Publicat 25/01/2016 13:15

Altafaj veu "previsible" que l'Estat recorregués Exteriors però defensa la Conselleria

El representante de la Generalitat ante la Unión Europea (UE), Amadeu Altafaj
PARLAMENT

"Catalunya sempre ha tingut l'oficina de representació més potent a Brussel·les"

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

El representant de la Generalitat davant de la UE, Amadeu Altafaj, ha assegurat aquest dilluns que ja era "previsible" que el Govern espanyol recorregués davant del Tribunal Constitucional (TC) la creació de la Conselleria d'Exteriors del Govern --de la qual depèn el seu càrrec-- com es va anunciar divendres després del Consell de Ministres.

"L'Estat té un botó vermell i, tan bon punt aixequem el dit com dient 'Senyoreta, puc anar a...?', Pam! El premen, i te'n vas al Constitucional!", ha dit a la inauguració de la XXV Jornada del Consell Català del Moviment Europeu, que aquest dilluns debat al Parlament la relació entre la UE i els municipis.

Ha defensat atorgar a exteriors el rang de Conselleria, tenint en compte que Catalunya "té i sempre ha tingut l'oficina de representació més potent a Brussel·les", i fins i tot en època de retallades no s'han reduït efectius ni tancat despatxos.

"Els catalans som europeus per identitat i vocació des de fa més del 30 anys" de l'ingrés a la UE, com molts altres ciutadans de la resta d'Espanya que anhelen els valors progressistes, ha dit.

Per a ell, Europa s'ha entès com l'estendard de "les aspiracions de llibertat d'expressió, la democràcia i el respecte als drets fonamentals i les minories", cosa que es manté però des d'una vessant més crítica a causa del context de crisi actual.

UN ANY AL CÀRREC

"Catalunya ha estat tradicionalment activa i proactiva a Brussel·les, tot i que hem perdut ingenuïtat, cosa que està bé", ha destacat Altafaj, que fa just un any va assumir la responsabilitat de representar la Generalitat davant de la UE.

Amb les poques eines diplomàtiques de les quals disposa Catalunya --perquè no és un Estat-- i amb molt de treball de voluntariat, Altafaj ha centrat la seva tasca en tres eixos: existir --"fer-se visible, estar on s'ha d'estar"--, participar i influir en la política europea.

"No tenim diplomàcia tradicional perquè no som un Estat, però sí que podem portar a terme --i ho fem-- altres iniciatives similars i molt importants", com desenvolupar estratègies de diplomàcia informal i intentar ser un important lobby, ha dit.

PORTAL FONSUECAT

Altafaj ha presentat el portal web 'FonsUECat', dedicat a assessorar, donar suport i acompanyar les empreses perquè puguin accedir al "dispers i complex" sistema d'ajudes europees.

Aquest portal permet fer recerques intel·ligents perquè els usuaris trobin els recursos disponibles als quals poden accedir i identifiquin altres actors amb els quals poder aliar-se, ha concretat.

MÉS PARTICIPACIÓ A EUROPA

Catalunya ha incrementat la participació en projectes europeus --el 2007 va formar part de 225 i el 2013, l'últim del qual hi ha dades complets, de 700--, tot i que Altafaj admet una "desproporció brutal" dels fons europeus que arriben a Barcelona en relació a la resta del territori català.

També ha destacat que les diferències entre europeus "mai han estat tan grans" com actualment, a causa de dos factors: l'adhesió de més països d'índole molt diferent fins a arribar als 28 i la crisi econòmica, que ha disparat les desigualtats entre els diferents territoris i entre els ciutadans d'un mateix país.

Per això, segons ell, sorgeixen veus que descriuen Europa com una amenaça, com s'ha evidenciat en les últimes eleccions a França i a Polònia, que al seu torn és el principal receptor d'ajudes europees: "Està bé tenir un esperit crític, que no ha d'estar renyit amb la vocació europeista".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés