Actualitzat 26/02/2017 12:05

34 grups d'interès s'inscriuen en el registre de lobbies del Parlament en dues setmanes

Ple del Parlament
PARLAMENT

   Els perfils inclouen lobbies energètics i l'associació de begudes ensucrades

   BARCELONA, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

   Un total de 34 grups d'interès s'han inscrit ja en el registre de lobbies del Parlament des que va entrar en funcionament fa gairebé dues setmanes i la Cambra té en curs altres 27 sol·licituds per formar part d'aquest cens.

   Els grups registrats van des de la fundació Proactiva Open Arms que ajuda els refugiats en les aigües del Mediterrani, fins a entitats sobiranistes com Reinicia o entitats energètiques com l'Associació Espanyola del Gas (Sedigas), segons es recull a la web de la Cambra catalana.

   Entre els grups registrats predominen ara com ara els col·lectius professionals com el Colegi d'Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona; l'Associació Catalana d'Executius, Directius i Empresaris; l'Associació Catalana d'Enginyers de Telecomunicació i el Col·legi de Periodistes, entre uns altres.

   Altres col·lectius registrats ja davant la Cambra són les fundacions com la Fundació Catalana de l'Esplai; la Fundació Privada Catalana per a la Paràlisi Cerebral; la Fundació Aurora; la Fundació Franz Weber i la Fundació Proa, la marca sota la qual opera Proactiva Open Arms.

   Segons la normativa aprovada pel Parlament, els grups d'interès que han de registrar-se estan dividits en cinc àmbits: consultories i despatxos; empreses, associacions, sindicats i col·legis; ONG i fundacions; grups de reflexió i, finalment, un cinquè que engloba a la resta d'agents que es no puguin identificar en els quatre primers grups.

   En l'àmbit social, també destaca el registre de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; la Confederació Patronal del Tercer Sector Social, l'Associació pel Refugi 'Casa Nostra, Casa Vostra', i la Federació Catalana de l'Esplai.

REUNIONS TRANSPARENTS

   La normativa obliga els diputats a fer públiques la reunions que mantinguin en el Parlament amb aquests grups d'interès i per exemple, a la pàgina web ja es publica una reunió el 27 de febrer de la presidenta Carme Forcadell amb els representants de 'Casa Nostra, Casa Vostra', que van organitzar la manifestació a favor de l'acolliment de refugiats.

   El registre pretén donar transparència a la influència que "legítimament" aquests col·lectius vulguin exercir al poder legislatiu, i ho fa en virtut de la llei de transparència que el Parlament va aprovar a finals de 2015.

   Per exemple ara mateix la Càmera està tramitant un nou impost sobre les begudes amb excés de sucre, i entre els grups d'interès ja registrats destaca l'Associació de Begudes Refrescants (Anfabra).

   Uns altres dels col·lectius ja protagonistes en aquest registre són les empreses: Public Affairs Experts SL; Kreab Iberia SL; Llorente & Cuenca SL; Ecoembalajes Espanya SA; Mes Consulting Group; Comunitega SL i Lobbying, Government Relations & Public Affaris SL, entre unes altres.

   La normativa dóna als lobbies drets i deures: entre els drets, "influenciar i participar tranquil·lament" en totes les tramitacions parlamentàries, tenir lliure accés a la Cambra i realitzar actes dins d'ella; entre els deures, oferir "informació fidedigna" en els seus contactes amb els diputats i en els seus actes a la Cambra, a més de complir amb un codi de conducta.

   Aquest acord del Parlament contempla un règim sancionador que va des dels 300 euros de multa als 12.000 en cas dels incompliments més greus, però Forcadell, el dia en el qual es va presentar al registre, va concloure: "Estem segurs que no haurem d'aplicar-lo".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés