Actualitzat 20/07/2016 20:34

Barcelona buscarà altres vies per comprovar que el CIE funciona per ordenar el seu precinte

Jaume Asens explica las medidas contra la librería Europa
EUROPA PRESS

Asens diu que l'assumpte podria resoldre's en judici i que podria tardar "perfectament un any"

BARCELONA, 20 jul. (EUROPA PRESS) -

L'Ajuntament de Barcelona buscarà altres vies per comprovar que hi ha interns al centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca per ordenar el seu precinte, després que un jutjat li hagi denegat l'autorització per inspeccionar-lo, amb una resolució que els serveis jurídics podrien considerar que acredita que el centre funciona i, per tant, agilitar l'ordre de precinte.

"Si els juristes entenen que ha quedat acreditat que el CIE funciona perquè la resolució diu que és notori, seguirem endavant", ha advertit el tinent d'alcalde Jaume Asens en roda de premsa, després de la negativa del jutjat, que entén que no cal accedir perquè és públic i notori que hi ha interns al CIE i que posa en dubte que l'Ajuntament tingui competències per ordenar-ne el tancament.

Asens ha destacat que l'Ajuntament té intenció de recórrer aquesta resolució, però que paral·lelament buscaran aquestes vies alternatives per provar administrativament que el CIE funciona com a tal per ordenar el seu precinte, després que reobrís fa dues setmanes després de vuit mesos d'obres malgrat l'ordre de cessament d'activitat per no tenir la llicència adequada ni amb els requisits de seguretat.

Després d'assenyalar que una altra de les possibles vies seria requerir a fonts judicials i al CIE la confirmació que el centre està en funcionament amb interns, ha explicat que, si el ministeri de l'Interior recorregués l'ordre de precinte, serà un jutge qui decideixi sobre l'assumpte.

El tinent d'alcalde ha avisat que l'assumpte de fons sobre la llicència d'activitat probablement s'aclarirà en judici si el Ministeri recorre l'ordre de cessament d'activitat, ja que l'Ajuntament sosté que el CIE la requereix, mentre que el Govern espanyol assegura que no la necessita.

Ha defensat que, tot i que el Ministeri recorri l'ordre de cessament d'activitat, aquesta és executiva, pel que hauria d'aplicar-se de tota manera fins que resolgués l'assumpte, i ha detallat que té fins al 4 d'agost per interposar un recurs d'alçada davant de l'Ajuntament, que deu resoldre-ho, i després tindrà altres dos mesos per recórrer a la via contenciós administrativa, en un assumpte amb una "resolució definitiva que podria tardar perfectament un any".

Asens, que ha recordat que han demanat l'autorització judicial després que el centre denegués dues vegades l'accés d'inspectors, ha ressaltat que els juristes de l'Ajuntament i del districte defensen seguir tots els passos del procediment, i ha defensat que l'anunci de la reobertura del centre no és suficient per tenir la certesa: "Un fet d'aquestes característiques cal confirmar amb mitjans administratius que tinguin força acreditativa".

"Més enllà d'allò publicat a la premsa, ha de quedar acreditat des d'un punt de vista administratiu. No podem posar una retallada de diari" a l'expedient, ha asseverat Asens, que ha insistit que el Govern municipal està actuant d'acord amb les recomanacions dels seus serveis jurídics, tot i que voldria que l'assumpte avancés més ràpidament.

"Els tècnics i els juristes volen ser molt cautelosos, i volen treballar de manera molt escrupolosa. El Govern municipal voldria anar més ràpid, però els serveis jurídics diuen que cal donar tots aquests passos. No podem forçar la maquinària", ha continuat Asens, que ha dit que el procés s'està convertint en un culebrot.

EXTRALIMITACIÓ DE FUNCIONS

Després d'expressar el respecte del Govern d'Ada Colau per la resolució judicial, Asens ha sostingut que la jutgessa s'ha excedit al posar en dubte que l'Ajuntament tingui competències per ordenar el tancament del CIE, ja que l'assumpte no s'inclou en el seu àmbit competencial: "La seva competència és veure si és procedent o no entrar al CIE", pel que ha insistit que s'ha extralimitat en les seves funcions.

Sobre el fet que la resolució critiqui que no apareixen firmes a l'expedient, Asens ha sostingut que són electròniques i, davant de la seva afirmació que el CIE ha operat una dècada sense llicència, ha replicat: "El temps transcorregut no l'eximeix de les seves responsabilitats ni del compliment dels requeriments de seguretat, pla d'emergències i pla d'evacuació".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés