Publicat 06/04/2016 14:53

Álvarez s'acomiada d'UGT de Catalunya exalçant el paper de "pont" entre Catalunya i Espanya

Reivindica la seva gestió en els 26 anys com a secretari general i destaca que s'han quintuplicat els afiliats des de 1990

TERRASSA (BARCELONA), 6 abr. (EUROPA PRESS) -

El secretari general d'UGT de Catalunya i de la UGT confederal, Josep Maria Àlvarez, s'ha acomiadat aquest dimecres com a principal dirigent del sindicat català durant la primera jornada del XV Congrés Nacional, i ha demanat als futurs dirigents de l'organització que mantinguin el paper de "pont" entre Catalunya i Espanya.

Ho ha dit durant una llarga intervenció de gairebé una hora i mitja per presentar l'informe de gestió del Secretariat Nacional de Catalunya, que ha aprofitat per acomiadar-se dels membres del sindicat després de 26 anys al capdavant de l'organització.

Álvarez ha defensat que els sindicats són "la millor garantia de cohesió, igualtat i de mantenir ponts" entre Catalunya i Espanya, i ha demanat a UGT de Catalunya seguir en la mateixa direcció que fins ara de defensar el dret a decidir dels catalans, que ha insistit que no equival a defensar la independència.

Ha criticat les veus que han volgut introduir el conflicte dins del sindicat referint-se a aquesta qüestió, i ha dit sentir-se "molt orgullós" del paper que han seguit i que espera que segueixin jugant els sindicats en relació amb la situació política de Catalunya.

"Nosaltres podríem haver fet altres coses, fins i tot podríem haver fet el que a alguns sembla que els hagués agradat, que és suïcidar-nos i dividir el sindicat. Però no ho hem fet, i us animo a no fer-ho, ni ara ni mai", ha sostingut Álvarez, que ha demanat seguir fent pedagogia sobre l'origen d'aquesta reivindicació, que ha recordat que va néixer amb la retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional.

REIVINDICACIONS

Álvarez ha criticat les polítiques d'austeritat a la Unió Europea, que ha assegurat que han suposat l'empobriment de les classes treballadores i populars, i ha reclamat un altre cop la derogació de la reforma laboral.

S'ha referit a l'escàndol dels 'papers de Panamà', i ha assegurat que els paradisos fiscals existeixen perquè la globalització s'ha fet "exclusivament pensant en els interessos dels poderosos", i alhora ha reivindicat que la UE impulsi polítiques fiscals comuns.

El dirigent ugetista ha insistit a criticar la "campanya brutal contra el sindicalisme de classe" dels últims anys a Espanya, i ha recordat que els drets actuals dels treballadors existeixen gràcies a la lluita del moviment sindical en les últimes dècades.

"NO ESTIC AVERGONYIT"

Álvarez ha sostingut que no està "avergonyit" de portar 26 anys com a secretari general d'UGT de Catalunya, sinó que ha dit sentir-se molt orgullós d'haver dirigit el sindicat amb un nivell de consens altíssim.

Ha reivindicat que durant el seu mandat, el sindicat ha passat de tenir 30.000 afiliats el 1990 a més de 150.000, i ha recordat que fa 26 anys UGT tenia un 20% de representació de delegats a Catalunya, mentre que ara està entorn al 40%.

"És un patrimoni que us lliurem i que jo us demano que cuideu, però canvieu el que hàgiu de canviar; és més, teniu l'obligació de canviar coses", ha dit, dirigint-se als futurs dirigents del sindicat, als qui també ha demanat mantenir la unitat d'acció amb CCOO.

"Sols no som ningú. Junts podem fer moltes coses", ha manifestat Álvarez, que ha agraït a l'altre gran sindicat de Catalunya el treball conjunt durant tots els anys com a secretari general, i especialment al seu actual homòleg, Joan Carles Gallego, --present a l'obertura del congrés--, a qui s'ha referit com a amic i company, i qui en la seva intervenció també ha exalçat la importància de la unitat d'acció dels dos sindicats.

Álvarez també ha recordat als anteriors secretaris generals de CCOO de Catalunya, José Luís López Bulla i Joan Coscubiela, i ha acabat el seu discurs molt emocionat agraint la feina feta pels membres d'UGT de Catalunya en els últims 26 anys.

ASSISTENTS

A la jornada d'obertura del congrés s'han acreditat 383 delegats, fet que suposa el 94% dels 405 convocats en representació dels més de 150.000 afiliats, i s'ha celebrat a Terrassa perquè és la ciutat en la qual s'ha fet la primera assemblea d'UGT de Catalunya després de la caiguda del franquisme, el juny de 1976.

Al congrés han assistit representants de la Generalitat, com el secretari general de la Conselleria de Treball, Josep Ginesta; el secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el delegat del Govern a Barcelona i exsecretari general de Comunicació d'UGT de Catalunya, Miquel Àngel Escobar.

També ha assistit el president del Consell de Treball Econòmic i Social (Ctesc), Lluís Franco; el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i el de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, així com alcaldes de diverses localitats catalanes i regidors, com Jaume Collboni (PSC a l'Ajuntament de Barcelona).

En la inauguració han participat l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; el secretari general de la Confederació Europea de Sindicats (CES), Luca Visentini --per videoconferència--; la secretària general d'UGT d'Andalusia, Carmen Castilla; el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, i el secretari d'Organització de la UGT confederal, Rafael Espartero.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés