Actualitzat 09/05/2016 17:16

300 economistes adverteixen que els paradisos fiscals no són "útils" i fomenten la "desigualtat"

Monedas, moneda, billete. Billetes, euro , euros, capital, efectivo, metálico
EUROPA PRESS

MADRID, 9 Maig (EUROPA PRESS) -

   Més de 300 economistes de 30 països han enviat una carta als líders mundials advertint-los que no existeix argument econòmic que justifiqui la continuïtat dels paradisos fiscals i urgint-los a acabar amb l'opacitat financera que aquests afavoreixen en el marc de la cimera anticorrupció que es farà aquest dijous a Londres.

   Entre els economistes que han signat la carta destaquen el francès Thomas Piketty, l'actual premi Nobel d'economia, Angus Deaton, l'assessor del secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Ban Ki-moon, i director d'Earth Institute de la Universitat de Colúmbia, Jeff Sachs, i l'execonomista en cap del Fons Monetari Internacional (FMI), Olivier Blanchard, a més de 39 economistes espanyols.

   Tot i tenir opinions dispars, el grup d'economistes coincideix que "els paradisos fiscals, que permeten ocultar actius mitjançant empreses pantalla o traslladar els beneficis d'empreses que no operen en el seu territori, distorsionen el funcionament de l'economia global".

   Així, consideren que aquestes jurisdiccions fiscals no aporten cap valor al benestar o a la riquesa global, "ja que manquen d'un propòsit econòmic útil", tot i que "beneficien" certes persones riques i empreses multinacionals, el que contribueix a "agreujar la desigualtat".

   Per solucionar aquesta situació, els economistes fan una crida als governs perquè acordin noves normatives internacionals que obliguin a les empreses a publicar informes "d'accés públic" sobre les seves activitats a cadascun dels països en els quals operen, i garantir que tots els territoris facin registres públics dels propietaris efectius de totes les empreses i fons.

   A més, els economistes que signen la carta apunten que el Regne Unit es troba en una "posició única" per a liderar la lluita contra els paradisos fiscals, ja que té sobirania sobre al voltant d'un terç dels paradisos fiscals del món a través dels seus Territoris d'Ultramar i Dependències de la Corona.

   En aquest sentit, Jeff Sachs ha carregat durament contra el Govern britànic i estatunidenc. "Aquests paradisos són resultat d'eleccions deliberades d'importants Governs, sobretot el Regne Unit i els Estats Units, amb la col·laboració d'importants institucions financeres, comptables i legals que mouen els diners", ha comentat el director d'Earth Institute, qui ha afegit que no cal conèixer la filtració dels papers de Panamà per saber que la corrupció fiscal internacional "campa a les seves amples en els paradisos fiscals".

   Tot i això, segons es recull en la carta, els experts reconeixen que "posar final" als paradisos fiscals no serà "tasca fàcil", ja que "existeixen poderosos interessos que es beneficien de l'actual 'statu quo'".

   Oxfam Intermón, que ha coordinat la redacció de la carta, ha realitzat una crida als líders internacionals "per acabar amb el secretisme i els paradisos fiscals a tot el món".

   "Milions de les persones més pobres del món seguiran i han estat les principals víctimes de l'elusió i l'evasió fiscal si no és que els governs actuïn de manera coordinada per acabar amb els paradisos fiscals, introduint registres públics dels propietaris efectius d'empreses i fons, així com sistemes per compartir informació de manera automàtica entre països", ha comentat sobre aquesta qüestió la directora executiva d'Oxfam Internacional, Winnie Byanyima.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés