BARCELONA, 19 Ago. (EUROPA PRESS)
L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha considerat aquest dimarts que el projecte de reglament anunciat per la Comissió Europea per a productors de préssec i nectarina és insuficient "si no inclou les retirades a compostatge".
En un comunicat, l'associació ha assenyalat que, segons les primeres informacions aportades al sector a una reunió aquest dilluns amb la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, l'únic destí per a la fruita retirada que admetrà la CE és el de beneficència.
El director general d'Afrucat, Manel Simon, ha assegurat que les indústries estan "al límit de la seva capacitat" i que la retirada a beneficència en fresc d'un producte tan perible com la fruita d'os se satura molt ràpidament, per la qual cosa l'associació ha reclamat poder portar la fruita també a compostatge.
Tot i això, Afrucat ha valorat positivament l'eliminació de les limitacions econòmiques per retirar la fruita, el fet que la mesura sigui universal i retroactiva a l'11 d'agost i l'ampliació del límit màxim de retirada al 10% del volum comercialitzat, i ha considerat que "semblen ser mesures rellevants" i que responen a les peticions del sector.
La Comissió Europea va anunciar la setmana passada mesures de suport excepcional per als productors de nectarina i préssec europeus per compensar la caiguda dels preus i compensar els dos sectors per les condicions meteorològiques adverses i la pressió addicional derivada del vet de Rússia a les importacions de fruites i verdures de la UE, entre d'altres productes.
Aquest paquet d'ajuda s'elevarà a uns 20 o 30 milions d'euros segons estimacions del propi sector i del Ministeri d'Agricultura.
SEGON PAQUET
Sobre el segon paquet de mesures anunciades per la CE aquest dilluns de 125 milions d'euros per compensar el veto rus a exportacions europees de fruita i hortalissa, Afrucat ha valorat de manera positiva la inclusió de les pomes i les peres.
En concret, les mesures de suport beneficiaran els exportadors de tomàquets, pastanagues, col llombarda blanca, pebrots, coliflor, cogombres i cogombrets, bolets, així com pomes, peres, fruites vermelles com les maduixes, gerd i fruites del bosque, raïm de taula i kiwis.