Actualizado 31/03/2017 13:38

Veïns i ecologistes es mobilitzen davant la planta de compostatge de Puigverd d'Agramunt per exigir que es tanqui

Denuncien amb una 'performance' que la instal·lació genera contaminació i pudors en una zona protegida

ACN

Puigverd d'Agramunt.-Veïns i ecologistes s'han mobilitzat aquest dissabte davant la planta de compostatge de Puigverd d'Agramunt (Urgell) per exigir que es tanqui. A través d'una 'performance' han volgut denunciar que la instal·lació genera contaminació i pudors en un espai natural protegit, en concret, la zona d'especial protecció d'aus dels Plans de Conill. Una vintena de persones han participat en l'escenificació d'una comitiva fúnebre que ha culminat amb el bateig simbòlic de la planta com a 'Abocador Joan Eroles i Bartomeu Penella', que són respectivament l'alcalde de Puigverd i l'antic propietari i impulsor de la instal·lació. La planta es va posar en marxa el 2002 i té una capacitat per tractar 22.500 tones a l'any de matèria orgànica. Els seus opositors, però, asseguren que s'hi fa un "tractament incontrolat de fangs de depuradora i de residus industrials". Consideren que és una "agressió al territori" i que "perjudica la salut i la qualitat de vida dels veïns", i per això aquest dissabte han volgut recordar a la societat els noms dels qui consideren responsables de l'activitat.

La Plataforma Salvem els Plans de Conill ha organitzat la protesta d'aquest dissabte perquè volen "mantenir viva la lluita contra una instal·lació nefasta per al territori que de forma incomprensible va ser autoritzada a l'espai de protecció dels Plans de Conill" i perquè "no s'oblidin els noms dels responsables". El seu portaveu, Xavier Mayora, insisteix la contaminació i les pudors posen en perill els valors ambientals de la zona i impedeixen que el territori es pugui desenvolupar a través del turisme rural sostenible.L'entitat sosté que l'activitat està generant un volum de negoci superior a 1 milió d'euros anuals, una xifra que contrasta amb el fet que "inicialment havia de ser una modesta planta de compostatge de residus ramaders". Afegeixen que el negoci que genera "fa que sigui molt rendible pagar les tímides sancions que l'administració imposa a aquesta empresa quan es detecten irregularitats i infraccions".La Plataforma també fa mesos que lluita contra el projecte d'una altra planta de compostatge projectada a la zona, en concret al terme d'Ossó de Sió, i que està pendent de l'aprovació de la llicència d'obres. L'alcalde assegura que compleix els requisits i no hi ha problemes de pudorsPer la seva banda, en declaracions a l'ACN, l'alcalde de Puigverd d'Agramunt, Joan Eroles, ha assegurat que la planta "fa 14 anys que funciona i compleix tots els requisits". En aquest sentit, ha recordat que si l'Ajuntament va atorgar les llicències municipals a la instal·lació va ser perquè prèviament havia rebut tots els permisos de la Generalitat. També ha puntualitzat que no és competència del consistori controlar l'activitat de la planta però que té constància que passa totes les revisions que se li fan des del departament de Territori i Sostenibilitat i "no s'ha pogut demostrar que la planta no faci el que ha de fer". Pel que fa a les pudors, l'alcalde admet que fa set anys hi va haver un malestar justificat per aquest problema "però es va posar fil a l'agulla i es van aplicar mesures correctores" de manera que, segons assegura, a l'Ajuntament no han arribat més queixes en aquest sentit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés