Publicat 30/01/2015 16:18

El pagès cobra el quilo de préssec i nectarina a entre 10 i 20 cèntims, segons UdP

Melocotones En Una Frutería
EUROPA PRESS

Pagesos de Lleida arrenquen presseguers per plantar cereals pels preus ruïnosos de la fruita

LLEIDA, 30 gen. (EUROPA PRESS) -

El sindicat Unió de Pagesos (UdP) ha alertat aquest divendres de la greu situació que travessen els productors de préssec i nectarina, que han cobrat el quilo d'aquestes fruites a entre 10 i 20 cèntims d'euro el quilo, fet que suposa la meitat o menys del que es va liquidar l'any passat.

En un comunicat, el sindicat apunta que la greu crisi de preus en origen que persisteix en el sector de la fruita dolça --préssec, nectarina i poma-- des de la campanya passada pot posar en perill la viabilitat d'algunes explotacions si no hi ha actuació urgent de les administracions, com ja ha demanat reiteradament el sindicat.

En poma, els preus de la llotja de Mercolleida --preus de primera qualitat en palet sense manipular-- són de 0,25 euros per quilo, la meitat que l'any passat, des d'inicis de campanya, assenyala la principal organització agrària de Catalunnya.

El responsable nacional del sector de la fruita dolça d'UdP, Xavier Gorgues, ha assegurat, en declaracions a Europa Press, que alguns productors de préssec i nectarina estan arrencant varietats velles per plantar altres més atractives per al consum, i que comença a veure's que pagesos especialitzats en aquestes fruites arrenquen els fruiters per plantar blat de moro, ordi o blat, que tenen menys costos de producció.

Segons les seves dades, els costos de producció del préssec i la nectarina superen els 25 cèntims per quilo.

Per al sindicat, per plantejar solucions l'Unió Europea tindria emprendre mesures com la prohibició temporal de comercialitzar els calibres més baixos i les importacions de tercers països, proposar restitucions a l'exportació, o que els acords entre productors puguin acordar estratègies conjuntes, sense vulnerar les normes de competència europea.

Es refereix així a fixar volum de producció, nivell de sucres mínim per poder agafar el producte més madur, o a la quantitat de retirades a fer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés