Actualitzat 01/06/2016 16:20

El 23,4% de les feines a Catalunya requereixen formació alta davant d'una oferta del 40%

Hosteleros, hostelero, camareros, camarero, camarera, personas trabajando
EUROPA PRESS

BARCELONA, 30 maig (EUROPA PRESS) -

El 23,4% dels llocs de treball a Catalunya requereixen d'una formació alta --estudis universitaris i de grau superior-- respecte al 40% de la població activa que té aquest tipus de coneixement i que, en molts casos, acaba fent llocs de treball per als que estan massa qualificats.

Són dades d'un informe de la patronal catalana Pimec sobre formació i ocupació a Catalunya que també indiquen que el 36,5% dels llocs de treball requereixen una formació mitjana --batxillerat i grau mitjà-- respecte del 22,8% de l'oferta i que el 40,1% de les feines poden realitzar-se amb una formació baixa --igual o inferior a l'ESO-- quan el 37,2% de la població activa té aquests estudis.

El secretari general de Pimec, Antoni Cañete, ha explicat que la població activa catalana està "polaritzada" entre alta i baixa formació, però que el mercat de treball demanda més graduats de formació mitjana.

Cañete ha defensat la necessitat de posar "la demanda al davant de l'oferta" per evitar la sobrequalificació que, segons ell, causa frustració i ineficiència econòmica, i veu necessari que la formació de grau mitjà guanyi prestigi social.

Ha destacat que nombroses empreses tenen necessitat de tècnics i que, en molts casos, els universitaris poden fer la mateixa feina, però la porten a terme d'una manera pitjor que algú amb estudis de Formació Professional (FP).

També ha opinat que cal reforçar l'orientació professional en els centres de formació i posar la persona "al centre del sistema", després que se li hagin explicat les necessitats que té el mercat laboral.

COMPARATIVA AMB PAÏSOS

L'informe inclou una comparativa sobre la formació del mercat laboral i de la població activa entre Catalunya i la mitjana d'Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia, Noruega, Holanda, Suècia i Suïssa, països molt desenvolupats amb una dimensió demogràfica semblant a Catalunya.

La principal diferència entre la població activa està en la formació mitjana --la mitjana d'aquests països és 23,8 punts percentuals superior a Catalunya-- i la baixa --on Catalunya té 24,3 punts percentuals més--, mentre que el percentatge de persones amb formació alta és gairebé idèntic.

Pel que fa a la demanda laboral, el 30,4% dels llocs de treball en aquests països requereixen una alta formació --set punts més que a Catalunya--; el 39,8% necessiten formació mitjana --3,4 punts més--, i el 30,8% són de formació baixa --9,4 punts menys--.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés