Publicat 14/12/2016 17:10

Acadèmics d'Iese aposten per abaixar els costos d'acomiadament i avançar en la reforma laboral

Defensen la 'flexsecurity', combinar flexibilitat i seguretat per al treballador

BARCELONA, 14 des. (EUROPA PRESS) -

Acadèmics d'Iese han apostat per flexibilitzar el mercat de treball de manera igualitària i per abaixar "dràsticament" els costos d'acomiadament per incentivar la feina, i alhora han defensat avançar en la reforma laboral.

Així ho han dit els professors d'Economia de l'escola de negocis Iese Antonio Argandoña, Nuria Mas i Pedro Videla en una trobada amb premsa aquest dimecres.

Argandoña ha lamentat que acomiadar a un treballador amb molts anys d'antiguitat en l'empresa segueix sortint "caríssim", i Mas ha apostat per un sistema 'flexsecurity', és a dir, per combinar flexibilitat però també seguretat per al treballador.

"No protegir el lloc de treball, sinó el treballador, assegurant que si aquest perd la seva feina trobi una altra com més aviat millor dins de la seva qualificació", ha explicat Mas, que ha afegit que no només es tracta d'abaratir l'acomiadament.

Pel que fa a la pujada d'un 8% del salari mínim interprofessional (SMI) el 2017, fins a 707,6 euros, Videla ha comentat que augmentar salaris va en contra de les persones amb baixa qualificació: "Mentre els que tenen feina augmenten ingressos, a les empreses els pugen els costos i eviten noves contractacions".

Per a Mas, "l'ideal per a un país és que els salaris siguin el més alts possibles", però també ha posat èmfasi en la necessitat de posar totes les dimensions sobre la taula per analitzar l'impacte de la pujada de salaris, des de l'atur a la productivitat passant per les rendes mínimes.

Preguntat per si la solució és el contracte únic, Argandoña ha defensat un "tractament igual per a un contracte al llarg del temps", mantenint les indemnitzacions però sense que creixin massa per antiguitat, per exemple, una cosa més difícil al sector públic, segons ha reconegut.

Mas ha indicat que Espanya és un dels països de la zona euro on menys feina a temps parcial hi ha, i ha apuntat que la jubilació als 70 anys permetent treballar a temps parcial als treballadors de 55 anys permetria la creació de nous contractes per a l'altra meitat de la jornada: "Cal fer que la gent pugui treballar a temps parcial de manera fàcil".

"La reforma laboral ha de continuar. La idea de suprimir la del 2012 només és bona si es treu una altra més justa i equilibrada", ha mantingut Argandoña, que ha indicat que noves reformes laborals caldran amb el pas del temps per l'evolució de la societat i l'economia.

"Tornar a la situació anterior seria un error, perquè això ens va portar a una taxa d'atur del 26%", ha finalitzat el professor d'Economia d'Iese.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés