Actualitzat 26/04/2017 10:47

Alerten d'un increment de ciberatacs amb motivacions polítiques per realitzar sabotatges i intents de subversió

Password contrasenya seguretat ciberseguretat
TREND MICRO

MADRID, 26 abr. (Portaltic/EP) -

Un nou informe sobre amenaces de la seguretat a internet (ISTR), presentat aquest dimecres per Symantec, alerta d'un increment de ciberatacs dirigits amb motivacions polítiques per realitzar sabotatges i intents de subversió i posa com a exemple "els intents manifests d'alterar el procés electoral als Estats Units per part de grups patrocinats per governs".

"El món ha vist determinats països intensificar la manipulació política i el sabotatge directe. Alhora, els ciberdelinqüents han provocat nivells de trastorn sense precedents, en centrar els seus atacs en eines de TI i serveis cloud relativament simples", ha assenyalat Ramsés Gallego, director de Security Strategies a Symantec, qui parla de "moviments sísmics" en la motivació i el focus dels atacants.

Els ciberdelinqüents estan executant atacs "devastadors des del punt de vista polític", en un moviment que pretén soscavar un nou tipus d'objectius, segons detalla l'informe. Els ciberatacs contra el Partit Demòcrata als Estats Units i la consegüent fuga d'informació robada reflecteix una tendència dels criminals a emprar campanyes obertes, "dissenyades per desestabilitzar i alterar organitzacions i països en concret".

Encara que els ciberatacs que impliquen sabotatge han estat tradicionalment bastant rars, l'èxit percebut de diverses campanyes --incloent les eleccions dels Estats Units i el destructiu programari maliciós Shamoon-- apunten a una creixent tendència dels atacants a intentar influir en la política i sembrar el conflicte a altres països, tal com revela l'informe.

ESPANYA, NOVÈ LLOC EUROPEU COM A FONT DE CIBERAMENACES

Amb un lleuger increment respecte al 2015 --passant de l'1,19 a l'1,22 per cent en el percentatge total d'amenaces detectades--, Espanya va ocupar el 2016 el novè lloc en el rànquing europeu de països font de ciberamenaces, la majoria relacionades amb el programari maliciós. Pel que es refereix al ransomware, Espanya se situa en el lloc 22 del ránking mundial de països objectiu i en l'onzè lloc del rànquing europeu.

Un de cada 139 emails a Espanya conté programari maliciós. Per grandària d'empresa, destaca el percentatge de 'malware' en els e-mails rebuts per grans companyies amb més de 2.501 treballadors: un de cada catorze. Li segueix en importància la presència de pogramari maliciós en el correu electrònic de les Pimes de menys de 250 treballadors, on un de cada 364 emails rebuts contenia 'malware'.

La construcció, el comerç majorista, la banca i les assegurances són els sectors als quals més es dirigeixen els atacs de 'malware'. Quant a l'spam, les administracions públiques (56 per cent) en són les més afectades, seguides pel comerç majorista (52,2 per cent), el sector financer i el de la construcció (tots dos amb un 51,5 per cent).

ALGUNS ESTATS SE SUMEN AlS ATACS AMB ÀNIM DE LUCRE

Una nova mena d'atacants ha posat de manifest grans ambicions econòmiques, la qual cosa podria tenir la finalitat d'ajudar a finançar més activitats encobertes i subversives. Actualment, els atracaments de més envergadura es duen a terme virtualment, amb milers de milions de dòlars robats pels ciberdelinqüents. Encara que alguns d'aquests atacs són producte de la feina de bandes criminals organitzades, per primera vegada semblen estar-hi implicats també determinats Estats.

Symantec assegura que ha descobert evidències que vinculen Corea del Nord amb els atacs a bancs de Bangladesh, el Vietnam, l'Equador i Polònia. "Es va tractar d'un 'hackeig' increïblement audaç, i va ser també la primera vegada en què observem forts indicadors de la implicació governamental en el cibercrim amb ànim de lucre", assenyala Ramsés Gallego, director Security Strategies a Symantec. "Encara que les seves pretensions eren fins i tot més altes, van robar almenys 94 milions de dòlars", ha assenyalat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés