDENAMENT CONSTITUCIONAL

En vista de totes aquestes consideracions, el Consell d'Estat conclou que la consulta que planeja la Generalitat per al 9 de novembre "vulnera l'ordenament constitucional" ja que posa en qüestió "un dels seus mateixos fonaments, com és la unitat de la nació espanyola".

Segons afegeix, els "vicis d'inconstitucionalitat que incorre aquest procés s'emfatitzen, en el present cas, per la pròpia actitud mantinguda per les autoritats públiques convocants i responsables de la consulta, que han exterioritzat, de manera conscient, reiterada i pública, la seva voluntat d'eludir els mecanismes de control de la constitucionalitat, desconeixent així les més elementals exigències del principi de lleialtat constitucional".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés