Actualizado 07/02/2017 12:17

Barcelona assenyala "la transparència algorítmica" com a clau a millorar les polítiques digitals

Gerardo Pisarello i Francesca Bria
EUROPA PRESS

Demana regular les grans plataformes i monopolis digitals

BARCELONA, 7 Feb. (EUROPA PRESS) -

La comissionada de Tecnologia i Innovació Digital de Barcelona, Francesca Bria, ha assegurat aquest dimarts que la Unió Europea ha de regular la grans plataformes i monopolis digitals, i ha assenyalat que, per a això, s'ha de desenvolupar la "transparència algorítmica".

En la presentació de la jornada 'Data sovereignty for the collaborative economy' en el CCCB, Bria ha observat que la canceller alemanya, Angela Merkel, ja ha subratllat la importància d'aquesta eina: "Com pots regular alguna cosa i no saps com funciona a nivell algorítmic?".

"Els algorismes, el 'big data', l'Internet de les coses i les 'smart cities' estan representant un nou paradigma", ha afirmat la comissionada, i ha insistit que les institucions han de treballar per assegurar que aquestes empreses paguen els seus impostos i compleixen les regulacions.

Bria ha alertat que la concentració de poder i l'acumulació de dades està portant a un model de negoci "insostenible", i ha dit que les dades haurien de ser un ben públic, ja que pertanyen als ciutadans i han d'estar protegits.

"L'economia digital ha arribat per quedar-se", ha advertit, i ha advocat per impulsar un pacte social de les dades, en el qual es posi de manifest la idea de comunitat, a més de destacar la importància del dret social a tenir accés a les dades.

Ha lamentat que companyies com Uber i Airbnb han afectat el mercat local i han pres el control, ja que han contribuït a l'increment del preu dels lloguers: "La seva activitat va en contra de les polítiques socials en matèria d'habitatge", ha criticat.

GERARDO PISARELLO

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, també ha intervingut en la presentació de la jornada, i ha destacat que l'Ajuntament treballa per aplicar solucions digitals a problemes socials; impulsar la participació democràtica i l'economia col·laborativa.

"Les ciutats poden marcar la diferència amb la tecnologia 'bottom-up", ha explicat, en referència als processos digitals iniciats per ciutadans i que cerquen influir en el desenvolupament de polítiques socials i de nous models de negoci alternatius.

El contingut d'aquesta notícia està elaborat en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona

Ajuntament de Barcelona


Barcelona Economies



Contingut elaborat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona






www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés