Actualitzat 07/07/2015 14:32

Catalunya no tindrà la seva pròpia llei electoral després de fracassar un altre cop les negociacions

D.Pérez (PSC) J.Bosch (ICV-EUiA) L.Corominas (CiU) R.Torrent P.Bosch (ERC)
Foto: EUROPA PRESS

El sistema electoral torna a ser l'escull insalvable per aconseguir el consens

   BARCELONA, 7 Jul. (EUROPA PRESS) -

   Catalunya no tindrà la seva pròpia llei electoral després de fracassar per enèsima vegada les negociacions entre els partits del Parlament, que porten anys buscant un acord.

   Fonts parlamentàries han explicat que la ponència de la llei s'ha tancat aquest dimarts sense l'acord necessari, per la qual cosa la norma ni tan sols es debatrà a l'últim ple de la legislatura, previst per al dimecres 22 de juliol.

   El sistema electoral --la manera de traduir els vots en escons-- ha estat un altre cop l'escull insalvable entre els partits, que no han aconseguit la majoria necessària de dos terços de la Cambra perquè la llei pogués veure la llum.

   PSC, PP, ICV-EUiA i C's eren partidaris d'un sistema electoral basat en el recompte únic --Catalunya com a circumscripció-- perquè entenien que es guanyava en igualtat de vot entre els catalans de les zones més i menys poblades.

   Per contra, CiU i ERC eren partidaris d'un sistema electoral basat en el recompte per circumscripcions --províncies o vegueries-- ja que entenien que, si no, les zones menys poblades corrien el risc de no estar ben representades.

   Cada partit, calculadora en mà, apostava pel sistema que menys el perjudicava en funció de la distribució del vot que històricament ha tingut al mapa català, i cap de les apostes per un sistema tenia els 90 diputats necessaris per aprovar la llei.

   Així, aquest dimarts ha fracassat l'"últim intent" d'aprovar el text, en paraules d'un diputat de la ponència, i ara es recopilarà tota la feina feta perquè, si el nou Parlament que surti de les eleccions del 27S vol començar un altre cop, tingui un punt de partida.

   Alguns partits coincideixen a lamentar que, aquesta vegada, és especialment dolorós no haver arribat a un acord, ja que la llei estava gairebé feta i només faltava posar-se d'acord en el sistema electoral, el seu punt principal.

LA JUNTA ELECTORAL CATALANA

   En preveure que no hi hauria acord un altre cop, mesos enrere CiU, ERC i ICV-EUiA van posar una proposta sobre la taula: aprovar una llei que introduís diverses millores --en el vot anticipat o en la propaganda electoral per reduir despeses, entre d'altres-- però que no preveiés un sistema electoral a causa de a la falta de consens.

   Una de les principals novetats de la llei era la creació de la sindicatura electoral, l'organisme que hauria d'haver exercit de junta electoral catalana per a mediar en els conflictes que poguessin sorgir en campanya.

   En declaracions als mitjans, el diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha lamentat que aquest dimarts s'hagi viscut "un dels episodis més tristos que pot viure el Parlament perquè s'ha constatat un altre cop la incapacitat de tirar endavant una llei electoral que fa 35 anys que espera".

   El diputat ha criticat que PSC, PP i C's no hagin volgut ni tan sols donar suport a una llei parcial per crear una administració electoral catalana: "El que no volien, sobretot, és que hi hagi una sindicatura electoral de Catalunya perquè el que volen és que les pròximes eleccions al Parlament les continuï regulant la Junta Electoral Central espanyola. Aquest és el motiu de fons".

   En un comunicat, el diputat del PSC David Pérez ha acusat CiU i ERC d'haver bloquejat que Catalunya tingui una llei electoral pròpia i ha defensat que no tenia "cap sentit" aprovar una norma sense el sistema electoral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés