Publicat 01/07/2016 13:52

14 subministradores d'aigua signen convenis contra la pobresa energètica amb el Govern

14 Suministradoras De Agua Firman Convenios Contra La Pobreza Energética
EUROPA PRESS

La Generalitat destinarà els 3,8 milions que no va usar el 2015 per eixugar deutes amb empreses

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

Un total de 14 empreses subministradores d'aigua han signat aquest divendres convenis de col·laboració amb la Generalitat que suposen "un nou pas" per desenvolupar les obligacions de la Llei 24/2015 contra la pobresa energètica, ha explicat en roda de premsa el conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget.

Les empreses s'han compromès amb l'Agència Catalana del Consum a concedir ajudes a fons perdut, aplicar descomptes notables en el cost dels consums mínims de persones i unitats familiars en situació vulnerable, flexibilitzar el pagament i establir un intercanvi d'informació entre empreses, administracions i entitats socials.

Les distribuïdores que han subscrit els convenis són Agbar, Sorea, Anaigua, Comaigua, Gestaigua, Aigües de Sant Pere de Ribes, Aigua de Rigat, Aigües SVH, Aigües de Palamós, Aigües de Sabadell, Cassa, Aigües i Depuració, Aigües del Prat, Ematsa i Mina pública d'aigües de Terrassa, que en total sumen uns tres milions de clients i proveeixen a una població de 5,9 milions d'habitants.

Les mesures tenen l'objectiu que l'aigua no sigui "un factor d'exclusió social", evitant que s'arribin a produir corts del subministrament i que es generin nous deutes, i arribaran a sis milions de persones en 235 municipis, el 80% de la població catalana, al qual dóna servei les empreses participants --algunes localitats compten acords amb empreses a nivell municipal, sobre els quals no s'han donat dades--.

Baiget ha explicat que treballen en el mateix sentit amb les empreses de gas i llum, amb les quals encara no estan en situació de signar aquests convenis, però ha remarcat que existeix aquesta voluntat, i ha afegit que no renunciaran tampoc a modificar la normativa sobre de bo social, "gairebé inaplicable", aprofitant la nova legislatura que començarà a l'Estat.

DEUTES ANTERIORS

El conseller ha anunciat que signarà un acord amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) per injectar aquestes entitats els 3,8 milions d'euros del pressupost del 2015 per a pobresa energètica que no van arribar a usar-se, perquè el procés era complex i enrevessat, i que serviran per eixugar els deutes de subministraments --aigua, llum i gas-- de 2014 i 2015.

El conveni, que es farà en presència del tercer sector, agilitarà el procés i garantirà que s'usi aquest fons, davant del fet que l'any passat sol es van usar 1,2 milions dels cinc disponibles perquè moltes empreses no van poder justificar les factures, i d'aquesta manera les federacions municipalistes podran posar el pressupost al servei d'entitats socials per acabar amb els deutes amb subministradores que tinguin famílies en risc.

COL·LABORACIÓ

El director general d'Agbar, Ignacio Escudero, ha destacat la necessitat de col·laborar entre empreses, administracions, serveis socials i entitats per aconseguir arribar al màxim de persones, al que el director de Sorea, Francesc Mayné, ha afegit que aquesta cooperació aconsegueix arribar a les persones que realment ho necessiten, el que des de les empreses és difícil de distingir i detectar.

El conseller ha remarcat el paper de l'Agència Catalana del Consum per informar a les persones vulnerables i "fer complir la llei", emparant-se en el marc legal català, i treballa perquè no hi hagi cap tall que vulneri els drets de les persones i, si es produeix, l'agència sanciona les empreses.

Actualment tramita 98 expedients sancionadors a empreses de subministraments, que acabaran en sancions que fins ara han estat de 10.000 euros, tot i que es tracta cada cas per separat.

Baiget ha destacat que la justícia social i la igualtat d'oportunitats passen per garantir l'accés als subministraments bàsics de llum, aigua i gas a totes les persones, el que "té a veure amb el respecte humà i la responsabilitat col·lectiva", i ha reiterat el compromís de la Generalitat i de les empreses signants contra la pobresa energètica, mentre que el marc normatiu català ha estat combatut per l'Estat, ha lamentat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés