Publicat 23/03/2016 13:51

El 94,5% dels contractes temporals de joves catalans van ser de menys de sis mesos el 2015

La portavoz de Avalot-Joves de UGT de Catalunya, A.Blanco
EUROPA PRESS

Sense tenir en compte el contracte d'obra i servei, el de menys d'un mes va suposar el 62% del total

BARCELONA, 23 març (EUROPA PRESS) -

El 94,5% dels contractes temporals determinats --sense tenir en compte els vinculats a obra i servei-- dels catalans menors de 30 anys van ser inferiors als sis mesos de durada el 2015, i el de menys d'un mes va ser el més utilitzat amb el 62% del total de temporals.

Ho ha explicat la portaveu de Avalot-Joves d'UGT de Catalunya, Afra Blanco, aquest dimecres en una roda de premsa, en què ha assegurat que la precarietat i la temporalitat s'han "instal·lat" en les relacions laborals dels joves i que no es tracta d'un fet conjuntural, sinó que respon a un nou paradigma econòmic.

Segons les dades de l'informe 'Joves mes a mes' que ha presentat el sindicat, el 2015 es van realitzar 969.994 contractes temporals a menors de 30 anys: 416.763 (42,97%) van tenir una durada inferior a un mes; 290.475 (29,95%) van ser d'obra i servei; 127.847 (13,18%) entre un i tres mesos; 96.928 (9,99%) entre tres i sis mesos; i 34.470 (3,55%) i 3.511 (0,37%) van durar entre un i dos anys.

El contracte inferior a un mes es dóna amb més freqüència entre els joves de 20 a 24 (44,2%) i 25 a 29 anys (42,6%), que no entre els que tenen entre 16 i 19 anys (39%), una cosa que per a Blanco desmenteix el "tòpic que aquest tipus de contracte s'usa per als joves que entren al mercat laboral".

COMPARATIVA AMB EL 2007

Si es comparen les dades de contractació temporal juvenil amb les del 2007, s'observen molt poques diferències en la distribució del tipus de contracte, excepte en el de menys d'un mes, que va augmentar 14 punts percentuals, en detriment del contracte d'obra i servei, que va caure gairebé cinc punts, i els inferiors a sis mesos, que van caure uns nou punts percentuals.

A més, el 2007 es van formalitzar 241.128 contractes temporals més a menors de 30 que el 2015, una xifra que no s'ha vist compensada per un increment de la contractació indefinida.

Blanco ha assenyalat que l'alta temporalitat dels joves --que es dóna sobretot en el sector serveis-- està dificultant el seu desenvolupament personal i professional, i alhora els provoca una "desafecció" respecte al lloc de treball que fa que s'impliquin menys en l'empresa.

EL "DRAMA" DE LA GARANTIA JUVENIL

També ha criticat com s'ha portat a terme el Programa Europeu de la Garantia Juvenil per millorar l'ocupabilitat dels joves perquè creu que no s'ha adequat a aquells que tenen una alta formació però no poden accedir a llocs de treball on calgui.

Considera que s'ha centrat en aquells joves que no tenen formació amb més cursos i menys ofertes de treball, i que hagués tingut més èxit si també s'hagués focalitzat a oferir llocs de treball que requereixin una alta formació.

"La Garantia Juvenil és un drama", ha afirmat Blanco per lamentar que molts joves no han pogut ser atesos tot i haver-ho sol·licitat pel fet que molts programes s'hagin gestionat des del Govern espanyol i que, en molts casos, hagin tingut un caràcter homogeni sense tenir en compte les necessitats laborals dels diversos territoris d'Espanya.

MINUT DE SILENCI AMB ÁLVAREZ

El sindicat ha celebrat un minut de silenci a les 12 hores per les víctimes dels atacs terroristes d'aquest dimarts a Brussel·les (Bèlgica), on ha participat el secretari general, Josep Maria Álvarez.

El minut de silenci també s'ha celebrat de manera simultània a la seu de CCOO i en moltes empreses de Catalunya.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés