Actualitzat 24/11/2014 17:38

Barcelona, capital europea de sostenibilitat i bioeconomia

M.Guerrero, M.Boada, A.Trasobares y I.Martínez
Foto: EUROPA PRESS

La primera edició reunirà un centenar de visitants i el fòrum tindrà caràcter bianual

   BARCELONA, 24 Nov. (EUROPA PRESS) -

 La capital catalana es convertirà en la capital europea de la sostenibilitat i la bioeconomia amb el Barcelona BioEconomy Forum, una iniciativa organitzada per la Generalitat que reunirà del 27 al 29 de novembre un centenar d'experts i professionals nacionals i internacionals al recinte Modernista de Sant Pau.

   Així ho han explicat aquest dilluns en roda de premsa el director del Barcelona BioEconomy Forum, Martí Boada; el director general de Medi Natural i Biodiversitat de la Generalitat, Antoni Trasobares; el cap de l'Oficina Mediterrània de l'Institut Europeu dels Boscos, Inazio Martínez, i el director del Recinte Modernista Sant Pau, Marc Guerrero.

   El fòrum intentarà donar resposta a la necessitat de satisfer la demanda d'aliments, energia i primeres matèries en un món que està en camí d'arribar als 9.000 milions d'habitants i en un context en què el canvi climàtic i l'esgotament d'un model energètic basat en el petroli estan més presents que mai.

   "Estem patint una de les crisis més rellevants de la humanitat encara que no ho sembli, ja que, si el model econòmic actual fos universal, el planeta no ho podria suportar", ha assegurat Boada, que ha afegit que, precisament en aquest marc, la bioeconomia --l'ús de recursos naturals renovables de manera sostenible per produir aliments, energia i serveis-- es planteja com una solució.

   Alguns dels ponents que aprofundiran sobre aquesta qüestió són el conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, que obrirà el fòrum, i la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina.

   També hi participaran l'exprimer ministre de Suècia i actual president de ThinkForest, Göran Persson; el director general adjunt de la Comissió Europea, Dumitru Mihail, i el sotsdirector general de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), Eduardo Rojas-Briales, entre d'altres personalitats.

   "Avui dia tenim més boscos que fa 900 anys i sembla que som incapaços de crear riquesa, valor i feina a través d'ells, i aquest és el repte", ha asseverat Martínez, que ha afegit que l'evolució dels mercats, l'escassetat de recursos, la globalització i la crisi energètica obliguen a aturar-se i a pensar en un futur sostenible.

   Per la seva banda, Trasobares ha incidit en la necessitat de vincular la investigació i el coneixement amb una gestió sostenible dels boscos que permeti a la indústria de la transformació crear nous productes de valor afegit que facin més atractius els productes locals davant dels estrangers.

   Ha recordat que aquest és un dels objectius del Pla de Política Forestal del Govern, i ha apostat per l'ús de la fusta en la rehabilitació d'edificis, en lloc de l'acer i l'alumini, per impulsar el sector català.

RECOMANACIONS PER A LA UE

   Les conclusions que s'extreguin d'aquesta primera edició del fòrum, que es preveu que sigui bianual i que sempre tingui a la capital catalana com a escenari, es traslladaran a la Comissió Europea, el Parlament Europeu, la FAO i altres organitzacions amb l'objectiu que es tinguin en compte en la implementació i desenvolupament de polítiques europees.

   El fòrum, que s'inspira i s'organitza en associació amb el Koli Forum de Finlàndia, se celebrarà al recinte Modernista Sant Pau dijous dia 27 de novembre, mentre que el 28 es traslladarà al Castell de Castellet i la Gornal i dissabte els participants faran una sortida de camp a Les Gavarres (Girona).




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés